Ksylitol i jego prozdrowotne działanie.

Nie bez przyczyny mówi się, że biały cukier to śmierć. Dostępny na naszym rynku cukier jest rafinowany czyli mocno oczyszczony z wszelkich substancji odżywczych.

Lista negatywnych skutków spożywania białego cukru jest długa. To bardzo niezdrowy składnik, który moim zdaniem nie powinien znajdować się w żadnej kuchni.

Na naszym rynku dostępnych jest wiele zdrowszych zamienników cukru. Jednym z nich jest ksylitol.

Jest to substancja przypominająca biały cukier, ale w przeciwieństwie do niego wykazuje właściwości prozdrowotne.

Ksylitol nazywany jest cukrem brzozowym. To naturalny związek, który występuje we włóknach roślin brzozowych, kukurydzianych, owsie, śliwkach czy malinach. Substancje pozyskuje się najczęściej w Chinach i Finlandii.

Ma dwa razy mniej kalorii niż biały czy też trzcinowy cukier. Jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego. Nie ulga trawieniu w ludzkim przewodzie pokarmowym, ponieważ metabolizuje się w komórkach. Nie fermentuje, a na dodatek zmniejsza szkodliwą fermentację, która w efekcie może powodować powstawanie toksycznych kwasów. Nie zmienia właściwościowi pod wpływem obróbki termicznej i nie podlega procesowi karmelizacji. Często już jest stosowany w produktach bez cukrowych/ light.

Posiada niski IG, dzięki czemu nie powoduje dużych skoków cukru we krwi, wykorzystując przy tym insulinę do metabolizmu tylko w niewielkim stopniu. Może być stosowany przez cukrzyków.

Indeks glikemiczny to procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu około 50 g przyswajalnych węglowodanów. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.

Udowodniono pozytywne działanie przy problemach z zapachem z ust oraz w zapobieganiu próchnicy. Wykorzystywany jest w w produktach do higieny ust np. do pasty do zębów.

Ksylitol może być podawany zarówno dzieciom jak i kobietom w ciąży.

Uwaga! W większych ilościach może spowodować biegunkę

Prozdrowotne działanie ksylitolu:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwnotowtworowe
  • przeciwpasożytniczo
  • antyalergicznie
  • przeciwastaminowe
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wyrównuje równowagę kwaswo – zasadową
  • stymuluje wydzielanie śliny
  • działa przeciw powstawaniu próchnicy i zapaleniu dziąseł
  • utrzymuje  poziom cukru we krwi – polecany cukrzykom
  • stosowane przy walce z otyłością
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • hamuje powstawanie pasożytów i grzybów
  • przeciwdziała zaparciom i nadkwasocie
  • przeciwdziała osteoporozie

Jak dawkować?

Jak wspomniałam wyżej ksylitol przede wszystkim może działać przeczyszczając w dużych ilościach. WHO określiło ksylitol jako bezpieczny słodzik.

Ksylitol (poliol), jest wolno metabolizowany, więc zwiększone dawki mogą powodować negatywne skutki jak: biegunki, wzdęcia, wymioty, niestrawność, bóle żołądka. Dawkowanie ksylitolu jest kwestią indywidualną, po spożyciu należy obserwować swój organizm pod względem tolerancji produktu.

W badaniach naukowcy potwierdzają, że umowna dawka to 50 -70 g na dzień będzie dobrze tolerowana przez osoby dorosłe, a u dzieci nie powinna przekraczać 45 g.

Dzieciom najlepiej podać ksylitol w formie gumy do żucia lub w formie syropu.

Najlepiej ksylitol wprowadzać powoli do diety, zaczynając od małych dawek.

Jedno jest pewne, dla nas dietetyków KSYLITOL  jest cennym produktem wykorzystywanym  jako narzędzie do układania diet i jadłospisów klientów.

Jest to z pewnością kolejny substytut białego cukru – mamy światełko w tunelu 🙂

Źródło:J. Dąbkowski „Naturalne składniki suplementów diety”, Grembecka M. “Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka”, Food Forum (luty 2017)

Komentarze 54 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Osobiscie stosuje Xylitol od lat, pije duzo herbaty nim poslodzonej, czasem upieke cos z Xylitolem, nigdy nie mialam zadnych problemow zdrowotnych. Za to naczytalam sie,ze np syropy z daktyli,czy klonu dzialaja jeszcze silniej niz cukier, wiec jesli ktos jest na diecie niskoglikemicznej to pozostaje Xylitol i Stewia, ewentualnie Fruktoza, ale ona jest dosc kontrowersyjna.

