Zimowe, proste i pyszne ciasto czekoladowe

Kto ma ochotę na ciasto czekoladowe ręka do góry 🙂

dsc_8841

Kto ma ochotę na ciasto czekoladowe ręka do góry 🙂

Wiem, że po świętach brzuchy jeszcze pełne, ale ponieważ pogoda za oknem nie rozpieszcza to postanowiłam zaserwować Wam zdrową alternatywę sklepowych słodkości. Przepis być może przyda się na Sylwestra lub Nowy Rok, a może po prostu na pochmurne i zimne popołudnie ze znajomymi. Przecież najlepszym lekarstwem na ponure dni jest dobre, zdrowe jedzenie i wspaniałe towarzystwo :).
Pamiętaj, aby do ciasta wykorzystać gorzką, ciemną czekoladę, najlepiej bez dodatków, gdzie zawartość kakao to przynajmniej 70%.
U mnie wyszło pysznie – znajomi zadowoleni, poziom serotoniny podniesiony 😀 Polecam raz na jakiś czas taką “kurację” po której energia i pozytywne nastawienie wraca na swoje tory.

Ciasto czekoladowe

Przygotowanie:

Wymieszaj widelcem lub trzepaczką jaja z olejem. Dodaj wszystkie suche składniki i wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj kawałki pokruszonej czekolady. Foremkę na ciasto wysmaruj tłuszczem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wlej do niej ciasto i piecz około 25 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu posyp na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Komentarze 94 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wyszlo przepyszne, ja pieklam z maka owsiana. Pysznie czekoladowe?

Aniu, a czy dodanie banana zamiast cukru to dobry pomysł? Czy jednak zbytnio wpłynie na konsystencję?

To ciasto jest przepyszne?,jak większość twoich słodkości Aniu ,dziękuje za świetne przepisy .Pozdrawiam

A czy mozna zastąpić jajka w tym przepisie? Czy jest wersja bez jaj?

Proszę spróbować z zamiennikami jajek, czyli np. z siemieniem.

Zrobiłam. Wyszło super. Mój pierwszy wypiek od hpba. Nawet narzeczony był zdziwiony, że zdrowe może być dobre 🙂 Dodałam trochę więcej oleju kokosowego i jajek, bo bałam się, że wyjdzie za suche. Po wymieszaniu składników masa była twarda, aż ciężko rozprowadzała się po foremce, ale na szczeście wyszło naprawdę dobre :)Jeszcze nie raz zrobię 🙂

To ciasto to hit u mnie w domu, a z Twoim olejem kokosowym to wogole bomba! Najlepsze na słodkie zachcianki w ciąży:)

Rowniez upieklam to ciacho z maka jaglana-pychota:)

ja uzylam make kokosowa, i niestety ciasto wyszlo bardzo twarde i suche jak wior. Po raz pierwszy musialam wyrzucic cale ciasto do smieci 🙁 Nie jestem wybredna, ale to ciasto wyszlo wybitnie niezjadliwe… 🙁

Ja też zrobiłam z mąką kokosową. Zamiast cukru kokosowego (akurat nie miałam) dałam 1/2 szklanki syropu klonowego i troszkę więcej czekolady, jakieś 90 g. Oprócz rodzynek dałam też żurawinę i mix orzechów.
Wyszło obłędne, a co najlepsze, jak prawdziwe brownie! Dookoła upeiczone a środek lejący, coś wspaniałego!

Mąka kokosowa chłodnie więcej płynów niż pozostałe mąki bezglutenowe 🙂

czy jest gdzieś wypisana zawartośc białka, wegli, tłuszczy itp oraz kaloryczność w 100 g?

w twoich przepisach brakuje mi dołączonych zdjęć w trakcie robienia jedzonka, robiłam to ciasto i nie wiedziałam czy ma miec taką konsystencję, ponieważ wyszła lepka, zwarta masa, w piekarniku podniosło się minimalnie, ale po wyjęciu w smaku jest dobre 🙂

🙂 obrałam taką metodę zdjęć 🙂
A to ciasto naprawdę jest bardzo łatwe 🙂
Pozdrawiam

Uwielbiam to ciasto!!! I jajka od szczesliwych kur znalazlam-:)) Istnieja takie! Pani Aniu, chcialam podziekowac za kazdy przepis, wiedze I inspiracje! Pozdrawiam!

Właśnie upiekłam, zapach wspaniały a smak jeszcze lepszy ???? Pozdrawiam ????

Ciasto przepyszne!! A wiem, bo nawet mojemu tacie, któremu wszystkie słodycze bezglutenowe, zdrowe itp nie smakują i wybrzydza a tym się zachwycał 😉 On sam zjadł połowę ciasta! Dziękuje Pani Aniu za ten genialny przepis ;))

Jestem 34letnim facetem i to było moje pierwsze ciasto w życiu wyszło przepyszne i dzieci zadowolone ????

Wyglądem przypomina murzynka jakiego piekła moja Mama, ale smakuje tak niebanalnie. Rzeczywiście jest puszysty i “mokry”. Dodałam mąkę jaglaną, wiórki kokosowe i płatki jaglane (po 1/3 szklanki), też 4 jajka (przypuszczam, że płatki wchłonęły trochę więcej niż powinny), a także więcej bakalii – posiekane orzechy włoskie, 4 śliwki suszone i 4 daktyle. Nie dodawałam cukru i czekolada 90%. Za to jem z cienką warstwą powideł śliwkowych mojej siostry 😀 palce lizać;)

Bardzo smaczne. Ciasto zrobiłam z mąką kokosową i rodzynkami, które przed dodaniem do masy postały chwilkę we wrzątku. Pychotka!

Czy można użyć mąki ryżowej? Czy jest to mąka bezglutenowa?

Piekłam z dodatkiem mąki ryżowej. Ominęłam rodzynki a na wierzchu posypałam ciasto pokruszonymi orzechami włoskimi. Po upieczeniu jeszcze posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło pyszne, choć następnym razem sprawdzę już po 20 min. , myślę już będzie gotowe. Jeszcze w miarę wilgotne i nie za suche. Polecam wypróbować to ciasto. 🙂

Pyszne! Kolejne Twoje ciasto, które smakuje moim dzieciom 😀 pozdrawiam

Zupełnie bez przekonania zrobiłam …. i jest świetne !! 🙂 Zrobiłam z mąką kokosową 🙂 dodałam jedynie 1 jajko więcej 🙂 wyszło pyszne, cudownie czekoladowe i mięciutkie , nie jest takie “ciężkie” i zbite jak to się często przy mące kokosowej zdarza 🙂

WITAM

Jeju “napalilam” się na to ciasto:l i bardzo bym chciała zrobić tak jak Twój zdrowy przepis ze zdrowymi składnikami, lecz niestety mieszkam w Berlinie i nie znam dokładnych nazw po niemiecku i w typowo niemieckim sklepie nie mam pojęcia czy wszystko znajdę. Ale chodzi mi po głowie “eurogida” typowy sklep turecki jak myślisz Aniu znajdę tam prędzej wszystkie podane składnik?

Myślę, że spokojnie w Rewe kupisz te składniki… No może oprócz cukru kokosowego…ale może będzie w denn’s biomarkt albo innych biodelikatesach… Pozdrawiam…

Dzien dobry , olej kokosowy i cukier kokosowy tez znajdziesz w DM w Niemczech spokojnie . Make niewiem dokladnie bo ja moja kupilam na Amazon, ale w Reformhaus z pewnoscia sie wszystko znajdziesz . Powodzenia

Na jaka foremke? Zwykla keksowke? Czy moze jakas mniejsza?

zwykła keksówka 🙂

Ania to ciacho to strzal w dziesiatke 🙂
Ja dalam 4 jajka i skorke pomaranczowa i orzechy zamiast rodzynek ale przepyszneee, szybkie i proste a smak bomba 🙂

Zrobilam, jest pysznie czekoladowe! uzylam maski kukurydzianej, Dziekuje za przepis.

Czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, bo piekę bez i płynna konsystencja?
Pomocy!!!

A jak to jest z olejem? 3 łyżki płynnego czy “stałego”?

wszystko jedno:)

Ja upiekłam ciasto bananowo cynamonowe z Twojego przepisu z dżemem truskawkowym z mandarynką. Pycha! Co drugi dzień słyszę kiedy je znowu upiekę ???? Dziękuję za przepis i życzę szczęśliwego Nowego Roku! ????

Ja też mam problem z jajkami. Moje dzieciątko jest mega uczulone. Pewnie jak będziesz mamą niedługo to znowu będziesz eliminować bo jajko coraz częściej dzieci uczula ;( Konsystencja z siemieniem lnianym jest inna niż przy jajku. Bez dolania niczego ciężko jest coś uformować. Przy piernikach dolałam mleka jaglanego i wyszły mi za twarde 🙁 Czym najlepiej to jajko zastąpić ewentualnie których składników dodać więcej/mniej?

cześć, ja jako zastępuję musem z jabłek lub dyni. i jeszcze dorzucam powidła śliwkowe

Aga ile dodajesz musu z jabłek? jeśli chciałabym zrobić ten przepis bez jajek to ile dodać musu?

Pewnie niewiele mam zdaje sobie z tego sprawę ale uczulenia dzieci wynikają ze SZCZEPIONEK!!!
A zwłaszcza z ich składu. Nalegam by każda matka przed zaszczepieniem dziecka przeczytała ULOTKĘ szczepionki po czym zapytała lekarza o poszczególne jej składniki. Można się baaaardzo zdziwić

ciacho zrobione!!
maka kukurydziana i dalam 4 jajka i sypłam minimum żurawinki i
czekoladka 70% gorzka iii powiem hmmm mniam

a ile mąki kukurydzianej lub ryżowej? piszcie proszę, jakie proporcje – jestem początkująca w mąkach niepszennnych 🙂

Mąkę kukurydzianą polecam z działu BIO podobnie jak inne wyroby z mąki kukurydzianej (chrupki dla dzieci). Jakieś 80% kukurydzy to GMO o czym nikt nie informuje.

Ciasto pycha pomimo, że zrobiłam je z mąki gryczanej, jest super intensywnie czekoladowe. Aniu dziękuję za cudowną dawkę endorfin pozdrawiam

Ile kalorii ma to ciasto, jestem na diecie u Pani i nie wiem czy mi wolno zamiast popołudniowej przekąski:)

Zrobiłam to ciasto z mąką kokosową i wyszło niejadalne 🙁 twarde jak kamień…Pani Aniu, a Pani z jakiej mąki robiła to ciasto?

Pozdrawiam, Anna

Z mąki kokosowej powinno wyjść bez problemu.

Aniu! Ciasto jest przepyszne! Idealne na Sylwestrowy zdrowy wieczór ????

Czy zamiast jajek chia będzie dobrym zamiennikiem???pozdrawiam

Podbijam pytanie, szukam zamienników jajka.

Zrobiłam. Ciasto błyskawiczne. U mnie mąka ryżowa dodałam żurawinę orzechy i Ksylitol zamiast cukru kokosowego. Jutro jade w góry na narty, zabieram ciasto ze sobą. O ile jeszcze bedzie co ????

Witaj Ewa ja wpadłam na ten sam pomysł zrobienia tego ciasta na jutrzejszy wyjazd w góry na narty dzięki temu będzie dobra dawka energii. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku

A,jeśli przepis zmodyfikuje się na mniej fit (zamiana mąki bezglutenowej na tortową ) czy wtedy ciasto będzie jadalne ?

Aniu czy zamiast jajek mogę dać banany? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

Proszę testować 🙂

Bez czekolady będzie ok, czy może wyjść zbyt suche?
Na święta robiłam pierniczki i śnieżne babeczki z Twojego przepisu. Wyszły pycha 🙂 A co istotne, smakowały mojej 3letniej piękności. Zwłaszcza pierniczki 😉
Na nowy rok planuję tartę z jabłkami i to czekoladowe ciasto.
Dzięki! 🙂 i wszystkiego dobrego.

Witam Aniu, czy mogę użyć fruktozy zamiast cukru kokosowego?

Pozdrawiam , Ania

Upiekłam….pyyyychotka .Walory smakowe zdecydowanie lepsze od klasycznego przepisu:)

O, idealne na Sylwestra! 🙂
Btw. Aniu, Twój olej kokosowy to największe kulinarne odkrycie mojego roku 😀 Świetna cena i świetna jakość 🙂
Do zobaczenia na letnim obozie!

Cieszę się, będę Was zaskakiwać nie jednym 🙂 obiecuję

Jaką inną mąką (oprócz kokosowej) można zastąpić tą bezglutenową?:)

Nie mogę jeść jajek(na banany mam niewielkie uczulenie). Czym mogę je najlepiej zastąpić?

Witam!! Przepraszam ale nie Wiem gdzie napisac Pani Aniu w sprawie przesylki?? Zrobilam u panstwa w sklepie zakupy ale niestety nie otrzymalam w niej Boxu Swiatecznego. Napisalam juz 3 maile i bez odp. A w sobote wyjezdzam. Prosze napisac gdzie moge sie odniesc. I Przepraszam za klopot. Kasia

Już sprawdzam!

Czy możnaby cukier zastąpić miodem/syropem z agawy? w jakiej ilości ?

Pani Aniu, a jak się maja tego typu przepisy do problemów z woreczkiem żółciowym? Czy ma Pani jakieś słodkie zdrowe przepisy które będą również lekkostrawne? Pozdrawiam 🙂

Aniu,
Czy ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika czy zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach?
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia:)

Propozycja pyszna ale czy mąki tak mało tylko 1/2szklanki?
Pozdrawiam

Pani Aniu jaką mąkę najlepiej dodać ?
Pozdrawiam serdecznie

szkoda, że w tylu nowych przepisach pojawiają się jajka 🙁 wydaje mi się, że kiedyś tego nie było. Czy można je czymś zastąpić? bananem albo jabłkiem ?

Nie było, bo sama eliminowałam jajka przez 1,5 roku. Teraz wróciłam do jajek. A gotuję dla siebie i męża, nie marnuję jedzenia 🙂 a dodaję moje dania na bloga.
Zawsze powtarzam, że można użyć zamienniki w postaci siemienia lnianego oraz nasion chia

To w jakiej proporcji mozna użyć siemienia lnianego zamiast jajek ? lepsze w smaku będzie chia czy siemie lniane ?

Witam Aniu. Wiem, ze nie pochwalisz mojego pomysłu. Ale czy zamiast maki bezglutenowej moge użyć zwykłej? Czym moge zastąpić olej kokosowy? Chce szybko zrobić to ciasto a nie mam teraz obecnie dostępu do tych produktów! Dzieki!

Możesz wszystko, co chcesz. Zamień też gorzką czekoladę na mleczną i kakao na słodzonego nesquika, cukier koko na buraczany i olej na kujawski. Cokolwiek zmienisz to już nie będzie TO ciasto. Ale zmieniaj do woli…
A jak chcesz zmieniać sensownie to olej na masło klarowane, a mąki użyj razowej a nie pszennej 450…

Jaką mąkę najlepiej zastosować? Czy może być kokosowa?

ja upiekłam z kokosowa:) ciasto jest mega 🙂 tylko musiałam dodac troszkę więcej oleju i 4 jajka – ponieważ było za suche 🙂 po za tym saaaame pyszności 🙂 dziękuje 🙂

Czy tej mąki kokoswej dałaś jak w przepisie ? (1/2 szkl)

Aniu czy cukier trzcinowy zamiast cukru kokosowego może być:? Ciasto wygląda smakowicie

Fantastycznie, że kury są szczęsliwe. Szkoda tylko, że skład jajek od takich kur nie jest wcale zdrowy. ;]