Placuszki z kawałkami banana i czekoladą
Kocham placuszki na różne sposoby, tym bardziej z dodatkiem czekolady. Mam dziś dla Was swoją zdrowszą i jeszcze pyszniejszą ich wersję.
Codziennie przedstawiam Wam nowy przepis nakreślając dobroczynny wpływ składników w nim zawartych na wzmocnienie Waszej odporności. W tym przypadku nawet słodkie śniadanie wypada dobrze!
Popularne banany są cennym źródłem antyoksydantów tj. karotenoidów oraz witaminy C. Wiemy, że oba te składniki wpływają na utrzymanie zdrowia na wysokim poziomie. Badania pokazały, że regularna podaż witaminy C zmniejsza ilość dni w trakcie, których jesteśmy przeziębieni. Jaki z tego morał? Dostarczajcie z codzienną dietą witaminę C pod postacią warzyw i owoców, a zdrowie tak łatwo Was nie opuści.
Z drugiej strony, w naszym przepisie, mamy teobrominę, składnik kakao, któremu przypisuje się wpływ na łagodzenie objawów kaszlu. Jeśli więc złapie Was już przeziębienie, mały dodatek kakao wpłynie prozdrowotnie na organizm, a do tego poprawi Wasz nastrój, co pozwoli szybciej dojść do pełni formy.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Rozlewało się mocno po patelni. Nie było opcji aby zrobić je tak wysokie, jak na zdjęciu. Ma ktoś jakieś rady?
Niesamowite danie. Bardzo dobre połączenie.
Pozdrawiam.?
Ale super posiłek, chyba zrobię na śniadanko 🙂