Krakersy

Dziś „krakersy”, doskonałe jako przekąska, np. na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Ale można je zjeść jak ja dziś – jako dodatek do zupy. Ugotowałam dwa pasternaki z jednym włoskim koprem, doprawiłam to kurkumą, solą i czarnuszką i zmiksowałam. Wyszedł fajny krem, a zjadłam go właśnie z krakersami :).

Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. W garnuszku rozpuściłam w wodzie słód, sól i masło. Zalałam tym suchą mieszankę. Odstawiłam na 2h. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim rozłożyłam masę na grubość 2-3 cm. Piekłam 20 minut w 180°C. Wyjęłam blaszkę, pokroiłam masę na równe kawałki i piekłam jeszcze 20 minut.

Smacznej wiosny!

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A ja zrobię w dechydratorze w 40 stopniach ???? musi się udać ????

niestety sezam i siemię lniane straci wszystkie wartości w takiej temperaturze, ale smaczne będą na pewno:)

Aniu przejrzałam cali Twój blog i chce wiedzieć tylko jedno !
1.czy mleko roślinne mogę łączyć z owsiankami, suszonymi owocami, jagodami goji, acai, migdałami, orzechami, zurwina itp. ??
2.czy mleko roślinne mogę łączyć w końcu z owocami (banan,jablko, kiwi,pomarancza,)???
BEDE WDZIECZNA ZA ODPOWIEDZ!!
:):):):):):):):):):):):)

Takie krakersy to faktycznie fajny dodatek do zup. Zawsze jedząc zupę brakuje mi czegoś bardziej treściwego dlatego taki krakers świetnie zastąpi tą lukę 🙂 Czy syrop klonowy można zastąpić jakimiś innym składnikiem ?
http://dbamofigure.pl/

Można zastąpić czymś płatki jaglane (np. owsianymi albo ryżowymi)? Mam prośbę, aby podawała Pani wielkości form do pieczenia 🙂

Jakie płatki jaglane najlepiej kupować? Kupuję niby BIO, ale czuje dosłownie zapach plastiku :/ kupiłam inne – jeszcze gorzej. Też czujecie taki posmak w płatkach jaglanych?

Mam to samo :/ Chyba taki ich urok 😉 ale ostatnio jadłam je w połączeniu z owsianymi i smakowały mi dużo bardziej 😉