Bataty, czyli słodkie ziemniaki

Bataty można już dostać w większości dużych sklepów spożywczych w Polsce.

Na pewno nie zastąpią nam ziemniaków, ale warto zaprosić je do kuchni i na talerze, bo mają wyjątkowy smak i są po prostu zdrowe. Powstają nawet grupy entuzjastów, którzy próbują uprawiać bataty w Polsce, w ogrodach i na działkach. Sądząc po zamieszczanych w sieci zdjęciach uzyskują znakomite efekty, a na pewno dużo satysfakcji daje smakowanie wyhodowanych przez siebie bulw :).

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty to źródło węglowodanów. Są lekkostrawne i bogate w mikro składniki, mają niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki zostały uznane za „najlepsze ze wszystkich warzyw” w specjalnym rankingu stworzonym przez „Center for Science in the Public Interest”.

System IMMUNOLOGICZNY

Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Mając w swoim składzie witaminę C i B-kompleks oraz żelazo i fosfor, są także doskonałym boosterem układu odpornościowego.

Zapalenia

Podobnie jak w przypadku zwykłych ziemniaków, również bataty mają właściwości przeciwzapalne. Wynika to głównie z obecności w ich składzie beta-karotenu, witaminy C i magnezu.

Astma

Słodkie ziemniaki wspomagają leczenie oskrzeli i płuc, dają także ulgę astmatykom. Bataty mają także działanie rozgrzewające nasze ciało (według medycyny wschodu).

Stawy

Beta-karoten, magnez, cynk i B kompleks to składniki ważne dla stawów. Słodką wodę, w której gotowane są bataty, można zastosować do kąpieli w celu złagodzenia bólu związanego z zapaleniem stawów.

Trawienie

Zawartość włókien w batatach jest wyższa, niż w przypadku zwykłych ziemniaków. Gdy łączą się z minerałami takimi jak obecny w batatach magnez, ułatwiają trawienie. Słodkie ziemniaki są lekkostrawne, ponieważ zawierają głównie skrobię. Przy okazji koją żołądek i jelita. Mają mniej kalorii, więcej błonnika i mniej skrobi opornej niż zwykłe ziemniaki, dzięki czemu szybciej się trawią.

Działanie antynowotworowe

Beta karoten to przeciwutleniacz i substancja antyrakowa. Beta-karoten i witaminy C zawarte w w słodkich ziemniakach wykazują korzystne działanie w leczeniu nowotworów: jelita grubego, prostaty, nerek i innych organów wewnętrznych.

Wrzody żołądka

Słodkie ziemniaki mają kojące działanie na żołądek i jelita. B-kompleks witamin, witamina C, beta-karoten, potas i wapń w nich zawarte są skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka.

Woda

Wysoka koncentracja potasu pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów.

Sport

Bataty to doskonałe źródło węglowodanów, które są niezbędnym elementem posiłku sportowców. Polecam szczególnie jako danie około treningowe. Przed treningiem w połączeniu z innymi węglowodanami np. ryżem, a ponieważ mają więcej cukrów prostych, są też idealnym uzupełnieniem posiłku po treningu.

Układ krwionośny

Chronią ściany tętnic i żył przed twardnieniem.

Wysokie stężenie beta-karotenu i fosforu służą zdrowiu oczu i serca.

Batat z kremem z buraczków

Batat umyłam i pokroiłam w plastry, piekłam w piekarniku ok 20 minut, można je skropić odrobiną oliwy. Buraki piekłam w folii.

Obrałam buraki i zmiksowałam dodając pozostałe składniki kremu (czosnek przecisnęłam przez praskę). Można dodać łyżkę pasty tahini :).

Plastry słodkiego ziemniaka poprzekładałam masłem czosnkowym, a na wierzch dałam krem buraczany. Posypałam pistacjami.

Inne przepisy z batatami:

frytki-z-batatow

pieczone-bataty-z-maslem-orzechowym-z-migdalow-z-rodzynkami

bezglutenowe-gnocchi-z-batatow-posilek-przed-treningiem

ciasto-z-batatow-i-kokosa-bez-zboz-i-nabialu

pierniki-ze-slodkich-ziemniakow

Abidin P.E. (2004). Sweet potato breeding for north-eastern Uganda: Farmer varieties, farmer-participatory selection, and stability of performance. PhD Thesis, Wageningen University, The Netherlands, ISBN 90-8504-033-7, 152.

Sawicka B., Pszczółkowski P., Mikos-Bielak M. (2000). Biologiczna wartość bulw Ipomoea batatas [L.] Lam. w warunkach Lubelszczyzny. Rocz. AR w Poznaniu, 323 (31), Ogr., 1, 453-457

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ja przemycam batata w pure ziemniaczanym, żeby dostarczyć swojemu przedszkolakowi beta kartonu, bo odkąd poszła do przedszkola, to wszystko co czerwone lub pomarańczowe jest be. A ten batacik jeszcze taki słodki do tego… Mniam! 🙂

Ania na prezydenta ! 😉 albo przynajmniej ministra zdrowia :)!
Moj malutki synek bardzo ostatnio choruje, drugi raz mam zapalenie oskrzeli… Teraz wiem jakiego lekarstwa nam brakuje 🙂 do domowej diety na pewno dodam więcej słodkich ziemniaków !
Dzięki Ania

Pani Aniu, a w jakiej temperaturze się piecze bataty i buraki?

180-200 z funkcją termoobiegu

Anka buraków fanka jesz kasze manną? polecam ciasto: 3 szkl.kaszy manny, 1 jajko, 3 łyki miodu, 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka proszku do pieczenia, 150 g żurawiny suszonej, wszystko wymieszać, piec 30 min , 180 stopni – rewelacja

Uwielbiam jeść bataty, piekę je w piekarniku z oliwą z oliwek i posypuję ziołami. Nie wiedziałam, że są tak cennym źródłem węglowodanów… Kiedyś można było je dostać tylko w wybranych sklepach, ale faktycznie teraz są bardziej dostępne.

Gdzie na przykład można je kupić? I jak rozpoznać, że są dobre?

Dzień dobry chciałabym panią zapytać o wagę piłki lekarskiej i hantli które miały być używane w pani ćwiczenia w dwutygodniku flesz nr 4 22 lutego

Robię tak samo! Są przepyszne. Dzięki nim w ogóle nie sięgam po niezdrowe słone przekąski, bo zwyczajnie wymiękają…
Co najważniejsze, co banalnie proste i szybkie w przygotowaniu – nawet nie opłaca się wychodzić do sklepu po coś innego 🙂

Ania oddaj trochę włosów 🙁 masz ich miliony i takie piękne…