Burgery warzywne

Wiem, że coraz częściej szukacie zdrowych, bezmięsnych przepisów. Nawet jeżeli nie jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to i tak warto od czasu do czasu urozmaicać swoje menu bardziej roślinnymi rozwiązaniami. Dlatego przychodzę do Was z pomysłem na warzywne burgery! Są bogactwem smaku, witamin i błonnika. Do tego, jeżeli gotujecie z myślą o swoich pociechach, to w tym daniu dostarczycie na ich talerze cały bukiet warzyw. Marchew, cukinia, a nawet trudne do przemycenia w dziecięcej diecie kalafior, brokuły, czy szpinak. Wszystko w jednym!

 

Sposób przygotowania: 

Płatki owsiane zalałam gorącą wodą i odstawiłam do napęcznienia. Cebulę, marchew, cukinię, selera, brokuły i kalafiora przełożyłam do garnka i gotowałam przez około 25 minut, dodając pod koniec sól. Przecedzone i schłodzone warzywa połączyłam z płatkami owsianymi. Następnie dodałam ugotowany, przecedzony szpinak, mielony owies, natkę pietruszki, bazylię, oregano i oliwę. Wymieszałam wszystkie składniki i uformowałam je na kształt burgerów. Całość piekłam do zrumienienia i podałam z sałatką. Smacznego!

PO WIĘCEJ SMACZNYCH INSPIRACJI ZAJRZYJ DO APLIKACJI >>

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany