Zdrowe przekąski na sylwestrowo- karnawałową imprezę

Karnawał, czyli czas imprez! 😉

Często jest to okres pokus żywieniowych, w końcu co to za domówka bez pysznych przekąsek?

Pamiętaj jednak, że przekąski nie muszą być wysokokaloryczne i niezdrowe, żeby były smaczne. 🙂
Nie wierzysz? Chętnie Ci to udowodnię!

Zapraszając gości zrezygnuj z wysokoenergetycznych i tłustych potraw, na rzecz lekkich i zdrowych przystawek.

 

Nie martw się, jeżeli jesteś na diecie (https://dieta.hpba.pl)
Proponowane przeze mnie przekąski są odpowiednie nawet dla osób, które próbują schudnąć z Diet by Ann
Spójrz, co dla Ciebie przygotowałam 😉

 

 Rollsy z jajek z warzywami

 

Składniki:

  • jaja kurze – 5 sztuk
  • masło klarowane- 1 łyżka
  • mleko kokosowe – 5 łyżek
  • rukola – 2 garści
  • pomidor suszony – 5 sztuk
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • koperek – 1 łyżka
  • tymianek – szczypta
  • estragon – szczypta
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko roślinne, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wlej masę i przykryj pokrywką.
  4. Gdy masa się zetnie, naleśnik przerzuć na drugą stronę.
  5. Na naleśniku ułóż rukolę oraz suszone pomidory, zwiń i pokrój na mniejsze rollsy.

 

Warzywa pokrojone w słupki z dipem koperkowym

 

Składniki:

  • marchew – 3 sztuki
  • ogórek zielony – 3 sztuki
  • seler naciowy – 5 łodyg
  • papryka – 1 sztuka
  • kalarepa – 1 sztuka
  • ogórek kiszony – 4 sztuki
  • mleczko kokosowe/jogurt kokosowy – 1 szklanka
  • czosnek – 3 ząbki
  • koperek – ¼ pęczka
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w słupki.
  2. Wymieszaj mleczko/jogurt z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  3. Warzywa podawaj w przezroczystych szklankach, stawiając słupki pionowo.
  4. W niskim naczyniu obok układaj dip.

 

 

 

Frytki z selera i batatów z dipem z awokado

 

Składniki:

  • bataty – 2 sztuki
  • seler – 2 sztuki
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • papryka czerwona słodka – szczypta
  • sól himalajska – szczypta
  • awokado – 2 sztuki
  • szczypiorek -½ pęczka
  • sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta
  • chili – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki.
  2. Wymieszaj warzywa z przyprawami i olejem.
  3. Wyłóż frytki na blaszkę tak, żeby nie dotykały do siebie.
  4. Włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz bez przykrycia aż do zrumienienia, około 20 minut.
  5. Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami.
  6. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  7. Frytki podawaj z dipem z awokado.

 

Kulki wołowe z piekarnika

 

Składniki:

  • mięso wołowe, mielone – 500 g
  • cebula, 1 sztuka
  • imbir, 1 plaster
  • jaja kurze, 1 sztuka
  • olej kokosowy, 1 łyżka
  • bulion na kościach, 1 szklanka
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • balsamico
  • kilka liści sałaty

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel, wymieszaj z jajkiem i przyprawami.
  2. Cebulę i imbir drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  3. Z masy uformuj kulki i podsmaż krótko na patelni.
  4. Przełóż kulki do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez około 20 minut, podlewając co jakiś czas bulionem.

 

 

Spring rollsy warzywne

 

Składniki:

  • papier ryżowy – 10 arkuszy
  • ogórek zielony – 2 sztuki
  • marchew – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • papryka żółta – 1 sztuka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki.
  2. Papier namocz w wodzie, aż stanie się plastyczny.
  3. Z pozostałych składników przygotuj sos.
  4. Na środku papieru połóż warzywa, skrop sosem i zwiń w rollsy.

 

 

 

Chipsy z jarmużu, burakai marchewki

 

Składniki:

  • jarmuż – 200g
  • burak gotowany – 200g
  • marchew – 200 g
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • lubczyk- szczypta
  • majeranek- szczypta
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól himalajska – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki. Burak pokrój na plasterki, a marchewkę obierz i pokrój również na cienkie plastry
  2. Oliwę wymieszaj z przyprawami i skrop jarmuż.
  3. Rozgrzej piekarnik do 150°C i piecz jarmuż przez około 5 minut, a resztę warzyw ok 20 minut.

 

 

Kulki daktylowo-migdałowe

Składniki:

  • daktyle – 200g
  • migdały – 200g
  • cynamon – szczypta
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
  • kakao – 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe – ¼ szklanki
  • dowolny Lio Shake – 2 łyżki
  • korzeń macy – 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
  2. Odcedź bakalie i zblenduj na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj cynamon, sok z cytryny i kakao, wymieszaj.
  4. Formuj z masy kulki i obtaczaj część we wiórkach kokosowych, a drugą część w wybranym Lio Shake.

 

 

 

Domowa czekolada z granatem
Składniki:
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 60 g kakao
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 granat
  • kilka kropel soku z pomarańczy
  • garść chipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.

