Czekoladowa gryczanka z ciepłym bananem

Na pewno słyszeliście już nie raz, że kasza gryczana to nasz rodzimy superfood. Całkowicie zgadzam się z tym stwierdzeniem! Jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego czy magnezu. Do tego jako produkt naturalnie bezglutenowy sprawdzi się w diecie osób z celiakią lub alergią i nadwrażliwością na gluten (więcej o alergiach i nietolerancjach pokarmowych możecie przeczytać TUTAJ).

Mimo niezaprzeczalnych wartości odżywczych kasza gryczana nie zawsze chętnie gości na talerzach, zwłaszcza dzieci. Powodem jest jej dość charakterystyczny, mocno wyczuwalny smak. Dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na coś mniej standardowego — kaszę gryczaną na słodko.

Na sklepowych półkach możecie znaleźć zarówno kaszę gryczaną paloną, jak i białą — niepaloną. Różnią się one nie tylko odcieniem, ale także smakiem i aromatem. Niepalona kasza gryczana jest delikatniejsza, a jej goryczka jest mniej wyczuwalna. Dlatego też do dań na słodko wybieram właśnie ją. 🙂

 

Sposób przygotowania:

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę dwa razy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie ugotowałam na napoju kokosowym. Banana przekroiłam wzdłuż i podgrzałam na patelni z dodatkiem cynamonu. Pozostałe składniki dodałam do gryczanki i dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam do miski, a na wierzch ułożyłam ciepłego banana w cynamonie. Pychota!

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany