Ciasto bezglutenowe z truskawkami
Jedzmy truskawki! Teraz! Świeże sezonowe owoce dostarczają nam niemal wszystkich witamin, są bogate w minerały i rozpuszczalny błonnik. Nie są kaloryczne, choć mają słodki smak. Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje dobrego paliwa, aby mógł właściwie funkcjonować. Dziś słodycz z truskawkami :).
Kaszę jaglana ugotowałam w 2 szklankach wody. Ubiłam białka ze szczyptą soli. Dodałam do nich cukier i kakao. Do ostudzonej kaszy wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, wanilię i dodałam masło, mleko i ocet. Delikatnie wmieszałam białka. Przełożyłam do formy, ułożyłam na masie truskawki. Piekłam godzinę w 180 °C z termoobiegiem.
Ludzie mamy lato!!!! 🙂
Komentarze 13 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
hmm.. z tego co mi wiadomo, żeby ciasto było bezglutenowe powinno się użyć zamiast proszku do pieczenia sody oczyszczonej w ilości 1/3 porcji proszku do pieczenia.. no chyba, że mamy proszek do pieczenia bezglutenowy (a widziałam takie nawet ostatnio w sklepie)
Aniu, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?
Często brak wszystkich informacji w przepisach np. tutaj nie ma nic na temat żółtek, a w składnikach pisze 3 jaja, więc brak konsekwencji, gdzie indziej nie wieadomo czy dodać len mielony czy ziarenka, wg mnie to istotne informacje, bo “diabeł tkwi w szczegółach”. Może lepiej dodać jeden przepis a kompletny? lub odpowiedzieć na pytania. Osobiście nie lubię takiej roboty 🙁
a co z żółtkami?? dodawać?? kiedy??
no właśnie a co z białkami?
z żółtkami*
a czy cukier brzozowy mozna zastąpić trzcinowym?
Czy moze byc zamiast mleka ryzowego, mleko sojowe?
Pani Aniu czy mogę zastąpić cukier brzozowy trzcinowym?
Można dodać zwykłego masła?
A co z żółtkami?
Ania czym mogę zastąpić cukier brzozowy? mam stewię albo miód….
stevia!