Grillowany kurczak w miksie sałat z sosem kwaśno – słodko – ostrym

W restauracjach zamawiamy zazwyczaj to co nam jest już znane i lubiane.
Sałatka z kurczakiem to jedno z częściej wybieranych dań – ja też lubię, ale czy jej przygotowanie w domu wychodzi tak samo jak w restauracji?

Najprostsze dania są zazwyczaj najbardziej lubiane 🙂

No właśnie – rożnie z tym bywa 😉 Sałatka z grillowanym kurczakiem – niby takie proste a jednak, trzeba troszkę pokombinować, aby dobrze połączyc smaki
Troszkę poeksperymentowałam i …udało się.

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i włożyłam do miseczki. Posypałam solą, pieprzem, słodką papryczką, tymiankiem i bazylią, a następnie polałam oliwą. Marynowałam około 1 godziny.
W międzyczasie rozgrzałam patelnię grillową i smażyłam beztłuszczowo (można upiec w piekarniku). Zdjęłam z patelni i pokroiłam mięso w plastry.
Do miski włożyłam zielone liście, na tarce starłam marchewkę i pietruszkę. Dodałam zielony ogórek, prażone pestki słonecznika oraz pokrojone awokado.
Sos:
Papryczki chilli przekroiłam na pół i usnęłam nasiona. Następnie pokroiłam je drobniutko. Do garnka wlałam ocet ryżowy, dodałam tarty imbir, chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam cukier kokosowy oraz szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Gotowałam około 5 minut. Na koniec dodałam kilka kropel limonki/cytryny

 

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dawno temu robiłam sos i wyszedł tak pyszny, że żałowałam że tak mało. Teraz kilka dni temu robiłam kolejny raz na szybko i wyszedł niesmaczne. Chyba od octu zależy.
Ania dzięki za przepis na awokado, bo moje pyszne ?

Dlaczego mój komentarz czeka już parę dni na modernizację?

Dlaczego Pani Aniu skupia się Pani na tym awokado? Ja na początku komentarza zwróciłam uwagę na najważniejsze – czyli sos, który przykro mi, ale naprawdę jest „niewypałem”. A wspomniałam o awokado bo to po prostu dodatek, który jest tak zachwalany i pojawia się w tak wielu dietetycznych przepisach, że w końcu się na niego skusiłam uznając, że musi być pyszny. Sama raczej bym po niego nie sięgnęła. Nie każdy go jadł i chciałam wyrazić swoją opinię na jego temat, bo nie każdemu musi smakować. Chyba właśnie po to stworzyła Pani możliwość komentowania swoich dań, prawda? 🙂 Jestem drugą osobą, która negatywnie ocenia ten sos, więc warto się zastanowić, czy na pewno jest on smaczny, czy tylko ładnie wygląda na zdjęciu…
Pozdrawiam.

Zrobiłam tą sałatkę, zjadłam i niestety nie polecam. Chodziło mi przede wszystkim o sos, bo reszta to żadna nowość. Ten dip to jakaś pomyłka, strasznie octowy, niesmaczny, a awokado – okazało się, że w ogóle mi nie smakuje (przyznaję jadłam po raz pierwszy i smakuje jak mydło).

proszę wybaczyć 🙂 ale dość zabawne… awokado nie smakuje … jedni lubią, jedni nie 🙂

Przepraszam Aniu ale ten przepis na sos to chyba jakas pomylka. Wlasnie chcialam go przygotowac wedlug przepisu i niestety nie wyszlo, zapach przy przygotwaniu masakryczny.

Zapach? A smak? Czy poprostu zaufalas swojemu nosowi i wyrzucilas…?

Zapach? A smak? Czy poprostu zaufalas swojemu nosowi i wyrzucilas…?

smak i konsystencja też klapa

Obowiązkowo spróbuję. Wygląda przepysznie 🙂 Zastanawiam się tylko czy cała papryczka chilli nie spowoduje że sos będzie za ostry?

Właśnie robie tą sałatkę, na zdjęciu wygląda pysznie, u mnie w postaci przekąski na lunch, mam nadzieję że będzie równie pyszna?

Nikogo na tych stronach nie trzeba przekonywać jak kurczak jest zdrowy. Sam też jestem wielkim zwolennikiem owego mięsa.