Ananas i jego właściwości.

Ananas to słodki tropikalny owoc, który wzbogaca smak wielu potraw. To także bogactwo witaminy C, potasu, magnezu i antyoksydantów. Zawiera bardzo mało kalorii (50kcal/100 g), usuwa wodę z organizmu i poprawia trawienie, ale to jeszcze nie koniec!

Przyszedł czas na wywołanie do tablicy ananasa.

Co w nim jest specjalnego i jakie właściwości kryje ten egzotyczny owoc ? Spieszę z przekazaniem tych najważniejszych, a na końcu znajdziecie także przepisy na szybkie koktajle z jego udziałem 😉

1 filiżanka ananasa zapewnia:

  • 82 kalorii
  • 1 gram białka
  • 2 gramy błonnika

Cała tajemnica tkwi w super-enzymie zwanym bromeliną, a ananas jest jednym z jego najbogatszych źródeł na świecie. Bromelina (enzym proteolityczny) to naturalny ekstrakt, który przyśpiesza gojenie się ran i działa jak lek na wszelkie zapalenia – podobnie do aspiryny czy ibuprofenu. Największa zawartość omawianego enzymu, znajduje się w niejadalnych częściach roślin, dlatego też zaleca się również spożywanie w postaci suplementu diety.

Bromelina jest bardzo bezpieczna i efektowna. Jest naturalnym związkiem chemicznym i posiada selektywne cytotoksyny, które zabijają komórki rakowe, zostawiając w tym samym czasie zdrowe komórki nienaruszone.

Źródło: Artykuł z 2007 roku w Plant Medical Journal, w którym dowodzono, że bromelina zawarta w ananasie jest o wiele bardziej efektywna przy leczeniu nowotworu niż tradycyjna chemioterapia.

Bromelina również wspomaga procesy trawienia poprzez rozpad białek w peptydy i aminokwasy. Może to złagodzić symptomy zapalenia okrężnicy, choroby refluksowej przełyku i pomóc w ogólnej pracy układu trawiennego. Ponadto przyspiesza przemianę materii, reguluje procesy trawienne i wspomaga detoksykacje organizmu ułatwiając pracę wątrobie. To sprawia, że ananasy są polecane osobom odchudzającym się. Owoc ten jest pomocny przy alergii czy nietolerancji pokarmowej na gluten. Badania przeprowadzone w Japonii dowiodły, że ananasy pomogły ludziom z celiakią, dzięki obecności bromeliny.

Bromelinę używa się najczęściej do leczenia:

  • alergii i astmy
  • bóli stawów
  • chorób autoimmunologicznych
  • nowotworów
  • zapalenia zatok
  • zapalenia ścięgien

Dodatkowo enzym ten:

  • wspomaga trawienie białek
  • działa przeciwzapalne
  • wspiera układ trawienny
  • wzmacnia organizm
  • przyspiesza regenerację tkanek
  • łagodzi obrzęki (polecany kobietom w ciąży)
  • zwalcza pasożyty
  • oczyszcza
  • odchudza
  • poprawia wygląd włosów i paznokci
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • poprawia koncentrację
  • zwalcza stres

Co jeszcze o samym ananasie? Cóż jeszcze kryje jego wnętrze?:

  • witaminę C, a wraz z nią dużo antyoksydantów

Tak, tak, ananas ma w sobie ponad 100 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Zazwyczaj jest ona używana do zminimalizowania objawów chorób i wirusów oraz walki z przeziębieniem. Witamina C rozpuszcza się w wodzie i odgrywa ważną rolę w poprawnym funkcjonowaniu tkanek łącznych organizmu. Zawdzięczamy jej też walkę ze stanami zapalnymi i niwelowanie wolnych rodników występujących w Twoim organizmie, a zatem walkę z nowotworami.

Lepsza skóra, włosy i paznokcie? Ananas bogaty w witaminę C można dodać do domowych kosmetyków np. peelingów, aby cieszyć się jego właściwościami.

Jako antyoksydant, ma właściwości syntetyzujące kolagen, który jest najważniejszym białkiem w organizmie odpowiedzialnym za zdrowie organów. Zawartość antyoksydantów chroni przed bezpłodnością zwalczając wolne rodniki, które niszczą system rozrodczy. Ananasy są wsparciem płodności męskiej i żeńskiej. Dowiedziono, że antyoksydanty usprawniają przepływ krwi i dbają o kondycję tkanek w genitaliach, dodatkowo pomagają w zwiększeniu ilości plemników.

Jednak pamiętaj, że ekstremalne dawki witaminy C mogą prowadzić do biegunki, nudności, wymiotów, bóli brzucha i głowy oraz bezsenności.

  • błonnik – zwalcza zaparcia

Średniej wielkości ananas zawiera w 100 g ok 1,2 g błonnika (13 g/owoc). Dzięki tak wysokiej zawartości błonnika, ananas pomoże usprawnić pracę układu trawiennego i systemu wydalniczego. Ponadto zapobiega zatwardzeniom i zaparciom oraz przyczynia się do regularności wypróżnień.

  • beta-karoten – hamuje rozwój astmy

Do jej zaognienia przyczyniają się toksyny, zanieczyszczenia, zła dieta i stres. Na szczęście ananas potrafi sobie z tym wszystkim poradzić dzięki właściwościom oczyszczającym.

  • potas – mocne serce

Przyjmowanie dużej ilości potasu pomaga zredukować ryzyko zawału, utraty masy mięśniowej, i rozwoju kamieni nerkowych oraz dba o odpowiednią gęstość kości. Owoce pełne potasu mogą również pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Ananas chroni przed chorobami sercowymi również dzięki potężnej zawartości bromeliny, która zwalcza zakrzepy krwi i jest naturalną alternatywą dla osób zażywających aspirynę na obniżenie ryzyka ataku serca.

  • tryptofan – pomaga zwalczać depresję

Jedną z zalet ananasa jest to, że pomaga on w poprawie samopoczucia. Owoc jest doskonałym źródłem tryptofanu, aminokwasu wykorzystywanego w procesie wytwarzania serotoniny – „hormonu szczęścia”

Spożywanie odpowiedniej jego ilości, w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi jak witaminy z grupy B, jest bardzo istotne dla wsparcia układu nerwowego oraz produkcji hormonów takich jak serotonina, melatonina i dopamina.

Ananas w kuchni

Przy wyborze owocu pamiętaj, że im cięższy jest ananas tym lepszy, bo bardziej dojrzały. Wybieraj te z ciemno-zielonymi liśćmi oraz o intensywnym zapachu – to również oznaki dojrzałości.

Ananas jest dostępny w sklepach przez cały rok, jednak jego sezon przypada od marca do czerwca. Oprócz tego możesz znaleźć w sklepach też mrożonego ananasa, który świetnie nadaje się do smoothie czy innych dań.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z jedzenia ananasa, możesz potraktować go jako przekąskę lub dodać zarówno do słodkich jak i słonych dań. Możesz jeść go w porze deseru jako dodatek do lodów czy grillując owoc lub dodać do innych potraw. Spróbuj przyrządzić salsę, dodając szparagi i migdały!

Owoc przed obiadem!

Tak jak zawsze powtarzam – deser przed obiadem… na lepsze trawienie!

Tym bardziej uzasadnienie znajduję w jedzeniu ananasa przed posiłkiem białkowym. Zapewnia przyspieszone trawienie, powoduje rozkład białka i jest lekkostrawny.

