Bakłażan w panierce ze śliwkami, bobem i kaszą jaglaną
Czy wykorzystujecie bakłażana w swojej kuchni? Jest źródłem potasu, magnezu, witamin: C, K, z grupy B oraz przeciwutleniaczy, którym zawdzięcza swój intensywny kolor i liczne prozdrowotne właściwości. Pamiętajcie jednak, że nie należy go spożywać na surowo (ze względu na zawartą w nim solaninę)! Przed obróbką najlepiej go posolić, aby pozbyć się często wyczuwalnej goryczki 🙂
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroiłam w plastry, posoliłam i pozostawiłam na kilka minut, aby puścił sok. Posolone plastry panierowałam w jajku i bułce tartej. Przełożyłam plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do momentu, aż stały się złociste.
Śliwki przekroiłam na pół i pozbawiłam pestek. Podsmażyłam je na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, z dodatkiem miodu.
Bób ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem ziół prowansalskich i wymieszałam z posiekanym koperkiem. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu, po czym wymieszałam ją ze śliwkowym sosem pozostałym po duszeniu owoców, posiekaną czerwoną cebulą, solą i pieprzem.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…