Zupy – nieodłączny element jesiennych wieczorów
Lubicie zupy? Warto wzbogacić swoją dietę w odżywcze zupy zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym. Ciepła zupa pomoże rozgrzać organizm, nasyci, a przy tym dostarczy składników mineralnych i witamin. Może stanowić wartościową przekąskę, lunch lub kolację.
Do przygotowania zup możecie wykorzystać ulubione warzywa i w ten sposób przemycić ich jeszcze więcej do codziennego menu. Dodatkowo zaoszczędzicie czas — wystarczy podgotować wszystkie składniki z dodatkiem przypraw, bulionu lub wody. Jeśli przygotujecie większą ilość zupy, macie gotowe danie na kilka dni, które możecie odgrzać, kiedy tylko poczujecie głód (zupa to dużo lepszy wybór niż przetworzone słodycze czy inne niezdrowe przekąski, po które często sięgamy, gdy brakuje czasu na gotowanie). Nie zapomnijcie o dodatku zdrowych tłuszczów (oliwy, pestek, nasion lub orzechów). Smacznym uzupełnieniem mogą być także domowe grzanki, przygotowane z dobrej jakości pieczywa (doskonale sprawdzi się tutaj czerstwe pieczywo, dzięki czemu w kuchni nic się nie zmarnuje). Co jeszcze możecie dodać? Warzywne chipsy z jarmużu, czy buraka, podpieczoną ciecierzycę w przyprawach — sprawdźcie, co zostało w lodówce i eksperymentujcie!
Poniżej znajdziecie zbiór kilku moich przepisów na pyszne zupy, które na pewno Was rozgrzeją w chłodne dni 🙂
1. Krem z dyni z orzechami
2. Puszysta zupa krem z selera z chrupiącymi grzankami
3. Krem z kalafiora z kurkumą
4. Zupa biały krem z warzyw
5. Zupa krem z batatów z cukinią
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Lubię zdecydowanie wszystkie te zupy. Myślę, że są one zdecydowanie korzystne, istotne i kluczowe. Pozdrawiam.😘