Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Jeśli szukacie prostego, rozgrzewającego i pełnego smaku dania na chłodniejsze dni, to curry z dynią i ciecierzycą jest strzałem w dziesiątkę. To połączenie kremowego mleczka kokosowego, aromatycznych przypraw i delikatnej dyni sprawi, że Wasze podniebienia będą zachwycone. Uwielbiam to danie za jego uniwersalność – możecie je przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut i dostosować do swoich ulubionych smaków. Curry świetnie komponuje się z puszystym ryżem, a posiekana kolendra dodaje mu świeżości i charakteru. Spróbujcie sami – to idealne danie na rodzinny obiad lub szybki, zdrowy posiłek.

 

Sposób przygotowania: 


Przed ugotowaniem przepłukałam ryż dwa razy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie ugotowałam go zgodnie z przepisem na opakowaniu, pilnując, aby nie był rozgotowany. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty imbir. Dodałam ciecierzycę, pokrojoną w kostkę dynię, mleczko kokosowe i przyprawy, a całość dusiłam do momentu, aż dynia zmiękła. Dolałam trochę wody. Gotowe danie posypałam posiekaną kolendrą i podałam z ugotowanym ryżem.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany