10 najlepszych przepisów na słodycze
Uwielbiam słodycze… i dobrze wiem, że nie jestem w tym osamotniona 😉 Często słyszy się, że zdrowe odżywianie oznacza, że słodkości trzeba całkowicie wykluczyć ze swojego menu. Nie zgadzam się z tym! Jak to się mówi, “wszystko jest dla ludzi” – ciasta, ciasteczka, naleśniki i babeczki też – oczywiście takie w zdrowej wersji 😉
W tym wpisie znajdziecie, aż 10 moich autorskich przepisów na zdrowe desery. Przydadzą się na pewno, kiedy będziecie mieli ochotę na słodką przekąskę podczas pierwszego tygodnia naszego wyzwania #MałeKroki #DużaZmiana, w którym rezygnujemy z niezdrowych, zawierających mnóstwo przetworzonych składników słodyczy. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo! 🙂
1. Babeczki z czekoladą
SKŁADNIKI (3-4 babeczki):
- 2 banany (400 g)
- 2 ½ łyżki cukru kokosowego (30 g)
- 3 ½ łyżki masła klarowanego (52,5 g)
- ½ szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) (50 g)
- 1 łyżeczka LIO Shake Malina (opcjonalnie) (4 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)
- 4 kostki czekolady gorzkiej (24 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki zblendować.
- Foremki na muffinki wysmarować masłem, przelać masę do pojemników, następnie włożyć po kostce czekolady.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 15-17 minut.
- Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
2. Bananowe brownie
SKŁADNIKI:
- 3 banany (600 g)
- 2 łyżki kakao (20 g)
- 1 ½ szklanki mąki ryżowej (200 g)
- 8 łyżek cukru kokosowego (100 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (60 g)
- 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 3 ⅓ łyżki napoju roślinnego (50 ml)
- 1 jajko (60 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- ½ łyżeczki soli morskiej (3 g)
- 1 garść żurawiny (40 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Przełożyć ciasto do foremki.
- Piec ok. 40 minut i pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
3. Ciasteczka amarantusowe
SKŁADNIKI:
- 1 jajko (60 g)
- 10 sztuk niesiarkowanych rodzynek (15 g)
- ⅔ szklanki amarantusa ekspandowanego (20 g)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao (5 g)
- ½ łyżeczki oleju kokosowego (4 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
- Zblendować jajo z rodzynkami, kakao i olejem.
- Dodać amarantus, wiórki i wymieszać.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, uformować z masy kulki i lekko “rozpłaszczyć” na ciasteczka.
- Piec w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.
4. Ciasto o smaku rafaello i snickersa
SKŁADNIKI (spód):
- 10-12 daktyli (50-60 g)
- 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
SKŁADNIKI (masa kokosowa):
- 1 ⅓ szklanki kaszy jaglanej (250 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g)
- 1 szklanka napoju kokosowego (250 ml)
- 3 łyżeczki cukru kokosowego (18 g)
- 6-7 łyżek musu kokosowego (100 g)
- sok z połowy limonki
SKŁADNIKI (polewa):
- 4 łyżki pasty orzechowej (80 g)
- 3-4 łyżeczki cukru kokosowego (18-24 g)
- 1 szklanka mleczka kokosowego (250 ml)
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle pozbawić pestek, sparzyć je wrzątkiem i moczyć 15 minut.
- W mikserze zblendować składniki na spód ciasta, wyłożyć nim okrągłą formę i wstawić do lodówki.
- W tym czasie ugotować kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania, kiedy pozostaje już mało wody, dolać napój kokosowy i gotować do momentu wchłonięcia.
- Odstawić pod przykryciem do wystygnięcia (najlepiej do lodówki).
- Następnie zmiksować ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę.
- Przelać na spód ciasta i ponownie włożyć do lodówki – na ok. 30 minut.
- Przygotować polewę – w garnku na średnim ogniu podgrzać chwilę mleczko kokosowe z cukrem i pastą orzechową ciągle mieszając.
- Przelać polewę na resztę ciasta i włożyć na noc do lodówki.
5. Kasztanowe naleśniki z musem malinowym
SKŁADNIKI (10-12 naleśników):
- 1 szklanka mąki kasztanowej (120 g)
- 2 jajka (120 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 1 szklanka napoju kokosowego (200 ml)
- szczypta cynamonu do smaku
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (4 g)
SKŁADNIKI (mus malinowy):
- ½ szklanki jogurtu roślinnego (125 g)
- 1 szklanka malin (120 g) lub LIO Shake Malina (10 g)
- 2 łyżki LIO Shake Truskawka (20 g)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie) (6 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszać lub zblendować wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę.
- W międzyczasie przygotować mus, blendując wszystkie składniki.
- Naleśniki smażyć na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnię masę na ciasto.
- Gotowe naleśniki posmarować musem malinowo-truskawkowym.
6. Kokosowe ciasto z batatów
SKŁADNIKI:
- 1 batat (ok. 250-300 g)
- 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w ⅓ szklanki gorącej wody) (120 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (45 g)
- 2 łyżki syropu klonowego (20 ml)
- 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) (12 g)
- ½ szklanki orzechów włoskich (30 g)
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych do posypania (30 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Batat umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszać.
- Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180°C.
- W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
7. Mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao
SKŁADNIKI:
- 4 banany (800 g)
- ½ szklanki jogurtu kokosowego (125 g)
- ½ szklanki cukru kokosowego (80 g)
- 2 jajka (120 g)
- ⅕ szklanki oleju kokosowego (45 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao (30 g)
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (100 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (w proszku) (5 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym, dodając je w kolejności: jajko, jogurt, olej kokosowy, banany i cukier kokosowy, zmiksować, wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 45 minut.
8. Na maksa czekoladowe ciasteczka
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
- 2 tabliczki gorzkiej (80%) czekolady (200 g)
- 2 jajka (120 g)
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (100 g)
- ¾ szklanki cukru kokosowego (120 g)
- 5 daktyli (25 g)
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia (10 g)
- kilka dowolnych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe)
- żurawina lub rodzynki – według upodobań
PRZYGOTOWANIE:
- Na małym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym w rondelku (mieszając cały czas).
- Do robota kuchennego wsypać mąkę owsianą, cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz jajka, przygotowaną czekoladę, wydrylowane i namoczone wcześniej we wrzątku (15 minut) daktyle.
- Wszystko wymieszać, następnie dodać orzechy i rodzynki.
- Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier i przełożyć masę formując równe ciasteczka.
- Piec ok. 15 minut w 180°C.
9. Niebo w gębie, czyli proste ciasto daktylowo-owsiane
SKŁADNIKI:
- 1 ⅓ szklanki płatków owsianych (150 g)
- 4 garści daktyli (180 g)
- 4 łyżki syropu klonowego (40 ml)
- 4 łyżki kakao (40 g)
- 2 garści orzechów włoskich (60 g)
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)
- 2 miarki białka roślinnego o smaku wanilii lub czekolady (opcjonalnie) (25 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Zalać płatki owsiane ciepłą wodą i moczyć 1 godzinę. Równocześnie zalać wrzątkiem daktyle i moczyć ok. 30 min.
- Zblendować daktyle z kakao i syropem. Dodać płatki, resztę przypraw i zblendować ponownie. Do przygotowanego ciasta wsypać orzechy i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 30 minut w podłużnej blaszce/keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
10. Placuszki bananowe
SKŁADNIKI:
- 1 awokado (140 g)
- 2 banany (400 g)
- 1 jajko (60 g)
- 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
- 5 łyżek ugotowanego ryżu (75 g)
- 2 łyżki LIO Shake Szpinak (opcjonalnie) (20 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki (poza masłem) zblendować.
- Smażyć na roztopionym maśle kilka minut na jednej i drugiej stronie pod przykrywką, aż placuszki się zarumienią.
To nie koniec!
Poznaj jeszcze więcej przepisów (również na słodkości) z moją aplikacją Diet & Training by Ann!
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Szkoda ze nie ma podanej kcal 🙁