Ciasto z rabarbarem i jagodami

Rabarbar zawiera wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Jest on dobry źródłem witaminy C i karotenoidów, kwasu foliowego, a także zawiera sporo błonnika, potasu i żelaza. Należy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego, wobec tego m. in. osoby z kamicą nerkową i dną moczanową powinny go unikać. W mojej kuchni rabarbar znalazł zastosowanie w wielu daniach i deserach. Najbardziej jednak lubię dodawać go do ciast. Dziś proponuję Wam przepis na ciasto z jagodami i rabarbarem.

 

Sposób przygotowania:

Rabarbar z jagodami i połową szklanki cukru kokosowego gotujemy w garnuszku z wodą. Do miski wkładamy wszystkie produkty suche oraz roztopione masło ghee. Wszystko mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy płatkami i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.  Ciasto można podawać z masłem z nerkowców.

 

 

 

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy mąkę owsianą mogę zastąpić mąką ryżową? I czy koniecznie to musi się piec w naczyniu żaroodpornym?bo nie mam …czy może być forma? Jaki wymiar orientacyjny?

Mnie trochę przeraziła ta ilość masła Ghee, 200 g to aż 1800 kcal. a gdzie reszta składników….
dodałam
50 g masła i resztę jogurtu kokosowego niesłodzonego. Jeszcze nie jadłam,chłodzi się, ale wylizana łyżeczka surowego byla pycha 😜

mam pytanie nie mam maki ziemniaczanej czym moge ja zastopic?

Mąką kukurydzianą 🙂

Ciasto zrobione?
Super fainy smak – lekko kwaśny i nie jest slodki … taki jak lubię . Wyszedł mi bardzo wilgotny – nie że zakalec , bo chyba nawet nie ma tu takiej opcji ze nie wyjdzie ??może powinien dłużej się piec . Generalnie i tak jest pyszny . myśle ze doskonały będzie z lodówki , taki na zimno do kawy ❤️?

Rabarbar smak dzieciństwa i ciast mamy❤️Aniu dziękuje za przepis??

Rabarbar to smak dzieciństwa i przepyszne ciasta mamy?dziękuje za przepis?

Niesamowicie zdrowo i smacznie to wygląda. Zdrowa słodycz, która sprawi, że można przegryźć coś do kawki i nie martwić się o zbędne kalorie 🙂

Witam
Brzmi o wygląda pysznie ?
Pytanko …czy masło mogę zastąpić olejem kokosowym?
Pozdrawiam ?

Oczywiście, że tak 🙂

Aniu idziesz jak burza?Tyle pomysłów, projektów, pozytywnej energii, którą zarażasz innych? muszę przyznać, że obserwując Twojego bloga, Instagrama, korzystając z Twoich ćwiczeń, jeszcze bardziej dbam o swoje zdrowie i kondycję, zaczęłam pisać artykuły do swojego bloga i tak jak Ty chcę więcej robić rzeczy, które rozwijają i dają szczęście, jesteś wielką inspiracją dla innych?

Dzień Dobry pani Aniu.
Świetny przepis. Taki letni.
Pozdrawiam.?