Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

Jaglana jest niezastąpiona jako składnik słodkości :). Daje konsystencję, smak i zdrowie. Dziś w wersji z jabłkami.

Składniki:

  • 400 g kaszy (surowej)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 nieduże jabłka
  • 2 łyżeczki ksykitolu (sądzę, że można spróbować z miodem)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Kaszę przepłukałam wrzątkiem i ugotowałam na małym ogniu. Odstawiłam, by spęczniała i wystygła. Przełożyłam do miski dodając mąkę, ksylitol, masło i cynamon, wszystko zmiksowałam i wyrobiłam masę. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam w talarki. Do wyłożonej papierem tortownicy przełożyłam połowę masy, na tym ułożyłam jabłka, które przykryłam drugą warstwą masy. Piekłam godzinę w 180 st C, ciasto zostawiłam w wyłączonym piecyku do wystygnięcia.

 

Smacznego jaglanego 🙂

10 września 2014 / 53 komentarze

Komentarze do wpisu 53 komentarze

  • isa bela napisał(a):

    Ksykitol – Czy zna ktos odpowiednik lub nazwe w niemczech ?
    Super strona Pozdrawiam serdecznie

  • Kasia napisał(a):

    Niestety za mało jabłek, smakuje po prostu jak ugotowana kasza tylko w formie ciasta.

  • Magda napisał(a):

    Powiedźcie mi, dzisiaj zaczynam robić ciasto. Chcę dodać miód. ugotowałam 500 g kaszy, bo mam dużą blaszkę. Oczywiście dodam więcej mąki itd. Czy po upieczeniu ciasta nie będzie „czuć” kaszy? ile dodać miodu? żeby było bardziej słodkie.

    • mama napisał(a):

      Próbowałam, jak dla mnie po prostu kasza zapiekana z jabłkiem, zdecydowanie za mało słodkie (zrobiłam polewę miodową), ja potrzebowałabym następnym razem zdecydowanie więcej jabłek:) dzięki za podzielenie się pomysłem

    • AlicjaS napisał(a):

      Ja ponieważ nie lubie ksylitolu dodaje cukier kokosowy lub/i dwie potezne lyzki marmolady bez cukru (np. Dalfour albo wlasnej roboty). Oprocz tego pieke 4 jablka zamiast 3 i jedno scieram na tarce i dodaje do masy, a pozostale 3 kroje na grubsze plastry i robie warstwe jak w przepisie. Miodu nie polecam do pieczenia ciast poniewaz miód, nawet naturalny w wysokiej temperaturze (pow. 40 stopni) traci swoje wartości
      Pozdrawiam?

  • Palin napisał(a):

    Czy mozna masło zastąpić olejem kokosowy m

  • Aleksandra napisał(a):

    Aniu często w Twoich przepisach jest dodawany cynamon , który ja oczywiście uwielbiam , i mam pytanie odnośnie informacji , że cynamon ma właściwości rakotwórcze i , że jest szkodliwy dla wątroby … Przeczytałam o tym niedawno w internecie , Aniu jakie masz zdanie na ten temat ?
    PS. Uwielbiam twojego bloga , jest dużą inspiracją dla mojego stylu życia 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów i zdrówka !

  • Czupini napisał(a):

    Witajcie 🙂
    A czy makę kukurydzianą można zastapić mąką z pełnego przemiału? i co innego zamiast masła klarowanego można użyć?
    pozdrowionka

  • Daria napisał(a):

    Dla mnie trochę za mdłe. Następnym razem dorzucę więcej cynamonu i poeksperymentuję z jakimiś orzechami – może włoskimi? jak myślicie?
    ale przepis super. na pewno godzien powtórzenia i eksperymentowania 🙂

  • lightwanderer napisał(a):

    Ja też robię takie ciasto, ale zapiekam tylko suchą kaszę i jabłka, nic więcej 🙂

    Przepis super!

    http://usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html

  • Kasia napisał(a):

    Fantastyczny pomysł na zdrowe ciasto! 🙂 Póki co z Twoich przepisów zrobiłam parę razy (jak dotąd moje ulubione) bezglutenowe ciasto marchewkowe. Blacha starcza na 1-2 dni, cała rodzinka się zajada bez wyrzutów sumienia 🙂 A ja odchudzając się nawet je jedząc chudnę! 😉 Teraz mam wielką ochotę wypróbować ciasto które „podałaś” nam powyżej i zrobię to w najbliższych dniach 🙂 Jesteś super babka Ania, dzięki wielkie i pozdrawiam cieplutko!

