Łosoś w sosie a’la teriyaki z bobem
Czas na azjatyckie smaki w kuchni! Łosoś to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających między innymi działanie układu nerwowego i odpornościowego. Do tego oczywiście porcja sezonowych warzyw, czyli bób w towarzystwie egzotyki w postaci awokado 🙂 Uwielbiam takie niecodzienne kombinacje!
Sposób przygotowania:
Przygotowałam marynatę: wymieszałam sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam. Polałam łososia połową marynaty i pozostawiłam na około godzinę. Następnie przełożyłam łososia na blaszkę do pieczenia. Piekłam rybę w 250°C przez około 7 min. Pozostałą część marynaty przelałam do małego rondelka i gotowałam do momentu, aż zgęstniała.
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, a bób do miękkości, po czym obrałam go z łusek. Przełożyłam ryż do miseczki, na wierzchu ułożyłam rybę, bób i pokrojone w plastry awokado. Łososia polałam gęstym sosem.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Mniam! Wygląda rewelacyjnie! Chętnie przygotuje łososia w takiej odsłonie!
Super przepis na lososia! Zrobilam wczoraj na kolacje bez ryzu i tak mi sie spodoblo to polacenie z awokado i bobem ze na pewno wchodzi to na stale w moje menu. Pozdrawiam