owsianka_z_białkiem

Choco owsianka z cieplutkim bananem

Kochacie śniadania na słodko tak jak ja? Jeśli tak, to idealnie się składa! Niby klasyczna owsianka z bananem, a jednak ma coś w sobie. Przygotowana na bazie bezglutenowych płatków i mleka roślinnego jest opcją śniadaniową praktycznie dla każdego 🙂

Owsianka z owocami, kakao i cynamonem to skarbnica antyoksydantów, witaminy C, cynku i selenu. Wszystkie te składniki wspomagają pracę Waszego układu immunologicznego, m.in dzięki wsparciu produkcji przeciwciał, a co za tym idzie – hamowaniu namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych.  Dodatkowo całe danie to dobre źródło opisywanego wcześniej błonnika, który jak już wiecie wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. A zdrowe jelita to dobra odporność! Komponując posiłki starajcie się myśleć, jakie korzyści mogą wnieść dla Waszego samopoczucia poszczególne jego składniki. Zdrowie leży w Waszych rękach!

 

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotowałam na mleku (można uzupełnić wodą). Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie. Do gotującej się owsianki dodałam pokrojone daktyle, czekoladę oraz sól. Na tym etapie możecie dodać również białko 🙂 Gotowe danie posypałam borówkami. Na patelni rozpuściłam tłuszcz, banana przekroiłam na pół, posypałam cynamonem i podgrzałam na patelni.

 

owsinaka_z_białkiem_choco

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Fajnie zacząć śniadanie z owsianką i panią Lewandowską.?