  • Andżelika napisał(a):

    A czy to ciasto można jeść w przypadku insulinooporności? Kusi mnie żeby zrobić,ale niestety kasza jaglana i mąka kukurydziana mają wysoki IG,prawda?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Aby zmniejszyć IG polecam dodać więcej cynamonu, który ma właściwości spowalniające wchłanianie węglowodanów.
      Pozdrawiam

  • Ania83 napisał(a):

    Już jakiś czas temu ciężką pracą (sport) i dietą w stylu „wszystko”+5 posiłków+1200/1400 kalorii zrzuciłam 40 kilogramów. Aktualnie przy 155cm ważę 42-43.5 kg. Codziennie ćwiczę, to już prawie uzależenie.. jednak.. hmm.. uwielbiam słodkie, słooodkie.. najbardziej czekoladę, jabłeczniki, brownie i loooody… Ten przepis to fenomenalny pomysł na „oszukanie” moich oczu (jabłecznik), połasuchowanie i to jeszcze zdrowe łasuchowanie! Właśnie się piecze.. 😀 a ja doczekać się już nie mogę efektu!!!! To pierwszy przepis za jaki się wzięłam z tej strony – dziękuję za pomysł i podpowiedź!

  • Kasia napisał(a):

    Hej Aniu. jakich uzywasz platkow owsianych? zwyklych czy bezglutenowych? 🙂

  • edyta napisał(a):

    Kasze zmiksować mikserem czy zblendowac na gładko? Z jakimi owocami oprócz jabłek mozna zrobić?

    • Miffy napisał(a):

      Ja zrobiłam ze śliwkami i mogło być dobre 😉 Też zastanawiałam się nad tym miksowaniem, no ale skoro miksować to zmiksowałam i to był błąd. następnym razem zblenduję (tak też polecają w innych tego typu przepisach, jak później sprawdziłam) bo wyszło za sypkie i się rozwalało. Nie pomogło nawet dodanie jajka. Smakowało bardziej jak pieczone śliwki z kaszą niż jak ciasto (które powinno być bardziej jednolite)

    • AlicjaS napisał(a):

      Zrobiłam obie wersje. Wymieszane mikserem ma totalnie inna mase – jest mniej „spójne”, widoczne sa „kuleczki” kaszy – jak na zdjeciu. Takie ciasto jest bardziej kruche. Jezeli nie ma przeciwwskazan mozna dodac jajko i to poratuje sytuacje. Natomiast masa potraktowana blenderem jest jednolita, robi sie z niej mega gesty, jednolity krem. Troche gorzej to smakuje, ciasto jest „cięższe” w odbiorze. Najlepsza wersja jaka zrobilam to ta gdzie polowe masy zostawilam wymieszana tylko mikserem, a polowe zblendowalam. Porem razem to wymieszalam. Ciasto bylo spojne, trzymalo sie, mialo „kuleczki” kaszy i bylo najlepsze w smaku. Natomiast ostrzegam ze masa jest mega gęsta i zblendowanie jej to nie lada wyzwanie. Ja ratuje sie minimalna iloscia mleka roslinnego i pomagam blenderowi (mam kielichowy) łyżką, aczkolwiek to ryzykowna operacja ? ale da sie to zrobic o wychodzi super!!

  • Weronika napisał(a):

    Moja siostra robiła takie muffinki swojemu dziecku, ale dodawała do środka wiśnie, co fajnie przełamywało smak, takie też koniecznie spróbuj :)))

    http://www.cudnemeble.pl

    • AlicjaS napisał(a):

      To fakt, ja dodaje oprocz wspomnianej warstwy jablek dodatkowa warstwe malin troszeczke wyzej i jest to ciekawy akcent smakowy?

