Burger drobiowy bez bułki

Taki posiłek można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację – spore ułatwienie!

P1000066

Dlaczego posiłki białkowo – tłuszczowe?

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka zmieliłam w maszynce (można w malakserze). Dodałam odrobinę wody i wyrabiałam w dłoniach. Na tłuszczu zeszkliłam cebulę. Cukinię starłam na tarce i pokroiłam drobno por. Posiekałam drobno koperek i pietruszkę.
Wymieszałam mięso z resztą składników i przyprawami. Uformowałam kotlety.
Na patelni rozpuściłam olej kokosowy (na małym ogniu).

Zwiększając ogień układałam i smażyłam kotleciki z każdej strony po kilka minut. Jeśli komuś nie skleja się ciasto proponuję dodać jedno jajko. Kotlety można również włożyć do piekarnika i przygotować je bez smażenia.

Przełożyć kotlety z pokrojonym awokado, pomidorem i liśćmi sałaty.

Komentarze 19 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mega dobre! Na pewno bede je robić czesciej. Ja akurat zrobiłam sobie do tego sos czosnkowy, wiadomo- więcej kalorii ale i tak nieźle. A kotlety są bardzo sycące więc nie zjadą się ich dużo

Czesc Ania! Dawalam wiele razy szanse jedzac awocado ale moj zoladek dziekuje mi mdlosciami po zjedzeniu tego pieknego owocu. Myslisz, ze jest jakis sposob aby moj zoladek tak nie reagowal? Moze pokropic duza iloscia cytryny?

Gratulacje ogromne dla autora przepisów na stronie hpba. (ktokolwiek to jest wspierający zapewne niekiedy Anię.. 😉
są moim zdaniem bardzo inspirujące, świetnie i jasno opisane – mogą swobodnie konkurować z niejednym popularnym blogiem kucharskim
Proszę o więcej ciekawych i prostych paleo!

W gotowaniu nikt mnie nie wspiera 😉
Ale dziękuję 😉

Anna widać że nikt CIe nie wspiera, bo przepisy są kiepskie

życie 😉 ok 40 tysięcy osób codziennie zagląda, więc jednak znajdują swoich odbiorców 😉

No way! Kiepskie? Przepisy sa genialne! Proste, z niewielka iloscia skladnikow, szybkie w przygotowaniu:) Dania wychodza ideanie przyprawione, łacza w sobie wszystkie smaki w genialna kompozycje 🙂 wiele orientalnych smakow, zakochałam sie <3

Super! uwielbiam taki posiłek, jadłam nawet wczoraj na kolację 🙂

Aniu, ile czasu nalezy piec burgery w piekarniku, i na ile stopni nastawic piekarnik?

Pani Aniu, czytałam Pani posty na temat posiłków białkowo-tłuszczowych. Spożywanie ich jest poparte przez Panią wieloma argumentami. Jednak na innych blogach mogę przeczytać, że mięso jest trudne do stawienia dla ludzkiego organizmu i zalega w jelicie cienkim. Czy mogłaby mi to Pani wyjaśnić?
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Pomyślałam, że burger bez bułki to nie burger, ale bardzo spodobał mi się ten przepis. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję.

Cudowny przepis! Często brakuje mi przepisów na posiłki BT, więc spadłaś mi Aniu z nieba! Miłego dnia 🙂 !