Indyk na szpinaku z warzywami

Szukacie może pomysłu na szybką, wysokobiałkową kolację? Trafiliście idealnie! Indyk w towarzystwie dużej ilości warzyw to perfekcyjny posiłek na budzącą się wiosnę — jest jednocześnie lekki i sycący. Mieszanka ziół i przypraw wzmacnia aromat dania, olej lniany dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych i ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pestki dyni dostarczają cynku, a mix warzyw w postaci pomidorów, szpinaku i cukinii to świetne źródło błonnika. Kompozycja smaków i wartości odżywczych na najwyższym poziomie, a przy tym tak prosta w wykonaniu!

Mimo że przygotowałam to danie na kolację, to świetnie sprawdzi się także jako szybki, lekki obiad, posiłek po treningu czy danie na grilla. Można zjeść je na ciepło lub zabrać do pracy w formie lunchu. Którą opcję wybieracie? 🙂

 

Sposób przygotowania:

Mięso przyprawiłam bazylią, oregano, solą, pieprzem, kurkumą i zgrillowałam na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia. Szpinak wymieszałam z przekrojonymi na pół pomidorkami, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i startą na tarce cukinią. Mięso ułożyłam na sałatce, całość skropiłam olejem i posypałam pestkami dyni.

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany