Dorsz_pod_pierzynka

Dorsz pod kokosową pierzynką

Dorsz to ryba o delikatnym smaku i niskiej zawartości tłuszczu. Mam dziś dla Was ciekawą propozycję na pełnowartościowy obiad lub kolację na ciepło, w której oprócz dorsza występuje lekkostrawna, bogata w witaminy z grupy B i magnez — kasza jaglana 🙂

 

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawiłam solą, pieprzem, kminkiem, natarłam sokiem wyciśniętym z cytryny i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pieczenie rozpoczęłam w temperaturze 180°C przez około 3-5 minut. Suszone pomidory zalałam wodą i odstawiłam do namoczenia na około 10 minut. Następnie odsączyłam pomidory i zblendowałam je z masłem, czosnkiem i natką pietruszki, tworząc pastę. Mąkę kokosową wymieszałam z rozmarynem. Wyjęłam rybę z piekarnika, nałożyłam na nią pastę, mieszankę z mąki kokosowej i ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 10 minut.

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Ugotowałam kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę, cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, dodałam przyprawy i smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, aż warzywa były al dente. Na koniec wymieszałam kaszę z podsmażonymi warzywami i posypałam całość posiekaną pietruszką.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany