Babka cytrynowo-pomarańczowa

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na Wielkanocny wypiek. Tym razem będzie to pyszna bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa.

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników  i wszystko wymieszać.  Piec około 1 godziny w 180 stopniach.

Babkę można polać polewą czekoladową.

 

 

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

UwielbiM przepisy Ani ale babka jest naprawde OBRZYDLIWA. Nie polecam. Bardzo zbita i smak nieciekawy.
Jestesm zaskoczona bo gotuje z aplikacja i kocham wszystkie przepisy ale tym razem jestem rozczarowana..

Witam :))
czy cukier kokosowy można zastąpić innym cukrem / słodem?

Pozdrawiam!!!

Tak, można w zamian zastosować ksylitol, erytrol, syrop klonowy czy miód.

Czy make ziemniaczana można zastąpić maka z tapioki czy wyjdzie guma?

Czy masło można zastąpić innym tłuszczem nie pochodzenia zwierzęcego?

Ania tak szybko pisała, że zapomniała dopisać. Robie ta babke bardzo często, u mnie roztopione ciepłe masło wlewam do masy już z mąką, szybko miksuje do połączenia się składników. Wlewam do 3/4 formy do pieczenia (nie wyzej, bo może uciec z formy) ?. Wesołego Alleluja !??

Tak, można zastąpić, olejem kokosowym nierafinowanym i wyjdzie mega kokosowa pycha?