Drugie śniadanie: pudding z tapioki
Tapioka to skrobia pozyskana z manioku, sprzedawana jest w postaci mąki lub grysiku.
Nie ma smaku, doskonale sprawdza się jako zagęszczacz do potraw słodkich i wytrawnych. Jest lekkostrawna i co ważne – nie zawiera glutenu. Można ją bez kłopotu kupić w sklepach internetowych typu „kuchnie świata”.
Szklankę grysiku z tapioki gotowałam w mleku kokosowym 30 minut (często mieszając) i pozostawiłam do wystygnięcia. Dodała słód (ksylitol) i zblendowałam. Przełożyłam tapiokę do szklanki, dodałam dżem oraz owoce.
Smacznego!
Komentarze 11 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Tapioka jest ok, jednak przed gotowaniem warto z godzinę lub dwie moczyc w tym mleku, wtedy skrócony czas gotowania.. Zawsze tak robię.
A ja mam pytanie- czy można jeść tapiokę w ciąży:)?
Podbijam pytanie:)
A czemu by nie?
Przepyszny przepis, tapioki nie znalam. Czy diabetyk tez moze serwowac Pani przepisy.
Nie ma przeciwskazań co do jedzenia tapioki w ciąży. Jeśli chodzi o diabetyków to polecam zapytać się lekarza prowadzącego lub dietetyka specjalizującego sie w diecie cukrzycowej.
Paniu Aniu mam pytanie czy z tych przepisow przede wszystkim bardzo zdrowych i napewno bardzo smacznych moze korzystac diabetyk typ 1, szukam w internecie przepisow dla diabetykow ale jest ich niewiele. Pozdrawiam
Aniu czy to porcja dla jednej osoby? Pozdrawiam
Super przepis, ale chyba zamiast grysiku dodam nasiona Chia:)
Deser pycha! Ja zamiast grysiuku użyłam mąkę z tapioki i wyszło również bardzo dobre!
Nie znałam tapioki! 😉 Muszę spróbować!