Gryczane placuszki z truskawkami
Kasza gryczana kojarzy Wam się jedynie z wytrawnymi posiłkami ? Czas to zmienić! Spróbujcie wykorzystać mąkę gryczaną do przygotowania słodkich placuszków. Tym razem w towarzystwie soczystych truskawek — najsmaczniejszych w wiosenno-letnim sezonie 🙂
Nie zapomnijcie o zamrożeniu sezonowych owoców, aby cieszyć się nimi także zimą.
Sposób przygotowania:
Mąkę zmiksowałam z napojem kokosowym, solą, syropem, pastą migdałową, sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia (mąkę gryczaną możecie przygotować samodzielnie, mieląc kaszę gryczaną niepaloną). Powstałą masę odstawiłam na kilkanaście minut, po czym jeszcze raz zmiksowałam (w razie potrzeby dodajcie odrobinę więcej napoju kokosowego).
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, nakładałam masę łyżką, formując niewielkie placuszki. Smażyłam je na wolnym ogniu z obu stron do momentu, aż stały się lekko złote.
Placuszki przełożyłam na talerz. Dodałam na wierzch pokrojone w plastry truskawki 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…