Tortilla bezglutenowa

Zainspirowana przepisem z książki „Kuchnia bez glutenu” zrobiłam tortillę.

Wymieszałam sypkie składniki, wbiłam jajka i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na 4 części. Każdą z nich wałkowałam między arkuszami pergaminu. Ułożyłam tortille na blasze i piekłam 5 minut w 190° C.

A co do tortilli?  Warzywa: papryka, pieczarki, oliwki, sałata, czerwona cebula oraz dobry sos np. hummus z soczewicy 🙂

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jestem celiaczka Dziekuje za przepis! Na pewno skorzystam bo juz mi sie znudzily zwykle potrawy

Witam
Ja robię tortillę jedynie z samej mąki kukurydzianej harina, wody i soli. Wychodzą pyszne, bardzo giętkie. Najlepsze kiedy są świeżo zrobione. Znalazłam przepis w necie, pochodzi z ambasady meksykańskiej. Proste i smaczne. Pozdrawiam Edyta.

Witam, czy tortille się zwijają ładnie bez pęknięć? czy można zawinięte wziąć do pracy na drugi dzień (opcja bez sosu) – nie rozmiękną pod wpływem warzyw? próbowała tak Pani?

a jajka można zastąpić nasionami CHIA??? jeśli tak to w jakich proporcjach??? Pozdrawiam!!!!!!

Dobry wieczór,
Kolejny raz łapię się na tym, że szukając na blogu Pani Ani inspiracji (które tu niewątpliwie są) zamykam okno ze stroną hpba zniesmaczona. Ludzie dlaczego jesteście tacy czepliwi, @Nicole może organizm Pani Ani nie toleruje jajek a przepis stworzyła właśnie dla Ciebie albo dla mnie bo nam wolno je jeść?
Inne osoby zarzucające bezpodstawne propagowanie diety bezglutenowej na blogu (po ukazaniu się artykułu mówiącego o tym ze nietoleracja glutenu niezwiązana z celiakią nie istnieje a dieta bezglutenowa to “moda”) nie pomyślały pewnie o tym, że bloga czytają również osoby cierpiące wlasnie na celiakię. Zamiast cieszyć się, że nie musicie się wysilać i możecie zastąpić jakis produkt zamiennikiem smaczniejszym ale wprowadzającym do dania gluten silicie się na uszczypliwości. Zdejmijmy klapki z oczu i popatrzmy szerzej- blog jest dla nas ale nie jest on TYLKO dla Ciebie lub TYLKO dla mnie a już na pewno przepisów tych Pani Ania nie publikuje tu dla siebie.
Pozdrawiam wszystkich, bądźmy szczęśliwi i spróbujmy niemiłe zastąpić miłym lub milczeć.

Aniu masz alergię na gluten? Bo zastanawia mnie czy to faktyczna potrzeba eliminacji czy taka moda 😀 ps. wygląda pyyyysznie! pozdrawiam!

Dzisiaj w telewizji sporo mówili o glutenie . Okazało się, że nie jest on jednak taki straszny jak piszą inni. Badania na temat glutenu okazały się mylnie przeprowadzone i jest on tylko szkodliwy dla ludzi chorujący na celiakę, natomiast brak spożywania glutenu u zdrowych ludzi może spowodować niebezpieczne skutki dla ich zdrowia. Nawet słynna książka pt. kuchnia bez pszenicy okazała się książką kompletnie nierzetelną . Przepuszczałam, że to jakaś kolejna moda na nie spożywanie glutenu, wprowadzona przez sławnych ludzi. Wniosek z tego taki, że nie należy wierzyć we wszystkie badania przeprowadzone w kierunku zdrowego żywienia i nie dajmy się zwariować.

Proponuję konsultacje z psychologiem, to bardzo ważne. Życzę zdrowia!

Jaka inna mąka się nada? Migdałowej akurat nie mam, ale za to mam ryżową, sojową, kukurydzianą.

Chyba rozwiązałaś mój odwieczny problem – czyli jak zrobić w 100% fit kebab 🙂 W przeszłości udawało mi się wszystkie dodatki zrobić w zdrowy sposób , mięso drobiowe smażone na oleju kokosowym albo z patelni grillowej bez tłuszczu, świeże pomidory, kapusta, cebulka, ogórek, sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego jednak ciągle brakowało fit placka 🙂 Te kupne mają niestety beznadziejny skład. Super przepis !! http://dbamofigure.pl/

A można mąkę migdałową zamienic jakąś inną?