BIO Chia

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu alfa–linolenowego, który jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega–3 budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
Nasiona chia to także bogactwo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich również: kwas chlorogenowy, zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę, kwas kawowy oraz wykazujące działanie przeciwnowotworowe: kwercetynę, kemferol i mirycetynę. Dodatkowo, kwercetyna może wpływać na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów alergii. Nasiona chia są również bogate w wapń, dlatego świetnie sprawdzą się jako jego źródło dla osób na diecie bezmlecznej. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego, nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego.

PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

SPOSÓB WYKORZYSTANIA I DAWKOWANIE: Nasiona chia można dodawać bezpośrednio np. do koktajli, musów, sałatek, dżemów oraz zup, lub wykorzystać je do przyrządzenia puddingu. Aby odczuć korzyści płynące ze spożywania nasion chia zaleca się ich regularne przyjmowanie. Jednocześnie ważne jest, by dzienna dawka nie przekraczała 15 g (ok. 3 łyżeczek).

3 czerwca 2016 / 2 komentarze

Komentarze do wpisu 2 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis