Ania-banoffee

Banoffee w kielichu

Dzień dobry we wtorek! Wyspani? Mam nadzieję, że tak 🙂 Dzisiaj mam dla Was kolejną słodką propozycję deseru. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze baaardzo efektownie wygląda. Jeżeli szukacie wspólnych zajęć dla siebie i dzieci, to zapraszam Was wszystkich do kuchni. Gotowanie to super zabawa, ale również bardzo rozwijające zajęcie. Polecam ten sposób na wspólne spędzanie czasu! 🙂

 

Sposób przygotowania:

 

Spód:

Do miseczki włożyłam herbatniki i rozgniotłam je, dodałam masło orzechowe oraz mleko, wszystko zblendowałam w robocie kuchennym. Przełożyłam do kielichów.

 

Warstwa karmelowa:

Daktyle jak zawsze zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 15 minut, wydrążyłam pestki. Do pojemnika blendującego włożyłam daktyle, kakao, mleko, olej kokosowy i zblendowałam. Gotowy karmel przełożyłam do kielichów. Na warstwie karmelu ułożyłam plasterki banana.

 

Warstwa biała:

Mleczko kokosowe trzymałam całą noc (około 10 godzin) w lodówce. Gęstą część mleczka wyjęłam do miseczki, dodałam dobrze rozdrobniony ksylitol, całość zblendowałam. Dodałam śmietankę koksową na wierzch kielicha. Pozostałe plasterki banana ułożyłam na wierzchu deseru, który dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Włożyłam do lodówki na kilka godzin, żeby konsystencja uległa ujednoliceniu.

 

 

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu poleć proszę jakieś herbatniki bezglutenowe bo to co znajduje w sklepach zamiast glutenu ma wiele innych rzeczy w zamian