bataty_puree

Puree z batatów z boczniakami

W tym roku w dalszym ciągu zamierzam eksperymentować z przepisami kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię odkrywać nowe smaki i staram się ograniczać mięso. Grzyby to często niedoceniony produkt, choć są dobrym źródłem witamin z grupy B, a oprócz tego zawierają m.in.: potas, fosfor i magnez. Wielu z Was na pewno najchętniej wykorzystuje popularne pieczarki, a czy próbowaliście kiedyś boczniaków? Wystarczy je podsmażyć, by uzyskać naprawdę pyszny posiłek 🙂

 

Sposób przygotowania:

Bataty i ziemniaki pokroiłam w kostkę, po czym ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Dodałam masło klarowane, otartą skórkę z pomarańczy i ugniotłam całość na puree. Możecie je dodatkowo podsmażyć, aby było zrumienione.

Boczniaki pozbawiłam twardych ogonków, posoliłam i panierowałam: w jajku i bułce. Usmażyłam boczniaki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, a następnie pozostawiłam do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Puree i boczniaki podałam ze świeżą sałatą, polaną bezlaktozowym jogurtem 🙂

 

puree_bataty

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wygląda to bardziej na tak niż na nie. Grzyby są bardzo dobre tylko trzeba umieć je przygotować. Pozdrawiam.😘