Krem marchewkowy z masłem migdałowym i imbirem

Dania z marchwi wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Niestety — nie zawsze pozytywnie. Dlatego chcę Was zainspirować do przygotowania zupy krem z marchwi w nowym wydaniu. Nuta chili i imbiru ożywiają smak, a pasta migdałowa idealnie uzupełnia słodycz marchwi. Krem marchwiowy w takiej wersji na pewno nie jest nudny.

Dodatkowo to danie bardzo uniwersalne. Możecie zaproponować je osobie na diecie bezmięsnej czy bezglutenowej. Może być przekąską, kolacją lub częścią kilkuposiłkowego obiadu. Sami wybierzcie. 🙂

 

Sposób przygotowania: 

Marchew, pietruszkę i ziemniaka pokroiłam w kostkę. W garnku rozgrzałam tłuszcz, podsmażyłam posiekaną w pióra cebulę i starty imbir. Dodałam pokrojone warzywa, przyprawy, zalałam warzywa wodą do ich przykrycia i gotowałam do momentu, aż będą al dente — jeżeli będzie taka potrzeba, możecie dodać więcej wody. Po ugotowaniu całość zblendowałam na gładki krem. Przelałam zupę do miseczki, a na wierzch dodałam pastę migdałową. Całość udekorowałam świeżą kolendrą. Wygląda i smakuje obłędnie!

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany