Zimowe, proste i pyszne ciasto czekoladowe
Kto ma ochotę na ciasto czekoladowe ręka do góry 🙂
Kto ma ochotę na ciasto czekoladowe ręka do góry 🙂
Wiem, że po świętach brzuchy jeszcze pełne, ale ponieważ pogoda za oknem nie rozpieszcza to postanowiłam zaserwować Wam zdrową alternatywę sklepowych słodkości. Przepis być może przyda się na Sylwestra lub Nowy Rok, a może po prostu na pochmurne i zimne popołudnie ze znajomymi. Przecież najlepszym lekarstwem na ponure dni jest dobre, zdrowe jedzenie i wspaniałe towarzystwo :).
Pamiętaj, aby do ciasta wykorzystać gorzką, ciemną czekoladę, najlepiej bez dodatków, gdzie zawartość kakao to przynajmniej 70%.
U mnie wyszło pysznie – znajomi zadowoleni, poziom serotoniny podniesiony 😀 Polecam raz na jakiś czas taką “kurację” po której energia i pozytywne nastawienie wraca na swoje tory.
Ciasto czekoladowe
Przygotowanie:
Wymieszaj widelcem lub trzepaczką jaja z olejem. Dodaj wszystkie suche składniki i wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj kawałki pokruszonej czekolady. Foremkę na ciasto wysmaruj tłuszczem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wlej do niej ciasto i piecz około 25 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu posyp na wierzchu wiórkami kokosowymi.
Komentarze 94 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Wyszlo przepyszne, ja pieklam z maka owsiana. Pysznie czekoladowe?
Aniu, a czy dodanie banana zamiast cukru to dobry pomysł? Czy jednak zbytnio wpłynie na konsystencję?
Z termoobiegiem czy bez ? 🙂
jakiego rodzaju mąki Pani użyła ?
To ciasto jest przepyszne?,jak większość twoich słodkości Aniu ,dziękuje za świetne przepisy .Pozdrawiam
A czy mozna zastąpić jajka w tym przepisie? Czy jest wersja bez jaj?
Proszę spróbować z zamiennikami jajek, czyli np. z siemieniem.
Zrobiłam. Wyszło super. Mój pierwszy wypiek od hpba. Nawet narzeczony był zdziwiony, że zdrowe może być dobre 🙂 Dodałam trochę więcej oleju kokosowego i jajek, bo bałam się, że wyjdzie za suche. Po wymieszaniu składników masa była twarda, aż ciężko rozprowadzała się po foremce, ale na szczeście wyszło naprawdę dobre :)Jeszcze nie raz zrobię 🙂
To ciasto to hit u mnie w domu, a z Twoim olejem kokosowym to wogole bomba! Najlepsze na słodkie zachcianki w ciąży:)
zrobiłam dzisiaj z mąką jaglaną,senne marzenie:-)Polecam!
Rowniez upieklam to ciacho z maka jaglana-pychota:)
ja uzylam make kokosowa, i niestety ciasto wyszlo bardzo twarde i suche jak wior. Po raz pierwszy musialam wyrzucic cale ciasto do smieci 🙁 Nie jestem wybredna, ale to ciasto wyszlo wybitnie niezjadliwe… 🙁
Ja też zrobiłam z mąką kokosową. Zamiast cukru kokosowego (akurat nie miałam) dałam 1/2 szklanki syropu klonowego i troszkę więcej czekolady, jakieś 90 g. Oprócz rodzynek dałam też żurawinę i mix orzechów.
Wyszło obłędne, a co najlepsze, jak prawdziwe brownie! Dookoła upeiczone a środek lejący, coś wspaniałego!
Mąka kokosowa chłodnie więcej płynów niż pozostałe mąki bezglutenowe 🙂
czy jest gdzieś wypisana zawartośc białka, wegli, tłuszczy itp oraz kaloryczność w 100 g?
w twoich przepisach brakuje mi dołączonych zdjęć w trakcie robienia jedzonka, robiłam to ciasto i nie wiedziałam czy ma miec taką konsystencję, ponieważ wyszła lepka, zwarta masa, w piekarniku podniosło się minimalnie, ale po wyjęciu w smaku jest dobre 🙂
🙂 obrałam taką metodę zdjęć 🙂
A to ciasto naprawdę jest bardzo łatwe 🙂
Pozdrawiam
Uwielbiam to ciasto!!! I jajka od szczesliwych kur znalazlam-:)) Istnieja takie! Pani Aniu, chcialam podziekowac za kazdy przepis, wiedze I inspiracje! Pozdrawiam!
Właśnie upiekłam, zapach wspaniały a smak jeszcze lepszy ???? Pozdrawiam ????
Ciasto przepyszne!! A wiem, bo nawet mojemu tacie, któremu wszystkie słodycze bezglutenowe, zdrowe itp nie smakują i wybrzydza a tym się zachwycał 😉 On sam zjadł połowę ciasta! Dziękuje Pani Aniu za ten genialny przepis ;))
Jestem 34letnim facetem i to było moje pierwsze ciasto w życiu wyszło przepyszne i dzieci zadowolone ????
Wyglądem przypomina murzynka jakiego piekła moja Mama, ale smakuje tak niebanalnie. Rzeczywiście jest puszysty i “mokry”. Dodałam mąkę jaglaną, wiórki kokosowe i płatki jaglane (po 1/3 szklanki), też 4 jajka (przypuszczam, że płatki wchłonęły trochę więcej niż powinny), a także więcej bakalii – posiekane orzechy włoskie, 4 śliwki suszone i 4 daktyle. Nie dodawałam cukru i czekolada 90%. Za to jem z cienką warstwą powideł śliwkowych mojej siostry 😀 palce lizać;)
Bardzo smaczne. Ciasto zrobiłam z mąką kokosową i rodzynkami, które przed dodaniem do masy postały chwilkę we wrzątku. Pychotka!
Czy można użyć mąki ryżowej? Czy jest to mąka bezglutenowa?
Piekłam z dodatkiem mąki ryżowej. Ominęłam rodzynki a na wierzchu posypałam ciasto pokruszonymi orzechami włoskimi. Po upieczeniu jeszcze posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło pyszne, choć następnym razem sprawdzę już po 20 min. , myślę już będzie gotowe. Jeszcze w miarę wilgotne i nie za suche. Polecam wypróbować to ciasto. 🙂
Pyszne! Kolejne Twoje ciasto, które smakuje moim dzieciom 😀 pozdrawiam
Zupełnie bez przekonania zrobiłam …. i jest świetne !! 🙂 Zrobiłam z mąką kokosową 🙂 dodałam jedynie 1 jajko więcej 🙂 wyszło pyszne, cudownie czekoladowe i mięciutkie , nie jest takie “ciężkie” i zbite jak to się często przy mące kokosowej zdarza 🙂
WITAM
Jeju “napalilam” się na to ciasto:l i bardzo bym chciała zrobić tak jak Twój zdrowy przepis ze zdrowymi składnikami, lecz niestety mieszkam w Berlinie i nie znam dokładnych nazw po niemiecku i w typowo niemieckim sklepie nie mam pojęcia czy wszystko znajdę. Ale chodzi mi po głowie “eurogida” typowy sklep turecki jak myślisz Aniu znajdę tam prędzej wszystkie podane składnik?
Myślę, że spokojnie w Rewe kupisz te składniki… No może oprócz cukru kokosowego…ale może będzie w denn’s biomarkt albo innych biodelikatesach… Pozdrawiam…
Dzien dobry , olej kokosowy i cukier kokosowy tez znajdziesz w DM w Niemczech spokojnie . Make niewiem dokladnie bo ja moja kupilam na Amazon, ale w Reformhaus z pewnoscia sie wszystko znajdziesz . Powodzenia
Czy dobrze sprawdzi się mąka kokosowa?
Na jaka foremke? Zwykla keksowke? Czy moze jakas mniejsza?
zwykła keksówka 🙂
Ania to ciacho to strzal w dziesiatke 🙂
Ja dalam 4 jajka i skorke pomaranczowa i orzechy zamiast rodzynek ale przepyszneee, szybkie i proste a smak bomba 🙂
Zrobilam, jest pysznie czekoladowe! uzylam maski kukurydzianej, Dziekuje za przepis.
Czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, bo piekę bez i płynna konsystencja?
Pomocy!!!
