Jelita cz. II droga do równowagi

Ostatnio rozpoczęłam serie, krótkich ale treściwych wpisów na temat JELIT Jelita cz. I  oraz Znaczenie flory jelitowej dla ustroju – bardzo lubię ten temat 🙂 i z pewnością będę go dalej rozwijać.

Jelita Część II

Tak jak już wspominałam, wiele schorzeń leczymy popularnymi sposobami nie zdając sobie sprawy,  że są wynikiem chorych jelit. Na samym szczycie tej niechlubnej listy znajduje się otyłość.

Często szukamy sposobu na radzenie sobie z nadmiernymi kilogramami stosując rozmaite diety, ale nie przyniosą długotrwałego rezultatu jeżeli jej przyczyną są zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Ostatnie badania dowodzą, że to ona odpowiada za uczucie głodu i procesy trawienia.

Równowaga flory bakteryjnej może być zachwiana w kilku przypadkach:

  • stosujemy niesterydowe leki przeciwzapalne, antybiotyki lub tabletki antykoncepcyjne
  • spożywamy za dużo zbóż, warzyw strączkowych, przetworzonych węglowodanów, kwasów Omega 6 i tłuszczy trans
  • łapiemy częste infekcje
  • żyjemy w stresie
  • mamy niedobory witamin i minerałów
  • nie wysypiamy się

Mówiąc o kondycji naszych jelit nie sposób pominąć drożdżaków Candida. Zagospodarowują one resztkami pokarmowymi i odżywiają się cukrami prostymi pozostałymi w masie kałowej nie czyniąc żadnych szkód i nie wywołując chorób. Są nazywane drożdżakami, ale w odpowiednich warunkach mogą zakiełkować i zapuścić korzenie, z których wyrasta grzybnia. Wraz z bakteriami stanowią one naturalną mikroflorę jelit człowieka. W normalnych warunkach drobnoustroje jelitowe nieustannie konkurują między sobą o dostęp do pożywienia, dzięki czemu samoistnie utrzymuje się między nimi równowaga ilościowa (homeostaza). Łatwo jednak ją zachwiać na korzyść drożdżaka dostarczając większej ilości cukrów prostych, lub antybiotyku przeciwbakteryjnego.

Drożdżaki te często są mylone z grzybami Candida, które są pasożytami, patogenami i wykorzystują każde osłabienie systemu odpornościowego żywiciela by rozrosnąć się w jego tkankach uszkadzając je. Grzyb wytwarza w tym miejscu ognisko grzybicze, co bardzo często objawia się stanem zapalnym, nie żywi się on jednak resztkowymi substancjami, które pozostają po  rozpadzie komórek. Stają się one natomiast doskonałym pożywieniem dla groźnych bakterii gronkowca i paciorkowca.

Jeżeli drożdżak Candida trafia n odpowiedni dla siebie grunt to zapuszcza korzenie i wyrastają z niego grzyby, które po jakimś czasie również produkują zarodniki. Te natomiast są organizmami zdolnymi do samodzielnego życia i w zależności od warunków – mogą zakiełkować w podłożu przekształcając się w grzyby, albo żyć i rozmnażać się przez pączkowanie jak drożdże. Grzyby i drożdżaki Candida różnią się od siebie wyglądem, kształtem, sposobem odżywiania i rozmnażania, a także środowiskiem, w którym żyją. Pierwsze z nich i są w gruncie rzeczy pożytecznymi komensalami, zaś grzyby Candida to groźne, chorobotwórcze pasożyty. Wyjaśnienie tej kwestii jest niezwykle istotne ze względu na ustalenie tego, na co mamy się leczyć – czy leczyć na obecności drożdżaków Candida w jelicie grubym, czy na wywołane przez nie grzybice organizmu.

Wiemy, że drożdżaki Candida występują w jelicie grubym jako naturalny element tego środowiska, zaś ich obecność w kale świadczy tylko o tym, że drożdżaki Candida znajdują się na swoim miejscu, co rzecz jasna nie ma nic wspólnego z chorobą.

Warto jednak kontrolować rozwój drożdżaków i nie dopuszczać do zbyt dużej ilości cukrów prostych w jelicie grubym.

W tym  celu warto:

  • wspomóc wchłanianie ich już w jelicie cienkim poprzez dokładne żucie i gryzienie pokarmu, które umożliwi strawienie owoców i produktów skrobiowych
  • ograniczyć cukry złożone oraz produkty skrobiowe umożliwiając ich dokładne trawienie do cukrów prostych i wchłanianie ich już w jelicie cienkim
  • dbać o zdrowie żołądka, jelita cienkiego i narządów trawiennych, ponieważ jeśli nie pracują poprawnie, to cukry proste przedostają się do jelita grubego.


Dużo łatwiej jest zapobiegać chorobom, niż je leczyć i w tym celu proponuję już od teraz zacząć stosować pewne zasady i uniknąć groźnej drożdżycy jelita grubego:

  • ograniczenie spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i złożonych
  • dokładne pogryzienie pożywienia przed połknięciem
  • unikanie leków wpływających na zmniejszenie ilości wydzielanych soków żołądkowych i na obniżenie ich kwasoty
  • unikanie przyjmowania antybiotyków, sulfonamidów i chemicznych preparatów farmaceutycznych, chemioterapii i radioterapii, preparatów hormonalnych oraz hormonalnych środków antykoncepcyjnych


Skonsultuj się z lekarzem, jeżeli zaobserwowałeś u siebie poniższe objawy drożdżycy jelita:

  • silne gazy i wzdęcia całego brzucha
  • przelewania i bulgotania w jelitach
  • charakterystyczny stolec,na początku twardy, jakby zaczopowany, a potem rozluźniony, aż do wodnistej, cuchnącej biegunki
  • delikatny żołądek, czyli reakcja po zjedzeniu pewnych produktów objawiająca się pojedynczymi, piekącymi, luźnymi stolcami lub średnio nasiloną biegunką
  • nieprzyjemne, okresowo pojawiające się nieokreślone parcie na stolec, występujące tuż po wypróżnieniu, mogące utrzymywać się kilka godzin.

Możemy się spotkać również z innym bardzo niebezpiecznym schorzeniem jelit, czyli grzybicą ogólnoustrojową. Początkowo ukrywa się pod maską innych chorób takich jak nerwice, alergie, refluks, grzybice paznokci, czy inne. W konsekwencji to stan osłabienia systemu odpornościowego, w którym przestaje on pełnić swoją rolę ochronną przed rozwojem zakażenia grzybiczego i pozwala chorobie obejmować stopniowo kolejne narządy wewnętrzne organizmu. Właśnie w takim stanie osłabienia nieszkodliwy drożdżak Candida przeistacza się w agresywnego, patologicznego grzyba-pasożyta. Proces leczenia grzybicy ogólnoustrojowej jest długotrwały i wymaga wielu wyrzeczeń, ale wyleczenie tej podstępnej i niezwykle niebezpiecznej choroby jest możliwe!

By uniknąć tego typu chorób pamiętaj o:

  • właściwej diecie, wykluczającej szkodliwe czynniki
  • włączeniu oleju kokosowego oraz masła (oba wykazują działanie przeciwzapalne)
  • probiotykach i prebiotykach w diecie, o których pisałam TUTAJ
  • zwiększeniu produkcji kwasu solnego (sok z cytryny lub ocet jabłkowy przed posiłkiem w proporcji 1-2 łyżki na szklankę wody)
  • picie magicznego rosołu
  • dokładne przeżuwanie jedzenia, spożywanie posiłków bez pośpiechu
  • nie łączeniu węglowodanów z białkiem
  • nie popijaniu posiłków
  • umiarkowana aktywność fizyczna
  • dbałość o sen

Komentarze 50 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Hej Ania,

Czy to może pomóc w pozbyciu się candidy ?

Polecasz tą formułę czy jakies inne ?
A-Z CandiSTOP – suplement diety

Aniu naprawde swietne posty o jelitach! Jezeli moglabys wrzuc tez posty o oczyszaniu jelit i jak czesto powinnismy to robic bardzo by nam sie to przydalo.

Mam objawy Candida już od dłuższego czasu ale dopiero rok temu pojawiły się objawy na zewnątrz metaliczno -słony posmak w ustach, liczne pleśniawki i afty. Wcześniej były wzdęcia jakbym była w 6- stym miesiącu ciąży, zaparcia. Przez około 2 lata żyłam w ogromnym stresie co spowodowało bezsenność, wynik spadek odporności i pojawienie się tego smaku w ustach (nigdy wcześniej tego nie miałam). Zaczęłam czytać i szukać większość objawów pasowała do Candidy.
Byłam z tym kilka razy u lekarza rodzinnego sugerując przyczynę, pani doktor patrzyła na mnie jak na hipohondryczkę, oprócz badania na wymaz z gardła (wynik Candida Albicans pozytywny) nie skierowała na żadne badania. Potem byłam u innego lekarza została przebadana na wszystkie pasożyty, na szczęście wynik był ujemny ale drożdżaków Candida też nie było w stolcu. Mam za to podwyższony wynik na przeciwciała IGE. Tak naprawdę od roku błądzę wydałam sporo kasy na badania i w sumie nadal nie wiem co konkretnie mi dolega. Jak przyjmowała leki przeciwgrzybicze była minimalna poprawa a potem po tygodniu wszystko wracało. Muszę także nadmienić, że przez 8 tygodni stosowałam dietę bez cukru i skrobii, całkowicie odstawiłam wszystkie cukry, łącznie z owocami i pszenicę, efekt zmniejszenie objawu posmaku metalicznego, niestety bardzo czułam się osłabiona i garściami wypadały mi włosy.
Moje najważniejsze pytanie : konkretnie do jakiego lekarza lub specjalisty udać się po pomoc. Problem u mnie jest tak złożony, że sama tego nie pokonam.

Proponuję skontaktować się z kliniką Vitaimmun z dr. Patrycją Szachtą – ona dobrze poprowadzi.

serdeczne dzięki 🙂 za szybką odpowiedź i wskazówki. Jestem bardzo wdzięczna !!!

Wow! Aniu, za takie posty uwielbiam Cię z każdym dniem coraz bardziej 😉 Kilka lat temu po intensywnej antybiotykoterapii męczyłam się z infekcjami grzybicznymi i tak jak już ktoś tu wcześniej pisał – lekarze odprawiali mnie z receptą co rusz to na inny lek przeciwgrzybiczny. Bardzo Ci dziękuję za te cenne informacje. Całuje mocno i lecę na trening :*

Oczyszczanie jelit to podstawa zdrowia, mało kto zdaje sobie sprawę że większość chorób jest spowodowane dysfunkcją jelit

SUPER artykuł. Zawsze chętnie korzystam z Twoich porad. Dzięki 🙂

Świetny tekst. Zawsze chętnie korzystam z Twoich porad. Dzięki 🙂

Witam, ważny post jednak mało ludzi pamięta o podstawach zdrowego żywienia, promuj to Ania robisz to świetnie, ja udostępniam i się pod tym podpisuję!! W dobrych radach zabrakło mi wzmianki o stosowaniu soku z Aloes!! Absolutny Hit! i np. Oleju lnianego jako uzupełnienie kwasów omega 3. A jeśli chodzi o probiotyki to temat jest bardzo złożony, badając się sprawdźcie jaki rodzaj candidy macie (przerośnięty) dopiero po tym badaniu ustala się jaki szczep bakterii probiotycznych i w jakiej ilości należy przyjmować w celach odbudowy mikroflory…

Witam, ciekawy post jednak mało ludzi pamięta o podstawach zdrowego żywienia, promuj to Ania robisz to świetnie, ja udostępniam i się pod tym podpisuję!! W dobrych radach zabrakło mi wzmianki o stosowaniu soku z Aloes!! Absolutny Hit! i np. Oleju lnianego jako uzupełnienie kwasów omega 3. A jeśli chodzi o probiotyki to temat jest bardzo złożony, badając się sprawdźcie jaki rodzaj candidy macie (przerośnięty) dopiero po tym badaniu ustala się jaki szczep bakterii probiotycznych i w jakiej ilości należy przyjmować w celach odbudowy mikroflory…

Skonsultuj się z lekarzem, jeżeli zaobserwowałeś u siebie poniższe objawy drożdżycy jelita:
silne gazy i wzdęcia całego brzucha
przelewania i bulgotania w jelitach
charakterystyczny stolec,na początku twardy, jakby zaczopowany, a potem rozluźniony, aż do wodnistej, cuchnącej biegunki
delikatny żołądek, czyli reakcja po zjedzeniu pewnych produktów objawiająca się pojedynczymi, piekącymi, luźnymi stolcami lub średnio nasiloną biegunką
nieprzyjemne, okresowo pojawiające się nieokreślone parcie na stolec, występujące tuż po wypróżnieniu, mogące utrzymywać się kilka godzin.

Pani Aniu takie w/w dolegliwości wystepuja u mnie.
Do jakiego lekarza powinnam pójść? jakie badania zrobić? lekarz pierwszego kontaktu wysłał mnie na kolonoskopie która nic nie wykazała i zapisał debridat który mam brac przed jedzeniem, czasami pomaga a czasami nie
Już ograniczam tłuste jedzenie, gotuje na parze lub w piekarniku. Bardzo utrudnia mi to zycie bo czasami mam biegunki 5 min po jedzeniu….

W takich przypadkach lekarze zazwyczaj odsyłają do domu. Zgłoś się do dobrego dietetyka

Dzień dobry, mam problemy z jelitami (dosyć poważne), ale jak przestać przyjmować antykoncepcję hormonalną jeśli przyjmuję ją ze względu na bolesne miesiączki, które nie pozwalają normalnie funkcjonować?

Bardzo dobry post, wiele cenny informacji. W celu uniknięcia/wyleczenia kandydozy trzeba jeszcze wspomnieć o zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Badanie z żywej kropli krwi to również skuteczna metoda umożliwiająca zdiagnozowanie grzybicy. Pozdrawiam

Super artykuł 😀 Warto Aniu jeszcze wspomnieć o odrobaczeniu się. Ja co roku się odrobaczam, stosuję przez tydzień dietę z której trzeba wyeliminować na ten czas, nabiał, cukier przede wszystkim, białe pieczywo oraz mięso. Skupić się na spożywaniu np. kiszonek, cytrusów. Dodatkowo stosuje przez ten tydzień preparat “organizm bez pasożytów” firmy para farm. Ważne jest również to aby zmienić pościel na wyprasowaną, ręcznik oraz bieliznę też należy wyprasować. Cała rodzina z którą mieszkamy powinna się w tym samym czasie odrobaczyć łącznie ze zwierzętami domowymi. Odrobaczamy zwierzęta więc czemu siebie nie możemy? Tak jak Ania pisze, wszystko zaczyna się w jelitach. Bóle głowy, migreny, częste łapanie infekcji zaczyna się od tego że mamy zawalone jelita. Spotkałam się z osobami, które poczuły się urażone gdy wspomniałam im o tym aby się odrobaczyły, tak jakbym im zarzuciła coś złego. Na pewno powinny się odrobaczyć osoby, które żyją wśród zwierząt.

