Jaglanka na kwaśno
Węglowodany powinny znaleźć się w diecie każdego sportowca. Dzięki nim możesz dłużej i intensywniej trenować. Mile widziane są w sportach wytrzymałościowych, szczególnie u biegaczy 🙂 Do potraw skierowanych dla osób aktywnych polecam również dodawać produkt zawierający antyoksydanty. W dzisiejszej propozycji takim dodatkiem będzie granat.
Granat
Oprócz właściwości poprawiających ogólny stan zdrowia i walorów smakowych, jego spożywanie jest szczególnie korzystne dla entuzjastów fitnessu, kulturystów, crossfitowców, piłkarzy, biegaczy, lekkoatletów, karateków i wszystkich sportowców wytrzymałościowych.
Dodatkowo granat:
- ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
- chroni przed miażdżycą
- pomaga przy chorobach układu pokarmowego
- wzmacnia system immunologiczny
- pomaga przy kwasicy ketonowej
- zawiera witaminy C, A, E, cynk i miedź mające korzystny wpływ na wygląd skóry
- wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
Żeby nie było nudno dodamy do naszej kompozycji maliny 🙂
Maliny
To źródło witaminy C, witamin z grupy B, w tym folianów. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę E oraz kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwalergiczne hamując uwalnianie histaminy, potas, magnez, cynk oraz wapń. Zawarta w nich luteina chroni narząd wzroku przed wpływem stresu oksydacyjnego, który często ma swój udział w innych jednostkach chorobowych, tj.: miażdżycy i chorobach neurodegeneracyjnych (np. choroba Parkinsona).
Cynamon
Przeprowadzone badania wykazały, że spożycie cynamonu zmniejsza stany zapalne oraz ból.
Jakie jeszcze wykazuje właściwości?
- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- jest silnym przeciwutleniaczem
- pomaga w regulacji stężenia glukozy we krwi
- pomaga w odchudzaniu
- poprawia krążenie i rozgrzewa
- jest naturalnym konserwantem – dodany do np. dżemu, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności
- jest świetnym źródłem manganu
- zmniejsza ochotę na słodycze
Przejdźmy już do naszej jaglanki.
Sposób przygotowania:
Maliny zmiksuj z mleczkiem kokosowym. Kaszę przepłucz dwa razy pod bieżącą, zimną wodą i gotuj na mleku roślinnym z dodatkiem cukru kokosowego i cynamonu. Kaszę polej musem malinowym. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi, pestkami granatu i Malina Lio Shake.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Kochana Aniu, zu można tutaj łączyć granat? Czy jaglankę tak jak owsiankę łączymy tylko z owocami kwaśnymi?
I jeszcze jedno: gdzie mogę zakupić mleko kokosowe? W ogóle to czym różni się od mleczka kokosowego? Na razie tylko z takim się spotkałam.
Z góry dziękuję za odpowiedź na moje wątpliwości.
Nic mi nie wiadomo o niełączeniu granatu z jaglanką.
uwielbiam kasze jaglaną w takiej postaci 🙂