Ksylitolu nie wolno więcej dziennie niż 4 łyżeczki. a że jest o wiele mniej słodki niż biały cukier to nie za wiele da jego stosowanie np. jeśli ktoś pija herbatę słodzoną często.

Stewia ma wiele chemii w sobie.lepiej brązowy cukier od stewii.

Mój kochany kopacz nie ma pojęcia że codziennie rano dostaje kawę z ksylitolem:) Prosty sposób wyeliminował powracający stan zapalny mięśnia dwuglowego. A cukier jest jak kawa-najlepszy na peeling-nie do używania w kuchni.

A czy wiadomo czy ksylitol mozna spożywać w trakcie karmienia piersia? W niektorych zrodlach przeczytać mozna ze noworodki i niemowleta nie potrafia metabolizowac ksylitolu, jednak trudno o potwierdzenie ich wiarygodnosci. Bylabym wdzieczna za rozwianie moich watpliwosci.

Takich badań nie znam, zapoznam się…

Również czytałem, iż dzieci do 3 roku życia nie są w stanie trawic ksylitolu.

Pani Aniu,
Czy mogłaby Pani w jednym poście porównać różne słodziki uznawane za zdrowe ?
Mam na myśli ksylitol, erytrol, stewię, cukier kokosowy i trzcinowy nierafinowany.
Oraz te “płynne” jak miód, syrop klonowy, z agawy, daktylowy…
W internecie opinie na ich temat są bardzo różne…
Dziękuję !

Ostatnio w książce chyba ‘Dobre bakterie’ spotkałam się z zupełnie odmiennym zdaniem dotyczącym ksylitolu. Były tam przedstawione badania jakoby bardzo zle wpływał na jelita. I w zasadzie ‘na chłopski rozum’ przecież działa czyszcząco, więc ‘drażni’ nasze bakterie jelitowe.
Raczej powiedziałabym, że ksylitol nie jest ani dobry, ani zły. Albo, że dawka czyni truciznę.
Ale jak to Pani pięknie napisała, dla nas dietetyków – dobrze, że istnieje! 🙂

Cześć Aniu! Właśnie zaczynam przygodę ze zdrowym odżywianiem i trafiłam na Twoja stronę. Czy mogłabyś zamieścić jakiś post z podstawowymi zasadami, co z czym łączyć, co ostawić (cukier, jakie oleje, gluten itp.), co wprowadzić. Zamierzam od teraz zdrowo żywić siebie i swoja rodzinę, w tym dwójkę maluchów (2,5 lat i roczek). Bardzo interesuje mnie czy są jakies produkty na blogu, których nie powinny jadać dzieci, lub z którymi bardzo uważać. Będę wdzięczna za odpowiedz:) Pozdrawiam serdecznie!

Wszystkie te posty są na blogu 🙂
Proponuję zacząć of FILARÓW ZDROWIA
Pozdrawiam ciepło.

Aniu , a co uważasz na temat pierzgi?? Ja poczytałam i zaczęłam stosować …
A jaka jest Twoja opinia …?

Aniu, w sklepie ze zdrową żywnością kupuje pasztet z indyka. czy taki pasztecik jest zdrowy i bezpieczny dla naszego zdrowia?:)

Dzień dobry. Chciała bym zapytać czy białko roślinne o smaku wanilii można zrobić samemu. Jak tak to gdzie mogła bym znaleźć przepis?

Część Aniu. Chcem zapytać czy kulki mocy mogę zrobić bez tahini ? Pozdrawiam !!!!!!!☺❤???

Proszę testować, wszystko kwestia czy masa się zlepie 🙂

Pani Aniu, zwracam się z pytaniem o Pani batoniki. Ostatnio kupiłam pierwszy na spróbowanie w sklepie stacjonarnym, jednak zastanowił mnie fakt, że zawiera 21,5 g cukru – czy to jest wskazane jeśli jestem na diecie odchudzającej? To jest zwykły biały cukier, czy może jakieś zdrowy zamiennik? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie;)))

Aniu – ja tak troszkę z innej beczki. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Ile człowiek powinien spożywać zdrowych tłuszczów (oleje, masło klarowane)? Wiem, że 30%, ale jestem słaba z matematyki… 🙂 ile to te 30%?

