Babka cytrynowo-pomarańczowa
Dziś mam dla Was kolejną propozycję na Wielkanocny wypiek. Tym razem będzie to pyszna bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Babkę można polać polewą czekoladową.
Komentarze 10 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Babka rewelacyjna ! Dziękuje za przepis i pozdrawiam ?
UwielbiM przepisy Ani ale babka jest naprawde OBRZYDLIWA. Nie polecam. Bardzo zbita i smak nieciekawy.
Jestesm zaskoczona bo gotuje z aplikacja i kocham wszystkie przepisy ale tym razem jestem rozczarowana..
Witam :))
czy cukier kokosowy można zastąpić innym cukrem / słodem?
Pozdrawiam!!!
Tak, można w zamian zastosować ksylitol, erytrol, syrop klonowy czy miód.
Czy make ziemniaczana można zastąpić maka z tapioki czy wyjdzie guma?
A kiedy dodać masło klarowane? I czy Rozpuszczone ?
Czy masło można zastąpić innym tłuszczem nie pochodzenia zwierzęcego?
Ania tak szybko pisała, że zapomniała dopisać. Robie ta babke bardzo często, u mnie roztopione ciepłe masło wlewam do masy już z mąką, szybko miksuje do połączenia się składników. Wlewam do 3/4 formy do pieczenia (nie wyzej, bo może uciec z formy) ?. Wesołego Alleluja !??
Czy masło klarowane można zastąpić olejem kokosowym?
Tak, można zastąpić, olejem kokosowym nierafinowanym i wyjdzie mega kokosowa pycha?