Kruszonka ze śliwkami

Czy mi się wydaje, czy tego lata nie było jeszcze propozycji ze śliwkami? 🙂 Koniecznie muszę to nadrobić bo nadszedł wreszcie wyczekiwany przez ich wielbicieli sezon.
Śliwki to owoce, które dzięki dużej zawartości pektyn korzystnie działają na nasz układ pokarmowy. Ponadto są dobrym źródłem potasu i magnezu. Znajdziemy tu także beta-karoten, wapń i fosfor.

Dziś moja propozycja na kruszonkę ze śliwkami.

 

Przygotowanie:

Płatki namoczyć około 5 minut w gorącej wodzie. W międzyczasie umyć  dokładnie śliwki, przepołowić
je na pół i wyjąc pestki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszać syrop, namoczone płatki, olej (w ciekłej postaci). Powstałą mieszankę wyłożyć na śliwki. Rozgrzać piekarnik i piec 15 min w 180’stopniach

Po wyjęciu przełożyć do miseczki jogurt kokosowy i dodać śliwki z kruszonką
Kruszonka świetnie smakuje również bez jogurtu. Namawiam, aby eksperymentować i tworzyć swoje kombinacje 🙂

 

Komentarze 24 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam,
mam pytanie odnośnie kruszonki. Moja wyszła mało krucha – smakowała raczej jak ugotowane na wodzie płatki owsiane. Używałam płatków górskich. Pytanie brzmi-gdzie popełniłam błąd? Czy za dużo wody (zalałam do poziomu płatków) czy za krótko piekłam (piekarnik elektryczny, góra dól 190′) czy może użycie cukru brązowego zamiast syropu klonowego czy coś innego?
Pozdrawiam:)

Aniu, czy takie śliwki nadają się na przekąskę przedtreningowa ?

hmm bardziej potraktowałabym jako deser 🙂 wszystko zależy jaka jest intensywność treningowa 🙂 jak wygląda dieta.

Kruszonka jest pyszna 🙂 Moje dzieci proszą o nią codziennie :)))
Aniu jakie jeszcze owoce można by dać zamiennie ze śliwkami? brzoskwinia?
A może ktoś już próbował z innymi owocami?

Aniu to było mega ? Zrobiłam do pracy…kobietki były zachwycone ?
Pozdrawiam cieplutko ?

W skladnikach podane są również pestki slonecznika i 1 łyżka żurawiny Lio Shake. Co z nimi? Wymieszać razem z resztą?

Cześć Aniu, wiele się obecnie mówi o szkodliwym działaniu oleju kokosowego. Wiem, że już kiedyś pisałaś o tym na blogu, ale to było jakiś czas temu, a podobno przeprowadzono nowe badania. Mogłabyś wyrazić swoją opinię na ten temat? :)))

Nowe badania powstały bo komuś na tym bardzo zależało.. zależało więc zapłacił ładną sumkę i nagle olej jest zły… W dzisiejszych czasach jak zapłacisz to opublikuja co tylko chcesz..

Bardzo zdrowa i naturalna kruszonka. Ja sam bardzo lubię suszone śliwki. Gdyż mają dużo cennych składników. A wracając do kruszonki to jej składniki są jak najbardziej potrzebne każdemu organizmowi. Zarówno słabszemu jak i mocniejszemu.

Aniu, kocham Cię! Rano kupilam śliwki i zastanawialam sie na deserem 🙂

Pyta Pani/Pan o to w każdym wpisie.
Naprawdę sądzi Pan/Pani, że Pani Ania na to odpisze?
To akurat sprawa indywidualna, kto jakie ma do tego podejście.
Jedni szczepią i mają zdrowe dzieci, inni nie szczepią w ogóle i też mają zdrowe dzieci.
Sprawę trzeba przemyśleć, przeanalizować pod kilkoma względami i samemu dokonać wyboru.

Kiedyś uważałam że są konieczne,przy dzisiejszej wiedzy jaką posiadam twierdzę że to najgorsze zło jakie może ludziom zgotować ktoś,kto chce na tym zarobić krocie.Mój syn po podaniu szczepionki zaczął tracić wzrok….masakra! I kogo teraz oskarżyć,jesteśmy z tym zupełnie sami….Rtęć,aluminium i formaldehyd-oto co nam się funduje w szczepionkach!

Kochana czy myślisz że maca jest wstanie wyleczyć trądzik młodzieńczy? Bo mimo zdrowej diety nadal go mam:(

Nie mam śliwek w domu, ale mam nadmiar brzoskwini i zrobię kruszonkę z brzoskwiniami. Aniu myślisz, że syrop klonowy można zastąpić cukrem kokosowym? 🙂

lepiej z agawy 🙂