Pani Aniu, dziękuję, że porusza Pani temat candidy, może przeczytają to jacyś lekarze. Oni o candidzie wiedzą tyle tylko, że podaje się leki przeciwgrzybicze, które są bardzo szkodliwe na wątrobę.Ja i cała moja rodzina borykamy się z tym problemem, ale o tym jak z nią walczyć, dowiedzieliśmy się od dietetyczki i z internetu.Mój pięcioletni wnuczek już z candidą wygrał, ale nie dzięki lekarzom. MOŻE PANI SILNY GŁOS USŁYSZĄ LEKARZE i dietą zaczną leczyć chorych na candidę.

Jakie badania należy wykonać celem rozpoznania drożdżycy jelita?

Bardzo ciekawy artykuł. Właśnie problem w tym, że większośc z nas nie ma tej świadomości że tak naprawdę choroba całego organizmu zaczyna się od jelit; wychodza wtedy nietolerancje, problemy z krążeniem, alergie, pogarsza się wchłanianie. Samo w ciągu lata narzekałam na obrzęki kończyn – stopy i dłonie zazwyczaj rano, mimo tego że żyję aktywnie (codzienny biegowy rozruch, który daje power na cąły dzień) , zrobiłam testy na nietolerancje IMMUNOPRO 100 i około połowa składników wyszła że wytwarza lekki stan zapalny, a łosoś w ogóle wyszedł do odstawienia. Dodam że w lecie zachorowałam na angine i pierwszy raz w zyciu jadłam antybiotyki – i to dwa naraz – bardzo czułam się osłabiona, ale udało się wyleczyć. Do tej pory odbudowywuję florę bakteryjną – staram się – jak poprawić pracę i wchłanianie pokarmów w organizmie, gdy kosmki jelitowe mają upośledzone wchłanianie ? Nie chcę znów faszerować się lekami, a przyjmuje teraz większe ilości zelaza – wyszła lekka anemia spowodowana dużą ilością biegów w górach, zażywam wit.D, K, oraz C.

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!

Pani Aniu. Dziękuję za te informacje. Zrobiłam badanie Microflorascan i okazuje się ze mam silną dysbiozę. Jednak na probiotyki i probiotyki reaguje źle. Moja Pani dietetyk podejrzewa SIBO. Chętnie dowiedzialabym się więcej na ten temat. Pozdrawiam serdecznie

Własnie jestem po leczeniu helicobakter pyroli, zapalenie zoładka i grzybicy zołądka candida albin – cos tam
jestem po 10 dniach leczenia metronidazolem i duomax, a teraz 12 dni leczenia fluconazolem. trzymam diete, ale tak naprawde nie rozumiem skad ona u mnie sie wziela. nie jem miesa i malo produktow mleczny,, zawsze staram sie organic i eko, sama w wiekszosci gotuje, zdrowe herbatki pije, lekarz powiedziala ze stres..
Pani Aniu, bardzo bardzo bylabym wdzieczna o podpiwiedz jakie produkty mozna jesc, czy np karob wchodzi w gre, czy mleko kokosowe, czy chleb razowy na zakwasie albo czy pszenica w postaci eko makaronu raz w tygodniu, podobno nie wolno tez bialego ryzu, zeimniakow, marchewki., kawy, czarnej herbaty, bananow i ogolnie owocow, niektorych kasz… Mam ta cala informacje o diecie zebraną z internetu -ale bardzo bardzo chcialabym zeby napisal ktos kto faktycznie zna i ma zbadany temat. Wierze ze pani podchodzi bardzo powaznie do tematow opisywanych na blogu i bede bardzo wdzieczna za pomoc. Mam kilka osob w pracy ktorzy sie borykaja z helicobacter .. i tez gryzbica ktora non stop powraca. dziekuje

Unikać chemioterapii i radioterapii??? A to od człowieka zależy????

Dokładnie o tym samym pomyślałam…

Dziękuję za interesujący artykuł. Jaka jest dzienna norma spożywania skrobi/zbóż, aby uniknąć problemów.
Pozdrawiam

Wszystko to kwestia indywidualna…

Dużo też pomaga sprawdzanie skąd składniki, które kupujemy się biorą. Z tego powodu ja już nie kupuję w marketach. Owszem, oszczędność czasu, wszystko w jednym miejscu, ale w większości wypadków jedzenie z dość kiepskich miejsc z dość kiepskimi właściwościami (taki łosoś z Tesco to aż dziw, że nie jest łatwopalny, przy tej całej chemii). Stąd wolę po warzywa przejść się na bazarek, zalewę do nich, oleje kupić ze sprawdzonej firmy specjalistycznej, jak chociażby global fit, bo jak się specjalizują w jednej rzeczy, to muszą grać w otwarte karty, mieć certyfikaty. A taki konglomerat co to oferuje oleje, keczupy, musztardy i gros innych produktów? Na jednym będą mieli podpadziochę, na innym zyskają. Mięso z kolei od zaufanego rzeźnika. Ktoś jeszcze pamięta, że są takie sklepy? Owszem, czasu więcej na zakupy, ale za to wiem, co kupuje i ma to wpływ na to, jak przyjmuje to mój organizm.

Ania

Swietny post! Czy moglabys napisac cos wiecej jak mozna ustalic ktore produkty maja w sobie glownie cukry proste, a ktore cukry zlozone? Podobnie, jakie produkty to pokarmy skrobiowe?

dzieki

Dobry pomysł 🙂

Witam 😉 Od ponad pół roku męczę się z okropnymi wzdęciami brzucha (był czas, że po cebuli, czosnku, . Lekarz wysłał na podstawowe badania i USG. Wyszło m.in., że mam zbyt dużo gazów jelitowych, minimalnie powiększoną wątrobę i śledzionę. Lekarz stwierdził, że to nic takiego, że mam zmienić dietę i tyle. Dietę staram się zmieniać cały czas, byłam na poście Dąbrowskiej, myślałam, że to jakoś pomoże, ale niestety… W sumie to dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, takie jak przelewanie w jelitach, sporadyczny ból brzucha, utrzymują się dłużej niż same wzdęcia. One pojawiły się po odstawieniu słodyczy… Piłam ocet, było lepiej, brzuch stał się praktycznie płaski, ale na wielu stronach było, żeby nie pić cały czas tego octu więc chciałam zrobić przerwę i wtedy wszystko wróciło. Już nawet ocet nie pomaga. Ach! Jeszcze dodam, że nie jem pszenicy jakoś od połowy kwietnia. Jakieś pomysły, rady? Wykonać jakieś badania? 🙂 Byłabym bardzo wdzięczna!

Proszę wykonać badania kału (sprawdzenie mikroflory jelit) polecam w Vitaimmun. Następnie proponuje dietę intro oraz wykonanie badań na nietolerancję pokarmową

Dziękuję 🙂 !
Świetne przepisy i artykuły. Pozdrawiam 🙂

Polecam jeszcze zrobić wodorowy test oddechowy na SIBO. Ma Pani klasyczne objawy tej choroby.

A ja polecam wykonanie badań ginekologicznych, bo czasem to właśnie tam tkwi problem…

U mnie przy takich objawach wyszedł guz jelita grubego. Proponuje kolonoskopię . Nieprzyjemne ale szybko rozpoznane moze być przyczyna szybkiego powrotu do zdrowia.

Proponuję przebadać się w kierunku zespołu jelita drażliwego

Przede wszystkim komplet badań. Też miałam delikatnie powiększoną wątrobę, lekarze mówili, żebym dietę zmieniła. I tak od 2 lat. Okazało się, że jestem poważnie chora. Dlatego przede wszystkim badania…

Mój komentarz nie jest związany z tym postem, ale muszę to wreszcie Pani napisać.
Nie rozumiem ludzi, którzy krytykują to, co Pani robi, nie mając do tego żadnych podstaw. Widząc hejt, który jest skierowany do Pani, zastanawiam się, co takiego mają w głowach osoby piszące takie rzeczy. Wielokrotnie próbowałam jakoś Panią bronić, ale ostatnio ze smutkiem stwierdziłam, że szkoda mojego czasu, bo to tylko nakręca hejterów. ????
Mimo, że mam tylko 16 lat (i muszę przyznać, że poznałam pani blog przez to, że interesuję się piłką nożną) to i tak jest Pani dla mnie ogromną inspiracją i motywacją.
Proszę nigdy się nie przejmować tym, co piszą inni ☺, ci, do których Pani przekaz ma dotrzeć, na pewno dotrze, a reszta, to zapewne osoby, którym brakuje tej siły i pomysłu na życie, który to Pani bez wątpienia posiada. ????
Pozdrawiam

Teraz wiem, ze mam problem z jelitami. Odżywiam sie zdrowo, prowadze aktywnosc fizyczna min 4x w tyg a moj brzuch codziennie wyglada jak w 4 miesiacu ciazy, jakbym połknęła pilke… tylko rano widze jak wyglada moja sylwetka… to strasznie zniecheca…

Bardzo częsty objaw, proponuję wykona badanie kału (mikroflorę jelit) oraz zażyć probiotyki.
Pozdrawiam

Spróbuj odstawić na dłuższy czas gluten (całkowicie, tylko ograniczenie nie pomaga) … i obserwuj swój organizm. W ten sposób kiedyś pomogła mi Ania może u Ciebie też jest problem z nietolerancją. Miałam takie same objawy, rano płaski brzuch …po południu problemy i pytania o ciążę. Pozwodzenia

A ja proponuję odstawić pszenicę – jeśli ją pani je. Ciążę spożywczą miałam od zawsze. Tylko w czasie zupełnego odstawienia pszenicy (każdej) byłam płaska. Można też spróbować zupełnie odstawić (testowo chociaż) gluten. To nic nie kosztuje, a krzywdy żadnej nie zrobi. Jeśli już to pomoże. 🙂

W takim razie w pierwszej kolejności zrobię te badania, a z czasem na nietolerancje pokarmowe. Co do glutenu to odstawiłam go w 90% ale muszę jeszcze bardziej nad tym popracować. Póki co całkowicie zrezygnowałam z nabialu oraz roślin straczkowych. Sukcesywnie do celu 🙂 dziękuję!

Robilam ostatnio badania w FELIXie w Warszawie, wyszlo mi ,ze mam grzybnie Candidę (srednio zaawans.) i glistę ludzką.

Zgadzam się z tym dbajcie o jelita, przeżuwajcie pokarm i przede wszystkim unikajcie antybiotyków i cukrów, bo może to mieć straszne konsekwencje. Polecam też kiszonki i probiotyki , a jeśli ktoś ma grzybicę ogólnoustrojową to odradzam wizytę u lekarza, chyba że jest to naturopata. Współczesna medycyna najprawdopodobniej da wam antybiotyki, które tylko pogorszą sprawę. Temat rzeka ogólnie

pisałam już wiele razy o probiotykach i będę jeszcze pisać 🙂

Na grzybicę nikt nie daje antybiotyków. 🙂

Ciekawy artykuł,bardzo ten temat mnie zaintrygował zapisałam się na szkolenia żeby dowiedziec sie jeszcze wiecej. Czy chlorelle można stosowac w ciąży? Może udałoby się napisać post na temat dobrych produktów, które warto włączyć podczas ciąży :):) Pozdrawiam serdecznie

Jak najbardziej można stosować w ciąży, jestem w trakcie pisania postu na ten temat 🙂

Pani Aniu, czy są jeszcze w sprzedaży bransoletki? Szukałam w Pani sklepie i nie widziałam 🙁 Może pominęłam?