Czekoladowe ciasto z cukinii
Wiem, że to środek tygodnia i wiele osób nie będzie miało czasu stać długimi godzinami w kuchni, dlatego dziś przygotowałam dla Was szybkie, łatwe i na maaaaksa czekoladowe ciasto z cukinii 🙂 Gwarantuję, że skradnie ono Wasze żołądki, a jak to się mówi – przez żołądek do serca 🙂
Sposób przygotowania:
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach. Odstawiłam na chwilę i odsączyłam wodę ręcznikiem papierowym. Do miski wsypałam suche składniki. Białka jaj ubiłam na pianę. Daktyle namoczyłam przez godzinę w gorącej wodzie, a następnie zblendowałam z bananem. Połączyłam wszystkie składniki (w tym żółtko), następnie dodałam mrożone owoce. Masę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ciasto piekłam w 180° przez około 40 minut.
Komentarze 29 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Mniam pychota? Dodałam 2 banany i ksylitol zamiast daktyli.Nie miałam mniejszej tortownicy więc ciasto podzieliłam do dwóch mniejszych foremek na chleb.Wyszło wilgotne, idealne. Napewno będę często je piec???
Aniu czy możesz napisać jak jest z dodawaniem jajek do przepisów z mąką? Dodawać same żółtka ( są neutralne) czy można dodawać całe jajka?.
Pozdrawiam
Dla mnie ciasto musi być słodkie , tym jestem zawiedziona, za mała ilość daktyli w przepisie…
A czym mogę zastąpić białka jajek – mam alergie i niestety nie mogę ich użyć ?
Moje zaś ma posmak goryczki , następnym razem troszkę mniej kakao i może wyjdzie idealnie 😉
Dzięki Aniu za przepis ?
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika,pachnie cudnie ?
A podpowiesz mi w jakiej kolejności łączyłam składniki?
Do ubitych białek dodalas żółtka i później mąkę i cukinie czy jak? ?♀️??
Zrobiłam wszystko jak w przepisie a moje ciacho jest małe, zbite i nie jest puszyste. Gdzie tkwi tajemnica puszystosci???
Basia
Aniu. Czy potrafisz określić ile to ciasto ma kcal? Pozdrawiam
Ciasto mi wyszło gliniaste .Czy takie miało wyjsc?
Mi podobnie wyszło. W smaku dobre ale niskie. Inne niż na zdjęciu.
Ciasto super!!! Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdąrzyłam ?? bałam sie zakalca ale niepotrzebnie bo wyszło wysokie i wyrośnięte ? z braku daktyli dodałam ksylitolu aby posłodzić. Następnym razem dam daktyle ?
W smaku fajne. Ale i tak coś poszło nietak… nie wyrosło mi tak jak pokazane na zdjęciu:( Gdy połączyłam wszystko oprócz białek, bardzo sucha ta masa mi wyszła. Taka powinna być? Może woda z daktyli też miała być wlana?
Pozdrawiam. 🙂
Zrobiłam :). Wyszła tortowniczka o średnicy 17cm. Ciasto wyrośnięte, wysokie, i wilgotne… pyszne. Ja dałam trochę więcej mrożonych owoców i polałam roztopioną gorzką czekoladą. Posypałam bakaliami. To takie dopełnienie i “wykończenie” ciasta. Ciasto jest rzeczywiście małe słodkie, ale polane gorzką czekoladą wydaje się słodsze i jest w mojej ocenie OK.
Aniu a co z olejem?nie jest konieczny?
Czy można użyć mąki z cecierzycy zamiast owsiane?
Kobieto złota a cukinia obrana czy tarta w mundurku?
o znowu super przepis, wyprobuje napewno! dzieki
Aniu, jaka średnica formy ?
Tortownica okrągła mniejszej wielkości.
Czy żółtka tez dodajemy ?
Tak 🙂
W sposobie przyrządzania pisze zeby żółtko dodać
Czy można pominąć daktyle lub zastąpić je innym składnikiem?
Proszę spróbować pominąć, ale może być suche i mało słodkie. Ann
Pycha, dla słodkomaniaków może być za mało słodkie, ale fajny pomysł na przekąskę
Ależ to musi być dobre ? robię jak najszybciej ?
Jaką mąkę mogę użyć zamiast owsianej? 🙂
Myślę, że można dodać mieszanki mąk: jaglana, kasztanowa i ryżowa.