Drugie śniadanie: pudding z tapioki

Tapioka to skrobia pozyskana z manioku, sprzedawana jest w postaci mąki lub grysiku.

Nie ma smaku, doskonale sprawdza się jako zagęszczacz do potraw słodkich i wytrawnych. Jest lekkostrawna i co ważne – nie zawiera glutenu. Można ją bez kłopotu kupić w sklepach internetowych typu „kuchnie świata”.

Szklankę grysiku z tapioki gotowałam w mleku kokosowym 30 minut (często mieszając) i pozostawiłam do wystygnięcia. Dodała słód (ksylitol) i zblendowałam.  Przełożyłam tapiokę do szklanki, dodałam dżem oraz owoce.

Smacznego!

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Tapioka jest ok, jednak przed gotowaniem warto z godzinę lub dwie moczyc w tym mleku, wtedy skrócony czas gotowania.. Zawsze tak robię.

Przepyszny przepis, tapioki nie znalam. Czy diabetyk tez moze serwowac Pani przepisy.

Nie ma przeciwskazań co do jedzenia tapioki w ciąży. Jeśli chodzi o diabetyków to polecam zapytać się lekarza prowadzącego lub dietetyka specjalizującego sie w diecie cukrzycowej.

Paniu Aniu mam pytanie czy z tych przepisow przede wszystkim bardzo zdrowych i napewno bardzo smacznych moze korzystac diabetyk typ 1, szukam w internecie przepisow dla diabetykow ale jest ich niewiele. Pozdrawiam

Deser pycha! Ja zamiast grysiuku użyłam mąkę z tapioki i wyszło również bardzo dobre!