  • Aga napisał(a):

    Jaka maka mozna zastapic kukurydziana???

  • Gosia napisał(a):

    Witam,
    ja chciałabym się dowiedzieć, czy kasze należy ugotować w wodzie, czy w mleku??
    Jeżeli to możliwe, to bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym się dzisiaj zabrać za robienie ciasta:)
    Pozdrawiam i życzę aktywnego dnia 😉 ~ Gosia.

  • Kasia napisał(a):

    Zrobiłam z mąką z cieciorki i stewią, pyszne!! 🙂

  • Paulina napisał(a):

    Pani Aniu, a jak bym chciała zamiast ciasta zrobić z tego ciasteczka to też by się udały? Prosiłabym o odpowiedź 🙂 Pozdrawiam

    • AlicjaS napisał(a):

      Masy wychodzi szalenie duzo wiec pieczenie ciasteczekoze zajac meczaco duzo czasu. Jezeli zmniejszymy ilosci składników to może sie to udac, proponuje wtedy podpiec jablka w piekarniku (aby potem nie saczyl sie z nich sok) i zetrzeć na tarce i wmieszac w mase. Zastapi to warstwe jablek wspomniana w oryginalnym przepisie. Ja dodalabym również jajko (jezeli nie ma przeciwwskazan) aby ciastka nie kruszyly sie? pozdrawiam?

  • Karol napisał(a):

    Aniu co sadzisz o soku z młodego jęczmienia?

  • Kasia napisał(a):

    CIekawie ! W sobotę wypróbuję ! Dzięki 🙂

  • Paulina napisał(a):

    Świetny pomysł 🙂 Mam pytanie czy uważasz,że płatki owsiane bez glutenu sa lepsze od zwykłych górskich jakościowo ? opłaca sie przepłacić ?

  • Madzia napisał(a):

    A jaka duża tortownica? 🙂

  • wera napisał(a):

    Aniu, śniadanie jem ok. godz. 7, 2śniadanie – 12.20, obiad (wtedy przychodzę ze szkoły)-14.40..o której godz. powinnam jeść 2 śniadanie? Chodzę jeszcze do szkoły, więc nie bardzo mogę jeść z odstępem 3 godzin, jak powinno być. Wcześniejszą przerwę mam o godz. 11.25 i 10.30.

    • Klaudia napisał(a):

      Skoro śniadanie jesz o 7 to idealnie będzie zjeść moim zdaniem drugie śniadanie o 10.30 skoro wtedy masz przerwę i następnie obiad o tej 14.30. Posiłki powinno sie jesc co 3-4h, wiec myśle, ze tak powinnaś to sobie ułożyć.

  • Monn napisał(a):

    Aniu, kiedy książka? Nie ukrywam, że czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam;)

  • MISHEL napisał(a):

    Uwielbiam kaszę jaglaną. Już dawno planowałam upichcić z niej jakiś deser. Twój przepis wydaje się być idealny!

  • ania napisał(a):

    Na jakiej wielkosci tortownnice jest to ciasto??

  • monique lodz napisał(a):

    Kasza jaglana najlepsza do wszystkiego. Nie robiłam jeszcze tylko z niej ciasta. Fajny przepis;)) Polecam pancakes jaglane u mnie na blogu http://www.drinkeatlive.blogspot.com Zapraszam:))

  • asia napisał(a):

    Aniu a jakies pomysly na zdrowe sosy do ciasta? 😉

  • Ola napisał(a):

    Czy zamiast maki kukurydzianej mozna uzyc pszennej?

  • Monika napisał(a):

    Witam Pani Aniu, jaką inną mąką można zastąpić mąkę kukurydzianą i cynamon – mam alergie, czy można użyć stewii, ponieważ miodu również nie mogę spożywać? Pozdrawiam 🙂

  • AlergiczneDziecko.pl napisał(a):

    Znam to ciasto, jest pyszne! Robiłam je zamiast tortu na pierwsze urodziny mojej córki. Mała jest uczulona na jajka i nabiał (w tym masło), to był jedyny przepis, do którego nie były potrzebne te składniki.

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *