Brokułowy ryż z rybą

Dziś będzie kreatywnie – ryż, ale z brokuła 🙂 Podamy na nim rybę.

Brokuły
Te zielone kuzynki kalafiora wzbogacają potrawy swoim wyjątkowym smakiem, ale zawierają w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza sulforanu , wykazują właściwości antynowotworowe, oraz pomagają chronić przed powstaniem wrzodów żołądka. Poza tym to dobre źródło potasu, żelaza,wapnia czy też magnezu oraz witamin z grupy B, witaminy A  i kwasu foliowego.

Przy problemach z hormonem tarczycy, należy jednak pamiętać, że brokuły w szczególności te niedogotowane obniżają jej czynność.

Sposób przygotowania:

Bardzo dokładnie umyłam brokuły, następnie poszatkowałam je na drobno (można też rozdrobnić z malakserze). Cebulę posiekałam, a czosnek wycisnęłam przez praskę. Na patelni rozpuściłam oliwę i dodałam do niej czosnek z cebulę. Lekko zeszkliłam i dodałam brokuły i kapary wraz przyprawami i smażyłam ok. 5-6 minut.

W międzyczasie doprawiłam przyprawami łososia i włożyłam do naczynia na parze i gotowałam ok. 20 minut. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do brokułowego ryżu. Następnie posiekałam drobno szczypiorek  a pestki słonecznika podprażyłam ok. 5 minut na suchej patelni, po czym posypałam nimi danie.

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzis pierwszy raz zrobilam to danie – bez kilku mniejszych skladnikow i…..czuje, ze BARDZO czesto bedzie sie ono u mnie pojawiac. Salmon na przemian z kurczakiem.
Niby wygladalo jak na jedna osobe ale juz w polowie bylam najedzona, takze mama skorzystala – i tez jej posmakowalo.

nigdzie nie znalazłam na ile osób jest przeznaczony jest ten przepis czy na 2 a może więcej? oraz jaka jest kaloryczność jednej porcji??? Uważam, że to dość istotne inforacje i powinny być zamiaszczone do każdego przepisu.
Pozdrawiam D.

Przykro mi, ale nie prowadzę wyliczeń kalorycznych na blogu – są one w mojej aplikacji Diet by Ann.
Nie chce, aby czytelnicy trzymali się tylko liczb 🙂

Aniu, proszę, czy możesz polecić w Warszawie miejsce gdzie kupić naprawdę dobrą rybę?
może być na @.

z góry dziękuję,
i smacznie pozdrawiam:)
Kasia

Wszystko bardzo zdrowe i na pewno pyszne. Jednak ja nie zastosowałbym w tej potrawie soli. Gdyż wiem, iż jest ona przyczyną wielu chorób. Które właśnie przez nią trawią później człowieka. Sam stosuję sól tylko w alarmowych sytuacjach. Robię tak od kilku lat. A wcześniej soliłem o wiele za dużo. Gdy coś jadłem używałem soli garściami. Teraz wiem, że robiłem źle i dlatego staram się prawie wcale nie solić. Każdy produkt posiada sól w sobie. O większym bądź mniejszym stężeniu.