Zupa buraczkowa z anyżem i soczewicą
Znasz ten moment, kiedy przed wyjazdem musisz opróżnić lodówkę? Nikt nie lubi i nie powinien wyrzucać jedzenia! Ja takie chwile znam bardzo dobrze:). To właśnie te momenty pobudzają moją kulinarną wyobraźnię i wtedy najbardziej ponosi mnie fantazja!
Zainspirowana smakiem barszczu ukraińskiego w jednej z wegańskich restauracji, wyczarowałam swoją zupę bazując na przyprawach indyjskich :). Przede wszystkim wykorzystałam moją ulubioną i wciąż niedocenianą kurkumę.
Tym razem pokusiłam się jeszcze o dodanie kminku i anyżu … jesteście ciekawi jak wyszło?
Oto prosty przepis na zupę z warzyw
Barszcz ukraiński z soczewicą i anyżem
Przygotowanie:
Zupę można przygotować na bulionie. Ja ugotowałam 2 całe buraki w wodzie. Obrałam je i starłam na tarce. Do drugiego garnka wrzuciłam obrane i pokrojone pozostałe buraki i ziemniaki oraz pokrojoną w talarki marchew i całą pietruszkę. Nalałam wody tak, by przykryć warzywa. Gotowałam na małym ogniu około 25 minut. W tym czasie poddusiłam na patelni na maśle klarowanym cebulę, czosnek oraz por.
Do garnka z warzywami wrzuciłam liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę pieprzu, kurkumy, majeranku, kminku, anyż, kolendrę. Następnie dodałam soczewicę i warzywa z patelni, gotowałam 15 minut.
Zdjęłam zupę z ognia, dodałam kilka kropel cytryny, octu jabłkowego (opcjonalnie), doprawiłam i wymieszałam ze startymi burakami.
Gotowe! Lodówka opróżniona, a żołądek napełniony i zadowolony :).
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Wlasnie zrobilam i zajadam. Zupa pyszna choc bez anyzu, bo nie mialam 🙂
Ciekawy przepis, ja nie przepadam za barszczem ukraińskim, ale soczewica z buraczkami do mnie bardzo przemawia… 🙂
Aniu mówiłaś ze nie jesz strączków a tu pojawiła sie soczewica
Czym można zastąpić anyż ?
Aż ślinka cieknie. Mam ciągły brak motywacji i ataki lenistwa. Jak zachecic się do paru codziennych ćwiczeń ? Moja dieta również nie jest zbilansowana. Coś tu coś tam… Co polecasz do 13 latki na co dzień ?