Znaczenie flory jelitowej dla ustroju

Jelita to kilkumetrowy zestaw rurek, których wewnętrzna część jest złożona z kosmków pokrytych wypustkami – taka budowa wielokrotnie zwiększa powierzchnię wchłaniania.

W tej skomplikowanej przestrzeni stale bytuje ogromna ilość mikroorganizmów: przede wszystkim bakterii, ale też pierwotniaków i grzybów. Zasiedlają one  jelito grube.

Populacja bakterii jelitowych jest dziesięciokrotnie większa niż liczebność naszych komórek w organizmie i składa się z 400 różnych szczepów. Łatwo więc zdać sobie sprawę z wagi i wpływu jaki mikroorganizmy mogą mieć na stan naszego zdrowia. W końcowym odcinku jelita grubego oraz w wydalinach – czyli kale, znajduje się około jednego biliona różnych bakterii w jednym gramie treści jelita grubego lub kału. Bakterie te należą do różnych gatunków, nie tylko takich, które szkodzą, ale i takich, które uzdrawiają. Pięćdziesiąt procent masy stolca jest uformowana z żywych mikroorganizmów.

Mikroorganizmy tworzą w jelitach potężny system, który ma kluczowe znaczenie dla ludzkiego ustroju. Określa się go mianem flory jelitowej lub mikrobioty. Pisałam o jego znaczeniu dla systemu odpornościowego. Ale to nie wszystko. Od dawna badania pokazują zależności pomiędzy florą bakteryjną, a trawieniem, detoksem, produkcją witamin, nadwagą i wieloma chronicznymi chorobami.

ZNACZENIE FLORY JELITOWEJ DLA USTROJU

Badania pokazały, że bakterie jelitowe biorą udział w wielu procesach kluczowych dla ustroju, zależy od nich m. in.:

  • dojrzewanie i wymiana erytrocytów
  • wzrost i zróżnicowanie enterocytów
  • czynność motoryczna przewodu pokarmowego
  • wchłanianie elektrolitów i soli mineralnych
  • rozkładanie obecnych w pożywieniu toksyn i kancerogenóo
  • immunomodulacja – regulowanie odpowiedzi odpornościowej organizmu na infekcje o rozmaitej etiologii
  • fermentacja niektórych składników pokarmowych, przetwarzanie błonnika
  • produkcja niektórych witamin
  • równowaga hormonalna
  • ochrona światła jelit przed kolonizacją drobnoustrojów patogennych
  • produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • poziom neuroprzekaźników, zwłaszcza GABY, której niedobór często występuje w nerwicy i depresji

Powyższe procesy mogą przebiegać bez zakłóceń, gdy flora bakteryjna jest prawidłowa.

NIEKTÓRE ZE SKUTKÓW ZABURZEŃ RÓWNOWAGI MIKROBIOTY:

  • choroby jelit
  • zaburzenia zdrowia psychicznego, w tym depresje
  • alergie i astma
  • zaburzenia pracy tarczycy (20% hormonów tarczycy jest konwertowanych do aktywnej postaci w jelitach, a endotoksyny mogą zmniejszać ilość aktywnego T3 i TSH)
  • nieprawidłowa flora bakteryjna może doprowadzić do przewagi estrogenowej i nawet stworzyć podłoże dla nowotworów
  • chroniczne zmęczenie
  • rozwój insulinooporności
  • poważne zaburzenia w produkcji hormonów
  • powiązano autyzm z nieprawidłową mikroflorą
  • choroby skóry, w tym trądzik
  • zaburzenia łaknienia, w tym zachcianki
  • otyłość
  • stwardnienie rozsiane może być powiązane z nieodpowiednią florą jelit

Otyłość  – ostatnie badania dowodzą, że otyłość może brać się z zaburzeń we florze bakteryjnej jelit. Jej zawartość i wpływ na uczucie głodu, sytości i procesy trawienne stała się przedmiotem wielu naukowych badań w ostatnim czasie.
CO WPŁYWA NEGATYWNIE NA FLORĘ JELITOWĄ?

  • niesterydowe leki przeciwzapalne
  • antybiotyki
  • tabletki antykoncepcyjne
  • zboża i warzywa strączkowe (poprzez gluten oraz lektyny)
  • nadmierna konsumpcja węglowodanów, zwłaszcza przetworzonych
  • nadmierna konsumpcja Omega 6, która doprowadza do stanu zapalnego oraz tłuszcze trans
  • infekcje
  • stres
  • brak snu
  • niedobór witamin i minerałów

WARUNKI ZDROWIA JELIT I RÓWNOWAGI ICH FLORY

  • właściwa dieta, wykluczająca szkodliwe czynniki
  • włączenie oleju kokosowego oraz masła (oba wykazują działanie przeciwzapalne)
  • probiotyki i prebiotyki w diecie, ewentualnie w suplementach
  • zwiększenie produkcji kwasu solnego poprzez picie soku z cytryny przed posiłkiem lub octu jabłkowego (1-2 łyżki na szklankę wody)
  • picie magicznego rosołu
  • dokładne przeżuwanie jedzenia, spożywanie posiłków bez pośpiechu
  • umiarkowana aktywność fizyczna
  • dbałość o sen
  • dbałość o równowagę wewnętrzną, unikanie stresów

Zdarza się, że osoby prowadzące zdrowy tryb życia narzekają na samopoczucie. Przyczyna może tkwić właśnie w jelitach. Niestety, nie wszyscy lekarze przywiązują wagę do stanu jelit pacjenta, czasem nie pytają nawet o dietę. Niektóre choroby leczy się objawowo, co powoduje jeszcze większe zaburzenia flory jelitowej oraz równowagi hormonalnej – kolejnego czynnika warunkującego nasze zdrowie.

O jelitach i hormonach będę jeszcze pisać.

Na podstawie tekstów m.in.: Moniki Skuzy (Tłuste Życie), Andrzeja Janusa, Patrycji Szachty.

Komentarze 56 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, czy można przytyć od tabletek antykoncepcyjnych, czy jest to tylko zatrzymanie wody?
Pozdrawiam 🙂

Produkty zalecane podczas kuracji: po antybiotykach itp.

Domowe kefiry, jogurty, serwatka, maślanka
Domowe kiszonki, kapusta, buraki, ogórki
Domowy żurek, zakwas chlebowy, pieczywo na zakwasie
Fermentowane nasiona roślin strączkowych
Czosnek zwykły i niedźwiedzi, kapusta, por, imbir, cebula, karczochy, szparagi, cykoria, banany, miód
Świeże owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C
Domowy rosół z wiejskiej kury – zawiera glutaminę, która naprawia nabłonek wyścielający jelita i żelatynę, która przyspiesza ich odnowę, działa przeciwzapalnie
Kuracja ojca Klimuszki – do spodeczka surowej kapusty dodać trochę czosnku i cebuli, przyprawić oliwa z oliwy.

Aniu proszę daj może jaikiś wpis jak wzmocnić florę bakteryjną u dziecka (mam dwulatkę). Jakieś przepisy co chętnie by zjadł maluch albo jaki probiotyk zakupić by tyle maleństwo nie chorowało, a lekarze najchętniej wypisują antybiotyki 🙁 Pozdrawiam

Aniu świetny post, wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy że zaburzenia flory baktetyjnej w naszym organiźmie przyczynia się do powstawania wielu dolegliwości oraz schorzeń. Jak można sprawdzić czy nasza flora baktetyjna funkcjonuje prawidłowo, czy mozna wykonać badania które wykaża prawidłowość badź zaburzenia pracy jelit?
Chcialam również Cię spytać Aniu czy poświęciłabyś artykuł nt. ‘Jak zdrowo jeść i .. nie stracić na wadze’? (Z kilkudniowym rozpisem przykładowych posiłków?). Nie wiem również czy pojawił się artykuł nt. prawidłowej przemianie materii, oraz zaburzeniach przy wypróżnianiu, jak np. zatwardzenia, zaparcia, wzdęcia? Co ma na to wpływ oraz jaka jest prawidłowa dieta aby tych dolegliwości uniknać? (domyślam się że będzie to spożywanie błonnika w większych ilościach aby utrzymać alkaiczność w układzie pokarmowym? Tylko jak dobierać posiłki żeby nie zlecieć z wagi?). Dodam iż unikam mlecznych potraw od kiedy badania wykazaly nietolerancję na mleczne przetwory. Problem nie prawidłowych wypróżnień męczy mnie od lat, towarzyszy uczucie ciężkości i zmęczenia. Aniu prosze Cię o poradę. Jeśli pojawił się już wcześniej artykuł bardzo bym prosiła o podanie linka. Pozdrawiam serdecznie.

Mam Crohna, a lekarze nie zalecają mi żadnej diety! Nawet słowem nie wspomną o wykluczeniu jakiś produktów, albo o probiotykach. Faszerują tylko mój młody organizm sterydami i lekami immunosupresyjnym, a to i tak nie pomaga. Aniu napisz proszę jakiś konkretny post o diecie przy zapaleniu jelit.

Paulino, jeżeli mogę coś doradzić to polecam bloga Julii Caban. Z tego co pamiętam to ona też ma Crohna i stosuje jakas dietę.

Witam, poruszonych jest tu sporo problemów zdrowotnych. Spróbuję przedstawić w ogromnym uproszczeniu (za co przepraszam) niektóre powody “osłabienia układów organizmu”.

Od początku.
Rodzimy się z zaprogramowanych komórek od ojca i matki. O ile mężczyzna ma dość duży wpływ na jakość swojej spermy (poprzez aktywność fizyczną, sen, odżywianie – w tym suplementację), tak kobieta ma trudniej. Kobieta rodząc się posiada już zasób (i duży zapas) jajeczek, z których w przyszłości powstanie nowe życie, co oznacza, że na ich jakość ma już mały wpływ. Na tym polega odpowiedzialność dla przyszłych pokoleń – babcia już ma wpływ od najmłodszych lat na “jakość zdrowia” swojej wnuczki/wnuka.
Samo odżywianie około roku poprzedzającego ciąże jest niezwykle istotne. Jakie i jakiej jakości kwasy tłuszczowe spożywamy, węglowodany, białka, wodę? To są niezwykle ważne elementy z których powstają miliardy komórek raz po raz. Jakość tych komórek zależy od jakości pożywienia, dotlenienia organizmu i odpoczynku.
Niektóre organy wymieniają nam się w ciągu tygodni na zupełnie nowe, a cały organizm zostaje zastąpiony nowym w ciągu 4 lat. Tak! Od dziś za cztery lata każda osoba (ja, Ty) będzie już innym organizmem, skóra, (kilkukrotnie już się wymieni), oczy, wątroba, kości będą NOWE. Wyjątkami są układy nerwowy i mięśniowy. Pytanie: jak chcemy się na nowo zbudować?
Posiadamy kilka układów, które non stop ze sobą współpracują. Intensywność pracy poszczególnych układów i organów jest niesamowita. Takiej niezawodnej pompki jak serce na marne szukać w fabrykach. Sama praca wątroby to energia na 40 watową żarówkę. Ten przykład wyjaśnia zapotrzebowanie na energię całego organizmu. Pytanie: ile energii i z jakiego źródła?
Jesteśmy społeczeństwem przejedzonym i niedożywionym jednocześnie.
Co jest najważniejsze w organizmie dla utrzymania zdrowia? Układ trawienny! Jelita to miejsce gdzie “zaczyna się lub kończy zdrowie”. To z jelit nasz mózg otrzymuje najwięcej sygnałów, to dzięki nim nasz organizm może być odżywiony. Flora bakteryjna jelit człowieka jest bardzo słaba w krajach uprzemysłowionych. Jeśli w naszych jelitach jest zbyt słaba wyściółka ultrazdrowych bakterii, to w “dostępne okienka wprowadzą się” patogeny (grzyby, złe bakterie itd.). TO JEST POCZĄTEK PROBLEMU ZE ZDROWIEM. Długo utrzymujący się zły stan flory bakteryjnej jest ogromnym problemem dla całego organizmu m.in. przez problemy z wchłanianiem składników odżywczych.
Czemu tworzą się w nas choroby cywilizacyjne? Powodów jest kilka, tym najczęstszym, często pomijanym jednak przez lekarzy, jest słaba odporność antyoksydacyjna, która wchodzi w skład układu odpornościowego. Najprościej wytłumaczyć to poprzez wyobrażenie sobie starej wagi. Na jednej stronie odkładamy antyoksydanty i składniki odżywcze z bioflawonoidami pozyskiwane z posiłków i suplementów (te wchłonięte, co warunkuje znowu jakość), a na drugiej stronie wszystkie źle wpływające na nasze zdrowie elementy. Są to: wolne rodniki (głównie tlenowe), zanieczyszczenie środowiska, słaba jakość żywności, która jest wysoce przetwarzana, stres, brak regularnego snu, używki itp. Kiedy szala przechyla się choć trochę na stronę “złego” i trwa kilka miesięcy, lat, to następuje powolne tworzenie się patologii w tkankach organizmu. To nie musi być jeszcze choroba, ale jest to stan przedchorobowy, którego zazwyczaj lekarz nie wykryje (najczęściej nie ma takiej możliwości), a można go cofnąć w łatwiejszy sposób niż chorobę. To jest esencja problemu – brak reakcji przed powstaniem choroby.
Z opisywanymi tu ciężkimi chorobami można walczyć. Pamiętajmy jednak, że choć ważna jest “potyczka” z objawami choroby, to trzeba zająć się jej przyczyną. Do tego zachęcam! 🙂
To kilka zdań, które mam nadzieję, że rzucają światło na kwestię zdrowia.
Podsumowując: ODŻYWIANIE (w tym SUPLEMENTACJA), AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA, ODPOCZYNEK, NAGRODA!
Na koniec zachęcam do dbania o swoje zdrowie, bo nikt nie zadba o nie za nas.
Proszę o kontakt osoby, które szukają rozwiązań indywidualnych dla swojego zdrowia, wynikających z przebadania potrzeb, niedoborów, tendencji organizmu. Jest to ważne profilaktycznie lub w stanie chorobowym.
Pytania: 691 879 199, albero.poland@gmail.com

PRAGNĘ PRZY OKAZJI PODZIĘKOWAĆ I ZAREKOMENDOWAĆ DZIAŁANIA PANI ANI, KTÓRA Z CAŁYM SWOIM POŚWIĘCENIEM, PASJĄ I OPTYMIZMEM WSKAZUJE I WRĘCZ PROWADZI ZA RĘKĘ OSOBY CHCĄCE KSZTAŁTOWAĆ SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ W SFERZE FIZYCZNEJ, EMOCJONALNEJ ORAZ ODŻYWIANIA.

Co do “magicznego rosołu” to mam zastrzeżenia. Kupiłam Aniu twoją książkę kucharkę i jak dla mnie ten rosół jest za ostry i “przearomatyzowany”. Ledwo go zjadłam ze względu na pieprze cayenne i czosnek. Syn nie dał rady w ogóle. I moje pytanie czy rosół będzie miał te wszystkie dobroczynne właściwości dla jelit jeśli będzie ugotowany tradycyjnie czyli: dobre mięso, włoszczyzna a z przypraw jedynie liście laurowe, pieprz czarny cały, ziele angielskie, sól morska? Pozdrawiam

Tak, istotą jest długie gotowanie. Dobrze jest dodać kości ze względu na kolagen. Pozdrawiam.

Jelita dobry temat. Mam 24 lata i sama od lat zmagam sie z jelitem drażliwym, w tym juz kawalek wycięty 🙁
Na siłownię i fitness biegałam dwa razy dziennie mimo mojej niskiej wagi ale dawało mi to radość i satysfakcję 🙂
Teraz niestety stan zdrowia mi nie pozwala na prawie żaden wysiłek fizyczny. . Ale Ania twoja dieta i rosołek 🙂 + leki dają siłę by funkcjonować. Pozdrawiam

nie jemy warzyw strączkowych ? to co najlepiej jeść hmm ? bo ja już za krecilam się tyle sprzecznych informacji jest w necie POMOCY! !

mozna prosic o post w krorym bedzie jak sie pozbyc zatwardzenia

Gdzie można poczytać więcej (może jakieś książki specjalistyczne) o nieprawidłowym działaniu tarczycy powiązanym z nieprawidłową florą jelitową?

Ciekawy temat. Brakuje mi tylko gdzie znajdziemy naturalne probiotyki by wzmocnić nasze jelita lub ktore warto kupic i stosować. Pozdrawiam

Szkoda, że nie mówi się więcej o tym jak jelita wpływają na zdrowie, również psychiczne. Czytałam ostatnio o badaniach, które potwierdzały, że specjalne szczepy bakterii jelitowych mogą pomóc wyleczyć nawet głęboką depresję.

ps. czy magiczny rosół to ten, na który już kiedyś podawałaś przepis?

Pani Aniu a co by Pani poradziła na wydłużoną esice z niewiadomych przyczyn ten stan trwa od 5 lat dopiero od niecałego roku wiem że to jest właśnie to ( badanie laparoskopowe ). Problemem jest wydalanie ( muszę kucać i czekać od 15 min do czasem 1 h i w tej samej pozycji na ubikacji, bo inaczej nie wyjdzie). Jestem weganką od 2 lat, zdrowo się odżywiam ( ekologiczne jedzenie tylko, warzywa i owoce od ekologicznego rolnika, gotowanie w ceramicznych garnkach, bio oleje tłoczone na zimno przede wszystkim olej kokosowy, koktajle z wyciskarki warzywno-owocowe, kiszone buraczki domowe, kiszona kapusta,ostatnio spożywam chlorellę), ćwiczę 5-6 razy w tygodniu po 45-60 min. z Panią lub Ewą Chodakowską lub Jillian Michaels, ćwiczę także pozytywne myślenie :). Pani Aniu proszę o poradę, może akurat wie coś pani czego ja jeszcze na ten temat nie wiem (a myślę że na pewno) .Pozdrawiam ciepło i oczekuję na odpowiedz 🙂

Jeszcze chciałam dodać że obecnie mam 22 lata 🙂

Proszę się skonsultować z lekarzem. Pozdrawiam.

Proszę o kontakt z dietetykiem

Czym jest ” magiczny rosół”? P.s. Bakterie zasiedlają cały przewòd pokarmowy, nie tylko jelito grube.

Zapraszam do przepisu znajdującego się na blogu.

artykul na temat antykoncepcji hormonalnej bylby bardzo ciekawy, interesujace by bylo poznac Twoje zdanie na ten temat:)

Czy polecasz jakieś probiotyki? Na co zwrócić uwagę, gdzie kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam 🙂

Bardzo ciekawy temat?U mnie problemy z jelitami zaczely sie przy zdiagnozowanej niedoczynnosci tarczycy Hashimoto . 🙁 i tak pół roku sìę męczę.
Pozdrawiam Pani Aniu?

Dziekuje za ten wpis, myśle ze czas do lekarza sie wybrac bo odnalazłam połowe moich schorzeń tutaj i nie miałam pojecia że to może byc zwiazane z jelitem!

Czy dieta bezglutenowa i beznabialowa może b6c pomocna w leczeniu łuszczycy oraz atz?

Mogłaby Pani napisać coś o diecie w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

Naprawdę pije Pani przed każdym posiłkiem sok cytrynowy? Czy to dotyczy tylko śniadania?

Bardzo mi sie podoba ten wpis , konkretnie I na temat. Mam chora tarczyce : chashimoto . W tej chwili przyjmuje mala dawke hormonu, zrezygnowala z mleka I glutenu jest lepiej jesli chodzi o moje samo poczucie, ale mysle ze to dopiero poczatek drogi. Lekarze nie maja zielonego pojecia na temat leczenia pr zepisuja tabletki I to wszystko !! To jest przerazajace !!! Mowie to zupelnie swiadome bylam juz uniejednego lekarza. Ciesze sie Aniu ze poruszasz tak wazne tematy. Pozdrawiam 🙂

Podpisuje się pod wszystkim !!!ostatnie pół roku walczę z chorobą skóry w postaci właściwej diety a nie sterydowych maści. I cóż powiedzieć JESTEM TYM CO JEM 🙂

to ze zboża i rośliny strączkowe działają negatywnie , nie znaczy ze mamy ich unikać.
Zboża sa źrodłem kwas foliowy , potas ,cynk , maga wapnia, żelaza ,witamin… A strączkowe maja duzo białka, błonnik, miedz a rownież pomagają stabilizować poziom cukru we krwi … To wszytsko raczej korzystnie wpływa na ciało człowieka . Dlaczego ludzie maja ich unikać …. Ta cała fobia na glutenu (ludzi nie mających na nia uczulenia) lub inne mody żywieniowe , mogą wyrządzić wiele szkody bo ludzie beda unikać danych produktów nie zapewniając ciału dostatecznej ilości witamin i minerałów. wiadomo wszytsko z umiarem …

Bardzo przydatna treść 🙂 Masz rację Aniu, że lekarze często bagatelizują odpowiedzialność jelit w wielu dolegliwościach. Czasem my sami musimy “pobawić się” w lekarzy i wypróbować zmiany w jadłospisie, a wtedy możemy się przekonać, jak pewne produkty pośrednio i bezpośrednio mają wpływ na nasze zdrowie. Wspaniały blog i gratuluję rozwoju hpba!

Aniu polec dobrej jakosci olej o regano i napisz jak bezpiecznie go stosowac ile kropli max

Świetny post i proszę o więcej. .. bo ja mam straszne problemy z jelita mi. … zaparcia i kucie….?

Czekam na kolejne mądre i edukacyjne treści; ) Jelita to bardzo ważny organ naszego ciała i dieta,odpowiednie trawienie jest bardzo ważne. Podpowiedz Aniu proszę jakie zamienniki można używać za gluten-mąka, pieczywo,kasze (ciężko jest mi komponować niektóre potrawy).Bardzo proszę o podpowiedź; )

Super,o jelita trzeba dbać ale nie wiedziałam,że mają tak duży wpływ na otyłość.Pozdrawiam Aniu i zapraszam na mojego bloga 🙂

100% prawdy. Gdy ma się zdrowe jelita to cały organizm dobrze funkcjonuje. Lata obserwowałam swój organizm , popełniałam wiele błędów żywieniowych, odkąd stosuje się do pani rad czuję się zdrowa. Dziękuję za całą Pani pracę ?

Wpis idealny jak dla mnie,dziekuje. Z powodu choroby autoimmunologicznej przygotowuje sie do zmiany odzywiania,a takze szukam potrzebnych materialow,ktore beda mnie stymulowaly.
Pozdrawiam

Ciągle muszę brać probiotyki, bo dwa razy już w tym roku musiałam niestety brać antybiotyki. :/ Niestety mam taki tryb życia, że dużo jest w nim stresu i mało snu. Szkoda, że one mają największy wpływ na zdrowie.

Bardzo sie ciesze Aniu ze zwracasz uwage na jelita. Sa one bardzo wazne dla naszego zdrowia takze psychicznego ! Powinno sie zwracac na to wieksza uwage takze w psychologii i psychatrii. Osobiscie jako psycholog uwazam ze dieta jest nieodlacznym elementem terapii psychologicznej. Pozdrowienia 🙂

Aniu ja się przestawilam na zdrowy tryb życia ale efekty nie są takie jakie zapewnialas w książce, mam wzdęcia często boli mnie brzuch gdzieś w drugiej połowie dnia czasem mam duże spadki energii trądzik w ogóle nie znika jedynie co mi daje zdrowy tryb życia to ładna sylwetkę i chyba tyle bo nie widzę żadnych pozytywnych efektów. Dlatego proszę cię o pomoc bo nie wiem już co mam robić .Mam wrażenie że moje samopoczucie i chęci do życia były większe jak się źle odzywialam …

Proponuję pójść do lekarza lub dietetyka z prawdziwego zdarzenia a nie słuchać pani, która z dietetyką nie ma nic wspólnego i krótko mówiąc- pisze pierdoły.

Chodzę po lekarzach od 3 lat i jakoś nie mogą mnie wyleczyć…

Może masz nietolerancje na któryś składnik pokarmu i dlatego tak się czujesz, ja miałam nietolerancje na jaja i drożdze- brak sił życiowych, twarz w wypryskach, po odstawieniu produktów zawierających te składniki wszystko wróciło do normy

Bardzo ciekawy artykul, wlasnie naleze do osob ktore prowadza zdrowy tryb zycia, a niestety czesto mam nie najlepsze samopoczucie i czeste bole glowy i problemy zoladkowe … hmm…

Candida układu pokarmowego przez ostatnie 3 miesiące jest moja zmorą ? Napisz nam jak sobie z nią radzić?

Na Candidię (i inne pasożyty też) skuteczny jest Paraprotex. Wybija wszystko.