Kulki o smaku chałwy
Dzisiaj przygotowałam dla Was słodką propozycję na przyjęcie sylwestrowe 🙂 Pamiętajcie, że przekąski nie muszą być wysokokaloryczne i niezdrowe, żeby były smaczne!
Do tego przepisu użyłam sezamu. Jest on świetnym źródłem fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, wielu witamin i błonnika. Oprócz nich sezam zawiera dwie wyjątkowe substancje: sezaminę i sezamolinę. Mają one działanie obniżające poziom cholesterolu, zapobiegają też nadciśnieniu.
To jak? Stawiacie na zdrową i smaczną domówkę? 🙂
Sposób przygotowania:
Sezam podprażyłam krótko na suchej, rozgrzanej patelni. Zblendowałam go z siemieniem lnianym (możesz użyć blendera, ale łatwiej będzie np. w młynku do kawy). Do garnuszka dodałam syrop klonowy, zmielony sezam i siemię lniane. Mieszałam na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstniała. Pozostawiłam chwilę do przestudzenia, następnie uformowałam kulki. Można obtoczyć je w wiórkach kokosowych, aby lepiej się trzymały i nie zlepiały. Włożyłam do lodówki. Najlepiej smakują następnego dnia.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
czy komuś udało się otoczyć te kulki wiorkami? Mi sie w ogóle nie chcą przykleic 🙁
wow…. kulki są przepyszne 🙂
Pani Aniu! Uwielbiam Panią 🙂 <3 Jest Pani niesamowita, a cały blog, aplikacje i wszystkie książki – genialne. Oczywiście kalendarz Year by Ann będzie mi towarzyszył w Nowym Roku 🙂 ta książka jest tak motywacyjna, że kiedy ją otwieram, od razu wywołuje uśmiech na twarzy!