Ceviche z dorsza
Ceviche to zdrowy sposób przygotowania ryby na surowo. Polega na marynowaniu ryby w soku z cytryny z dodatkiem orientalnych smaków, które dominują w potrawie swoim aromatem. To zdrowe i lekkostrawne danie.
Jednak uwaga! Potrawę tą nie powinny spożywać kobiety w ciąży.
Ceviche z dorsza
Przygotowanie:
Dokładnie umyj filet z dorsza i usuń z niego skórę. Następnie pokrój go na małe kawałki – 2 cm na 2 cm i zalej w misce sokiem z cytryny (można użyć limonki). Dodaj sól morską, pieprz oraz drobno pokrojone liście kolendry i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Marynuj w lodówce ok 3 h. Taki sposób marynowania powoduje ścinanie białka podobne do tego które następuje podczas gotowania.
Po upływie czasu marynowania pokrój na drobno ogórek i awokado i dodaj do ryby.
Podawaj w małych pojemniczkach.
Komentarze 28 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Potrawy tej nie powinny ….
Ania,
mogłabyś napisać post o rybach, które warto jeść itd. Ja uwielbiam ryby ale słyszałam ze np panga to samo zło. Nie wiem co o tym myśleć.
PozdrawiamQ
W ciazy nie powinno sie jadac surowych ryb. Ale mysle, ze mozna zastosować dorsza ugotowanego na parze 🙂
Aniu, moze dolacz adnotacje ze przepis nie jest przeznaczony dla kobiet w ciazy,bo moze dla niektorych nie byc tak jednoznaczny skoro poleca go kobieta w ciazy;-) rozni ludzie, rozne interpretacje 😉
jest napisane na samej górze 🙂 nie rozumiem …
🙂
Czy mozna dorszamarynowac cala noc? Dziekuje i pozdrawiam
tak 🙂
Ceviche jadłam kiedyś bardzo dawno temu i wspominam bardzo pozytywnie:) Niezwykle odświeżające danie – kojarzy mi się z latem i słońcem 🙂
Przepis zapowiada sie genialnie. Czy mozna marynowac rybe cala noc?
Dziekuje i pozdrawiam
Aniu jakie mogą być przyczyny słabej odporności? Stosuje się do twoich wszytskich rad zdrowego żywienia uprawiam sport unikam stresu a tu lipa bo i tak choruję…
Aniu bardzo zależy mi na Twoim zdaniu w tej kwestii…
powiedz mi proszę czy pieczenie w prodiżu jest zdrowe? chce kupić prodiż który wykonany jest z czystego aluminium 99,9 proc. (tzw. aluminium spożywczego). Urządzenia takie uzyskują Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydawane przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie.
Aniu w jakich sklepach można znaleźć Twoje batony? nigdzie nie mogę znaleźć
zapraszam na moją stronę do zakładki SKLEP
pytalam o sklep stacjonarny
Od marca mają być dostępne w całej Polsce, jak długa i szeroka 🙂
Wygląda wspaniale! Naprawdę uwielbiam ceviche i nie zawaham się przyrządzić i tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Jedno z moich ulubionych dań peruwiańskich, po nim obowiązkowo mało dietetyczne Pisco Sour 😉 Przepyszne.
Aniu pisałam już raz, może teraz uda Ci się mnie odpowiedzieć:(
czy jogurt domowej roboty jest zdrowy? na bazie mleka krowiego, jeśli nie mam alergii? i czy lepiej robić z pasteryzowanego mleka czy niepasteryzowanego? Pozdrawiam Cię cieplutko…..:)
Dzień dobry, chciałabym zapytać kiedy najlepiej przyjmować witaminy D i K2, rano, czy wieczorem, na początku czy na końcu posiłku?
Są różne źródła, zaleca się rano, jak i wieczorem, ważne aby te witaminy były spożywane z tłuszczem. Ja reflektuje rano.
Extra
surowy dorsz? nie odważyłabym się,
Brzmi swietnie ale Czy polecasz ten przepis dla kobiet w ciąży ? Trochę boje się jeść ryby w takiej postaci.
Nie , ponieważ to surowa ryba
Białko ryby jest ścięte , czyli ryba jest surowa ! W Ameryce południowej kobiety w ciąży spożywają ceviche. Pozdrawiam
Miało być : białko jest ścięte – logicznie rzecz biorąc ryba surowa nie jest już 😉
Tu nie chodzi o ścięcie białka tylko o to, że w wyniku braku obróbki termicznej jest ryzyko że mogły pozostać w rybie jakieś bakterie/pasożyty