Bajeczny baton w domowym wydaniu

Jeśli nie zdecydowaliście jeszcze, jakie słodkości zostaną podane na świątecznym stole – przychodzę do Was z kolejną propozycją. Tym razem są to bajeczne batony! Czy znacie kogoś, kto nie lubi czekoladowych wypieków? Obiecuję, że skradną niejedno podniebienie. Szczególnie tych młodszych członków rodziny 🙂

 

Sposób przygotowania:

Do garnka dodałam mleko roślinne oraz połowę tabliczki czekolady, podgrzałam na małym ogniu. Następnie dodałam mąkę, cukier kokosowy i kakao i chwilę zostawiłam na ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa lekko zgęstniała. Na koniec dodałam posiekane orzechy, masło orzechowe oraz szczyptę soli i całość wymieszałam. Masę przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyłam ją do zamrażalki na kilka godzin. Po wyjęciu pokroiłam batoniki. Drugą połowę czekolady rozpuściłam w garnuszku i polałam nią batoniki. Batony włożyłam jeszcze do lodówki na godzinę.

 

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany