Dlaczego czasami WARTO TO OLAĆ?

Chwytliwy tytuł?

Oto mi chodziło 🙂 Mam nadzieję, że doczytacie do końca 🙂

Tym razem nie o nastawieniu do życia tylko… do TŁUSZCZU, bo żeby zadbać w pełni o zdrowie trzeba także spożywać tłuszcze. Nie bójmy się ich. Dzisiaj kilka słów o olejach roślinnych.

Tłuszcz jest bardzo istotnym składnikiem pokarmowym. Korzystny jest przede wszystkim ten pochodzenia roślinnego. Oczywiście dostarcza on energii, ale wspomaga także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czy dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominałam już Wam na blogu wiele razy. Wielu z nas uważa tłuszcz za wroga smukłej sylwetki i przyczynę powstawania fałdek. Pamiętajcie jednak, że tkanka tłuszczowa pełni także istotną rolę w naszym organizmie. Jest ona izolatorem termicznym, ochrania narządy wewnętrzne, a tłuszcze stanowią także budulec błon komórkowych. Jednak nadmiar tłuszczu (zarówno w naszym organizmie, jak i w naszej diecie) może przyczyniać się do powstawania chorób metabolicznych. Wracając do tłuszczy, to dzięki nim możemy również  cieszyć się głębią smaku potraw, ponieważ to one są jego nośnikiem. Ja w kuchni zawsze mam kilka różnych butelek olejów roślinnych. W dzisiejszym poście zdradzę Wam kilka sekretów o ich właściwościach.

 

Olej sezamowy

  • Ma łagodny, lekko orzechowy smak i zapach. Jego barwa z kolei może być zarówno jasnosłomkowa jak i ciemnobrązowa.
  • Stanowi bogate źródło wielo- oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Spożywany regularnie w niewielkich ilościach wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca oraz  sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
  • Jest polecany w przypadku zaparć. Spożywany systematycznie pomaga regulować rytm wypróżnień.
  • Zawarte w oleju związki wykazują działanie antyoksydacyjne pomocne w walce z wolnymi rodnikami.
  • Znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na jego korzystny wpływ na wygląd skóry.
  • Nawilża i regeneruje włosy. Regularny masaż skóry głowy olejem sezamowym zapewni  niesamowity połysk Twoim włosom.

Żeby uniknąć kłopotliwych niespodzianek (z uwagi na przeczyszczające właściwości oleju sezamowego), nie przekraczaj dawki dwóch łyżeczek dziennie. Wykorzystuj go do sałatek i potraw gotowanych, ale nie używaj do smażenia.

           

Olej z ostropestu plamistego

  • Olej ten charakteryzuje się wyraźnym aromatem. Z tego względu stanowi doskonały dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowywanych na zimno.
  • Jest dobrym źródłem kwasu linolowego należącego do rodziny omega-6 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Wspomaga pracę wątroby.
  • Reguluje trawienie i wzmaga apetyt.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Pomaga w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
  • Jest stosowany do nawilżenia i regeneracji skóry. Wspomaga leczenie niektórych chorób skóry.

U niektórych osób stosowanie oleju z ostropestu (zwłaszcza w nadmiarze) może powodować biegunkę i bóle brzucha. Lekarze często odradzają jego stosowanie  kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią.

 

Olej z czarnuszki

  • Podobnie jak pozostałe oleje charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E.
  • Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Poprawia kondycję skóry, zmiękcza, wygładza i uelastycznia skórę oraz opóźnia powstawanie zmarszczek.
  • Poprawia wygląd włosów i paznokci.
  • Reguluje przemianę materii, wspomaga procesy trawienia.
  • Stosowany wspomagająco w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku, łuszczycy, grzybicy i wysypek.
  • Jest odpowiedni nawet dla dzieci, które ukończyły 1  rok życia.
  • Powinno się go spożywać łyżeczkę na czczo i przed snem.

 

Kupując olej zwracaj uwagę na szczegóły. Przede wszystkim wybieraj te tłoczone na zimno, nierafinowane i nieoczyszczone. Postaraj się, żeby były one maksymalnie świeże i w ciemnej butelce o niewielkiej pojemności. To pozwoli je zużyć zanim utracą cenne walory. By tego uniknąć nie wystawiaj oleju na słońce i najlepiej przechowuj w lodówce.

Olej to na zdrowie!

 

Literatura:

  1. Farajbakhsh A, Mazloomi SM, Mazidi M, Rezaie P, Akbarzadeh M, Ahmad SP, Ferns GA, Ofori-Asenso R, Babajafari S. Sesame oil and vitamin E co-administration may improve cardiometabolic risk factors in patients with metabolic syndrome: a randomized clinical trial. Eur J Clin Nutr. 2019 May 14.
  2. Khorrami S, Daneshmandi S, Mosayeb G. Sesame seeds essential oil and Sesamol modulate the pro-inflammatory function of macrophages and dendritic cells and promote Th2 response. Med J Islam Repub Iran. 2018; 32: 98.
  3. Moustafa HAM, El Wakeel LM, Halawa MR, Sabri NA, El-Bahy AZ, Singab AN. Effect of Nigella Sativa oil versus metformin on glycemic control and biochemical parameters of newly diagnosed type 2 diabetes mellitus patients. Endocrine. 2019; 65 (2): 286-294.
  4. Nurzyńska-Wierdak R, Dyduch J, Sawicka A, Łabuda H, Buczkowska H. Ostropest plamisty (Silybum marianum [L .] Gaertn.) – fitochemia i efekty terapeutyczne. Annales Horticulturae. 2018; XXVIII (4): 15-32.
  5. Śląska-Grzywna B, Szmigielski M, Krajewska M, Sagan A, Starek A, Blicharz-Kania A, Andrejko D, Zdybel B, Góral D. Chemiczne właściwości oleju tłoczonego na zimno z nasion sezamu. Przemysł Chemiczny. 2018; 97 (5): 784-787.
  6. Usmani A, Mishra A, Arshad M, Jafri A. Development and evaluation of doxorubicin self nanoemulsifying drug delivery system with Nigella Sativa oil against human hepatocellular carcinoma. Artif Cells Nanomed Biotechnol. 2019; 47 (1): 933-944.
  7. Zhu SY, Jiang N, Yang J, Tu J, Zhou Y, Xiao X, Dong Y. Silybum marianum oil attenuates hepatic steatosis and oxidative stress in high fat diet-fed mice. Biomed Pharmacother. 2018; 100: 191-197.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzień Dobry pani Aniu.
Dobrze wiedzieć jakie są najzdrowsze oleje. Czasami nie wie się, że takowe istnieją. Każdy z nich jest na swój sposób zdrowy. Olej sezamowy, olej z ostropestu plamistego czy olej z czarnuszki.
Jestem też ciekawy do jakich potraw pani używa dokładnie tych olejów.
Serdecznie pozdrawiam.?

Dziękuję za informacje na temat oleju z czarnuszki?

olej z czarnuszki uwielbiam,bardzo pomógł mi dojść do zdrowia,polecam również!