A jak to jest z olejem? 3 łyżki płynnego czy “stałego”?
wszystko jedno:)
Ja upiekłam ciasto bananowo cynamonowe z Twojego przepisu z dżemem truskawkowym z mandarynką. Pycha! Co drugi dzień słyszę kiedy je znowu upiekę ???? Dziękuję za przepis i życzę szczęśliwego Nowego Roku! ????
Ja też mam problem z jajkami. Moje dzieciątko jest mega uczulone. Pewnie jak będziesz mamą niedługo to znowu będziesz eliminować bo jajko coraz częściej dzieci uczula ;( Konsystencja z siemieniem lnianym jest inna niż przy jajku. Bez dolania niczego ciężko jest coś uformować. Przy piernikach dolałam mleka jaglanego i wyszły mi za twarde 🙁 Czym najlepiej to jajko zastąpić ewentualnie których składników dodać więcej/mniej?
cześć, ja jako zastępuję musem z jabłek lub dyni. i jeszcze dorzucam powidła śliwkowe
Aga ile dodajesz musu z jabłek? jeśli chciałabym zrobić ten przepis bez jajek to ile dodać musu?
Pewnie niewiele mam zdaje sobie z tego sprawę ale uczulenia dzieci wynikają ze SZCZEPIONEK!!!
A zwłaszcza z ich składu. Nalegam by każda matka przed zaszczepieniem dziecka przeczytała ULOTKĘ szczepionki po czym zapytała lekarza o poszczególne jej składniki. Można się baaaardzo zdziwić
ciacho zrobione!!
maka kukurydziana i dalam 4 jajka i sypłam minimum żurawinki i
czekoladka 70% gorzka iii powiem hmmm mniam
a ile mąki kukurydzianej lub ryżowej? piszcie proszę, jakie proporcje – jestem początkująca w mąkach niepszennnych 🙂
Mąkę kukurydzianą polecam z działu BIO podobnie jak inne wyroby z mąki kukurydzianej (chrupki dla dzieci). Jakieś 80% kukurydzy to GMO o czym nikt nie informuje.
Ciasto pycha pomimo, że zrobiłam je z mąki gryczanej, jest super intensywnie czekoladowe. Aniu dziękuję za cudowną dawkę endorfin pozdrawiam
ile te ciasto ma kalorii? 🙂
Ile kalorii ma to ciasto, jestem na diecie u Pani i nie wiem czy mi wolno zamiast popołudniowej przekąski:)
Zrobiłam to ciasto z mąką kokosową i wyszło niejadalne 🙁 twarde jak kamień…Pani Aniu, a Pani z jakiej mąki robiła to ciasto?
Pozdrawiam, Anna
Z mąki kokosowej powinno wyjść bez problemu.
Aniu! Ciasto jest przepyszne! Idealne na Sylwestrowy zdrowy wieczór ????
Aniu! Ciasto jest przepyszne ! ????????
Tego kakao jakiego? Na pewno pół szklanki?
Czy zamiast jajek chia będzie dobrym zamiennikiem???pozdrawiam
Podbijam pytanie, szukam zamienników jajka.
Zrobiłam. Ciasto błyskawiczne. U mnie mąka ryżowa dodałam żurawinę orzechy i Ksylitol zamiast cukru kokosowego. Jutro jade w góry na narty, zabieram ciasto ze sobą. O ile jeszcze bedzie co ????
Witaj Ewa ja wpadłam na ten sam pomysł zrobienia tego ciasta na jutrzejszy wyjazd w góry na narty dzięki temu będzie dobra dawka energii. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku
A,jeśli przepis zmodyfikuje się na mniej fit (zamiana mąki bezglutenowej na tortową ) czy wtedy ciasto będzie jadalne ?
Na pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam! :*
Aniu czy zamiast jajek mogę dać banany? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
Proszę testować 🙂
A jak z kaloriami ile ma w 100g i ile gram wychodzi ogólnie
Bez czekolady będzie ok, czy może wyjść zbyt suche?
Na święta robiłam pierniczki i śnieżne babeczki z Twojego przepisu. Wyszły pycha 🙂 A co istotne, smakowały mojej 3letniej piękności. Zwłaszcza pierniczki 😉
Na nowy rok planuję tartę z jabłkami i to czekoladowe ciasto.