Dzięki niełączeniu węglowodanów z białkiem zapobiegniesz zaleganiu niestrawionych resztek, a zatem rozwojowi drożdżaków i budowie kamieni kałowych. Trawienie każdego elementu będzie spokojne, spowoduje lepszą przemianę materii i mniej odkładanego tłuszczu, a w rezultacie zredukujesz i unormujesz masę ciała. Węglowodany trawione samotnie ulegają przemianie w energię w całości oraz nie powodują rozwoju grzybów i pasożytów. To oznacza, że np. rybę i inne mięso jedz z warzywami, a nie z frytkami, owocami, pieczywem, bądź kaszą. Jajko zjedz z pomidorem zamiast kromki chleba, a przygotowując omlet nie dodawaj mąki.

PRZEPISY NA SMOOTHIE:

Smoothie dla tych małych i dużych dzieci 🙂

  • garść szpinaku
  • 2 daktyle medjool
  • 1 szklanka ananasa
  • ½ szklanka truskawek
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżka jarmużu LIO SHAKE Foods byAnn

Zblenduj wszystko.

Przeciwzapalny eliksir 🙂

Większość dzisiejszych chorób wynika ze stanów zapalnych. Mogą one prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, cholesterolu i problemów trawiennych.

  • 1 szklanka ananasa
  • ½ ogórka zielonego
  • kilka łodyg selera naciowego
  • ½ zielonego jabłka
  • garść szpinaku lub Lio Shake Foods by Ann
  • 1 cytryna / limonka
  • 1 kawałek tartego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wszystkie składniki wyciśnij za pomocą sokowirówki/ wyciskarki.

Kokosowo – ananasowy napój mocy dla sportowca

Kokos jest średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który łatwo się trawi i szybko przemienia się w energię zamiast zalegać jako tłuszcz. Jest to jeden z najzdrowszych produktów jakie możesz zjeść!

  • 1 szklanka ananasa
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1- 2 łyżki miodu lub cukru kokosowego
  • ½ banana
  • 2 łyżki guarany Foods by Ann
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • woda niegazowana do rozcieńczenia

Zblenduj wszystkie składniki.

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

HEJ,ANIA TU O ANANASIE JEST ALE JA PISZĘ W SPRAWIE ALOESU. BO WIEM,ZE MASZ O TYM ARTYKUŁ ALE NIE DA SIĘ TAM WSTAWIĆ KOMENTARZA. MAM PYTANIE W SPRAWIE ALOESU SIVERA LR . CZY ON MA W SOBIE JAKĄŚ CHEMIĘ? WSZĘDZIE JEST CHWALONY.. A jak by co to proszę podaj mi jakieś firmy bez chemii.

Aniu,
Uwielbiam ananasa, ale po zjedzeniu boli i szczypie mnie jama ustna oraz zaczynam się dziwnie pocić na twarzy. Co może być przyczyną i jak mogę temu zapobiec?

Bardzo dobry artykuł. W swojej praktyce stomatologicznej polecam pacjentom z owrzodzeniami jamy ustnej spożywanie świeżego ananasa – znacznie przyśpiesza procesy gojenia.

Kochana Aniu!☺
Uwielbiam Twoje posty, przepisy i zdjęcia.
Jesteś wspaniałą motywatorką. Dziękuję ❤❤

Kochania Aniu!
Uwielbiam Twoje posty, przepisy i zdjęcia 🙂
Jesteś wspaniałą osobą i motywatorką. Dziękuję <3

Cześć Aniu. Jaki wpływ na organizm ma napój aleosowy ? Czy codzienne picie wpłynie korzystanie na nasz organizm? Może przeciwnie-jest szkodliwy ?❤💪⚽

Aniu co sądzisz o szczepionkach? Są bardzo szkodliwe prawda?

Uwielbiam ananasa! 🙂 Ale nie zdawałam sobie sprawy ile kryje w sobie cennych właściwości ❤

Interesujące są te właściwości ananasa. Ja jak zwykle zdrowo się odżywiam. Ostatnio jadłem chipsy z jarmuża oraz frytki z selera. Jedno i drugie smakowało znakomicie. To dobra alternatywa dla innych potraw. Wszystkim bardzo polecam. A pani jadła chipsy z jarmuża oraz frytki z selera?