Tagiatelle z pulpecikami i sosem z pieczonej papryki
Dziś przygotowałam dla Was propozycję pysznego obiadu. Jeśli lubicie wyraziste smaki, koniecznie musicie sprawdzić połączenie sosu z pieczonej papryki z pulpecikami i makaronem ryżowym! 🙂 Tego dania możecie spróbować także w SuperMenu.
Sposób przygotowania:
Mięso zmieliłam, wymieszałam z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i przyprawami. Z przygotowanej masy uformowałam pulpeciki i usmażyłam je na rozgrzanej oliwie.
Papryki przekroiłam na pół, wydrążyłam gniazda nasienne i ułożyłam je na blaszce do pieczenia (skórką ku górze). Piekłam papryki w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż skórka się zrumieniła. Odstawiłam upieczone papryki do wystudzenia. W tym czasie posiekałam czosnek. Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek. Następnie obrałam paprykę ze skóry i pokroiłam w paski. Dodałam przecier pomidorowy, paprykę, sól i pieprz na patelnię. Całość dusiłam przez około 15 minut.
Pulpeciki podałam z makaronem ryżowym, polane przygotowanym sosem. Danie udekorowałam liśćmi świeżej bazylii i posypałam czarnym sezamem 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Mniam, jak ja dawno nie jadłam makaronu ryżowego :O a opcja z pulpecikami warzywnymi już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, więc chyba mam plan na obiad po weekendzie 🙂