Przygotować dowolną foremkę – najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.

Po upływie czasu wyjmij czekoladę, połam ją według uznania i podziel się z bliskimi

Ciasteczka daktylowe

Składniki:

  • daktyle – 6 sztuk
  • bezglutenowe płatki owsiane (bardzo dobrze zmiksowane) – ½ szklanki
  • wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • orzechy brazylijskie – 6 sztuk
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • cynamon – 1 łyżka
  • żurawina Lio Shake – 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i orzechy zalej wodą i odstaw na 15 minut.
  2. Wszystkie składniki zblenduj, formuj ciasteczka i układaj na blaszce.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 10-15 minut.

 

Domowe bounty

 

Składniki:

  • wiórki kokosowe – 200g
  • mleczko kokosowe – 50ml
  • olej kokosowy – 50ml
  • wanilia – szczypta
  • miód – 3 łyżki
  • olej kokosowy – 3 łyżki
  • kakao – 5 łyżek
  • miód – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego aż do jego rozpuszczenia, dodaj mleczko kokosowe, wiórki, wanilię oraz 3 łyżki miodu i całość wymieszaj.
  2. Masę wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Z masy przygotuj batony.
  4. Przygotuj masę czekoladową: w garnku podgrzej pozostałą ilość oleju kokosowego i miodu oraz kakao. Składniki powinny się rozpuścić.
  5. Tackę lub blachę wyłóż papierem i ułóż batony.
  6. Polej batony czekoladą i ponownie wstaw do lodówki.

 

Krakersy

 

Składniki:

  • płatki jaglane – 1 szklanka
  • złociste siemię lniane – ½ szklanki
  • pół szklanki pestek dyni/słonecznika
  • biały sezam – ¼ szklanki
  • czarny sezam – ¼ szklanki
  • płatki ryżowe – ½ szklanki
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • sól himalajska – szczypta
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • woda – 1½ szklanki

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
  2. W garnku rozpuść w wodzie syrop klonowy, sól i masło.
  3. Zalej suchą mieszankę przygotowanym płynem i odstaw na 2 godziny.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na nim rozłóż masę na grubość 2-3 cm.
  5. Piecz 20 minut w 180°C.
  6. Wyjmij blaszkę, pokrój masę na równe kawałki i piecz jeszcze 20 minut.

 

Sałatka owocowa w grejpfrucie

 

Składniki:

  • grejpfrut – 2 sztuki
  • pomarańcz – 1 sztuka
  • banan – 2 sztuki
  • kiwi – 3 sztuki
  • żurawina suszona niesiarkowana – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Grejpfruta przekrój na pół i wydrąż miąższ, obierz z błonek i pokrój w kostkę.
  2. Banana pokrój w plasterki, a kiwi i pomarańcza w kostkę.
  3. Żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut.
  4. Wszystkie owoce razem wymieszaj.
  5. Podawaj w skórce od grejpfruta.

 

 

Mam nadzieję, że trafiłam w gust Twój i Twoich gości. Dzięki tym smacznym i zdrowym przekąskom już nie musisz tłumaczyć się, że jesteś na diecie i możesz świętować razem z resztą znajomych czy rodziny.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam ? chcialam wam powiedziec ze robilam juz bounty i czekoladę z tym ze zamiast granatu dalam pestki slonecznika i daktyle pokrojone w paski. Przepyszna. Zastanawiam sie teraz nad tymi daktylowymi ciachami. Bo znow imprezka przed nami. ??

Niestety ciasteczka daktylowe nie wyszły a robiłam dokładnie według przepisu 🙁 Poza tym ze uzyłam żurawiny kupionej w sklepie a nie z żurawiny lio shake, ale to chyba nie ma znaczenia.

Niezwykle frapujące przepisy. Życzę pani niezwykłego sylwestra.

Aniu czy olej kokosowy jest szkodliwy? Podobno jakieś nowe badania to wykazały:(

Aniu, jak zwykle, kłaniam się w pas za ten wpis 🙂 U Nas imprezka rodzinna w trójeczkę, ale to nie znaczy, że musi być nudna 🙂 Pozdrawiam i życzę Tobie, Twojej rodzinie i przyjaciołom samych wspaniałości w Nowym Roku <3

Aniu super przepisy. Jednak mam do Ciebie pytanie z innej dziedziny? widziałam gdzieś na instastory jak Klarcia bawi się żyrafą sophie. Jak się mylę to mnie popraw. Zastanawiam się nad jej kupnem dla mojej Anielki. Ma 4 miesiące. Czy z Twojej obserwacji warto? Czy Klarcia ją gryzie ? Już nie chodzi mi o wydane pieniądze tylko o kolejną w razie czego zbędną zabawkę. Proszę doradź czy z Twojej perspektywy warto było ja kupić . Pozdrawiam Joanna

Genialne! Muszę przyznać że te przepisy są coraz lepsze!

Świetna inspiracja przed sylwestrową imprezką. ? super przepisy. Ania, na Ciebie zawsze można liczyć, dzięki ?❤️