Dzięki! 🙂 i wszystkiego dobrego.
super!
Witam Aniu, czy mogę użyć fruktozy zamiast cukru kokosowego?
Pozdrawiam , Ania
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
“Jaja od szczęśliwej kury” <3 😉
Pozdrowienia!
Upiekłam….pyyyychotka .Walory smakowe zdecydowanie lepsze od klasycznego przepisu:)
O, idealne na Sylwestra! 🙂
Btw. Aniu, Twój olej kokosowy to największe kulinarne odkrycie mojego roku 😀 Świetna cena i świetna jakość 🙂
Do zobaczenia na letnim obozie!
Cieszę się, będę Was zaskakiwać nie jednym 🙂 obiecuję
Jaki rozmiar foremki ?
Jaką inną mąką (oprócz kokosowej) można zastąpić tą bezglutenową?:)
Nie mogę jeść jajek(na banany mam niewielkie uczulenie). Czym mogę je najlepiej zastąpić?
Witam!! Przepraszam ale nie Wiem gdzie napisac Pani Aniu w sprawie przesylki?? Zrobilam u panstwa w sklepie zakupy ale niestety nie otrzymalam w niej Boxu Swiatecznego. Napisalam juz 3 maile i bez odp. A w sobote wyjezdzam. Prosze napisac gdzie moge sie odniesc. I Przepraszam za klopot. Kasia
Już sprawdzam!
Czy możnaby cukier zastąpić miodem/syropem z agawy? w jakiej ilości ?
jasne 🙂
Pycha 🙂 Aniu jesteś genialna
Pani Aniu, a jak się maja tego typu przepisy do problemów z woreczkiem żółciowym? Czy ma Pani jakieś słodkie zdrowe przepisy które będą również lekkostrawne? Pozdrawiam 🙂
Aniu,
Czy ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika czy zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach?
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia:)
Propozycja pyszna ale czy mąki tak mało tylko 1/2szklanki?
Pozdrawiam
Pani Aniu jaką mąkę najlepiej dodać ?
Pozdrawiam serdecznie
szkoda, że w tylu nowych przepisach pojawiają się jajka 🙁 wydaje mi się, że kiedyś tego nie było. Czy można je czymś zastąpić? bananem albo jabłkiem ?
Nie było, bo sama eliminowałam jajka przez 1,5 roku. Teraz wróciłam do jajek. A gotuję dla siebie i męża, nie marnuję jedzenia 🙂 a dodaję moje dania na bloga.
Zawsze powtarzam, że można użyć zamienniki w postaci siemienia lnianego oraz nasion chia
To w jakiej proporcji mozna użyć siemienia lnianego zamiast jajek ? lepsze w smaku będzie chia czy siemie lniane ?
Witam Aniu. Wiem, ze nie pochwalisz mojego pomysłu. Ale czy zamiast maki bezglutenowej moge użyć zwykłej? Czym moge zastąpić olej kokosowy? Chce szybko zrobić to ciasto a nie mam teraz obecnie dostępu do tych produktów! Dzieki!
Możesz wszystko, co chcesz. Zamień też gorzką czekoladę na mleczną i kakao na słodzonego nesquika, cukier koko na buraczany i olej na kujawski. Cokolwiek zmienisz to już nie będzie TO ciasto. Ale zmieniaj do woli…
A jak chcesz zmieniać sensownie to olej na masło klarowane, a mąki użyj razowej a nie pszennej 450…
Jaką mąkę najlepiej zastosować? Czy może być kokosowa?
może być:)
ja upiekłam z kokosowa:) ciasto jest mega 🙂 tylko musiałam dodac troszkę więcej oleju i 4 jajka – ponieważ było za suche 🙂 po za tym saaaame pyszności 🙂 dziękuje 🙂
Czy tej mąki kokoswej dałaś jak w przepisie ? (1/2 szkl)
którą mąkę wybrałaś?
Aniu czy cukier trzcinowy zamiast cukru kokosowego może być:? Ciasto wygląda smakowicie
Fantastycznie, że kury są szczęsliwe. Szkoda tylko, że skład jajek od takich kur nie jest wcale zdrowy. ;]