Nie ma określonej dawki tłuszczów wszystko zależy od diety u osób będących na diecie tłuszczowej udział w pożywieniu będzie stanowił 80% całości. Oczywiście powinny to być kwasy tłuszczowe nasycone o długich, średnich i krótkich łańcuchach. Długie łańcuchy to smalec, średnie to olej kokosowy a krótkie to np masło,

Jest wszystko napisane.Proszę uważniej czytać 😀

Proponuje przeczytać tekst jeszcze raz ze zrozumieniem!

Czy można go potraktować jako zamiennik cukru przy wypiekach?

Anno a co sądzisz o pestce moreli gorzkiej ??? I czarnej soli himalajskiej?
Dziękuję :)) Miłego dnia życzę 🙂

Aniu a lepszy jest miód czy ksylitol? Niczego nie słodzę, nie mam nawet cukru w domu, jedynie co to mały słoiczek miodu, którego zresztą praktycznie nie używam, czasami tylko do batoników bounty i do granoli 🙂

Zupelnie sie nie zgadzam! Moja dietetyk powiedziala mi, ze sa badania, ktore mowia o szkodliwosci ksylitolu. W sumie moje jelita to potwierdzaja. Bardzo zle na mnie dziala

Potwierdzam, ja też miałam problemy jelitowe od ksylitolu. Poza tym absolutnie się nie zgadzam, że ksylitol się nie fermentuje, jest zaliczany do żywności wysoko FODMAP (jest cukrem alkoholowym).

Czy ksylitol jest tak samo słodki jak cukier? Czyli np. w przepisie – pół szklanki cukru jest równa połowie szklanki ksylitolu?

Pozdrawiam serdecznie

Aniu czy można się kiedyś spodziewać ksylitolu w Twoim sklepie? Cukier kokosowy właśnie do mnie jedzie 🙂 wiem, ze produkty z Twojego sklepu są ze sprawdzonych źródeł, a o takie teraz ciężko 🙁

Jasne 🙂 wszystko w swoim czasie 🙂

Do mnie cukier, woda, lio żurawina i truskawka przyjechały tydzień temu. Jestem bardzo zadowolona i polecam!

To niesamowite, jak brak wiedzy wpływa na nasz organizm. Wiem że cukier jest niezdrowy, słyszałam o ksylitolu (nawet teściowa mnie do niego przekonywała:). Po tym artykule przeczytałam jeszcze inne i już kupiłam ksylitol.

Dlatego człowiek uczy się przez całe życie 🙂

Aniu, a czy polecasz także erytrytol? Słyszałam, że jest również zdrowy, a nie daje efektu przeczyszczającego…

Jak najbardziej, polecany jest nawet cukrzykom.
Będę również pisać o erytrolu 🙂

Dzień Dobry Pani Aniu.
Pisze do Pani po raz pierwszy, mam dzieci w wieku przedszkolnym 5 i 6 lat. W tym roku szkolnym bardzo chorują, mają niską odporność. Oczywiście daje im witaminki, staram się żeby jedli warzywa i owoce. Ale są małe rezultaty. Czy mogła by mi Pani podpowiedzieć jak powinnam odżywiać synkow aby ich odpornosc się odbudowala? Proszę o odpowiedź,
Serdecznie pozdrawiam

Piszę post odnośnie diety dzieci 🙂
Planuję dodać na blogu jeszcze w tym miesiącu 🙂
Polecam zadbać o florę jelit dzieci – probiotykoterapia (profilaktycznie polecam Vivomixx oraz krople Bio Gaia).

Dziękuję bardzo za odpowiedź, oczywiście skorzystam z porady i będę im podawała tę probiotyki.
Serdecznie pozdrawiam

Przede wsxystkim powinna Pani slrawdzic poziom witaminy D bo to zazwyczaj jej niedobory sa odpowiedzialne za czeste infekcje

Witamina D w budowaniu odporności, to podstawa! No i oczywiście zdrowy styl życia:-)

Ksylitol używam,mam wrażenie że trochę zmienia smak potrawy i jest mniej słodki od cukru. Przekonuje mnie to że to zdrowa alternatywa.

ja znam ksylitol z innej strony.. jest dla mnie słodzszy od zwykłego cukru a smakuje identycznie.. chyba Pani mowi o erytrolu bo własnie on ma własciwości jakie Pani opisuje 😉

Czy przy Hashimoto ksylitol jest wskazany ? Pani doktor odradziła…

A jeśli chodzi o małe dzieci to kiedy można zacząć wprowadzać ksylitol?, 2 latka 3 czy jeszcze później?

Pozdrawiam

a po co? cukier z owoców i warzyw, to mało?!

Przede wszystkim nie smakuje okropnie jak wszystkie slodziki itpDobrej nocki;-)