Rozgrzewająca kawa, która napędzi metabolizm – kawa według 5 przemian
Zimą każdy z nas poszukuje dodatkowych źródeł energii. Nie tylko ze względu na fakt, że jest chłodniej, ale przede wszystkim mamy zdecydowany niedobór słońca ze względu na krótsze dni. Zawsze czas jesienno-zimowy był dla mnie pod tym względem trudny! Dlatego staram się dbać o urozmaicenie mojego codziennego jadłospisu w różnorodne i jak najbardziej kolorowe składniki. W końcu jemy oczami i zawartość talerza również może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie 🙂 Nie ukrywam jednak, że czasami moje starania są niewystarczające i energii nadal brakuje. Mam jednak rozwiązanie również na to: kawę gotowaną według 5 przemian! Jest doskonałym towarzyszem szarego i ponurego zimowego dnia: rozgrzeje, doda energii i jeszcze wzmocni odporność dzięki obecności korzennych przypraw. A smak? Doskonały!
Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam wodę i doprowadziłam do wrzenia. Następnie dodałam wszystkie składniki w podanej kolejności, zachowując pomiędzy nimi odstęp około 2 minut. Po dodaniu kawy – gotowałam jeszcze 5 minut. Na koniec dodałam mus kokosowy. Można dla osłody dodać odrobinę miodu.
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Do tego pysznego przepisu, polecamy tylko pyszną kawą!
Kawa to u mnie absolutnie koniecznosc! Zwlaszcza rano po przebudzeniu 🙂
Ile tej kawy trzeba dodać?
No właśnie mam to samo pytanie
Bardzo dobry artykuł