Makaron z sosem pomidorowo-kokosowym
Jesienią i zimą częściej gotuję makarony z gęstymi smacznymi sosami. Dzisiejszy fajnie rozgrzewa, jest więc doskonały na listopadowe chłody.
Pestki podprażyłam na patelni i zmiksowałam. Na maśle kokosowym zeszkliłam drobno posiekaną cebulę, dodając starty czosnek i imbir. Dorzuciłam pomidory, seler naciowy i mleczko kokosowe – dusiłam ok 8 minut dodając przyprawy: chilli, pieprz miętowy, sól, kurkumę, kumin, tymianek, oregano. Wymieszałąm wszystko z przecierem. Ugotowałam makaron bez pszenicy i podałam z sosem.
Ciepło i pysznie!
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Brakuje mi informacji dokąd wędrują zmiksowane pestki dyni?
zjadasz, gdy gotujesz makaron 😉
podejrzewam, że w międzyczasie wrzucasz do sosu 🙂
Przepyszne!
Dziś zrobiłam – pyszne!!! Dzięki.
Witam . Gdybym do makaronu nie dodała mleczka kokosowego to potrawa by straciła cały sens czy nadal była by zdrowa ? Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam 😉
Prosze próbować. Nie wszyscy kochają smak kokosa jak ja. Będzie zdrowo. Zachęcam do własnych eksperymentów 🙂
Aniu, muszę przyznać, że dopiero wczoraj odkryłam twoj kanał na YT. Ale jestem już nim zachwycona. te ćwiczenia sa meeegaa. Tylko mam pytanie ile razy w tygodniu mogę wykonywać te treningi? ( konkretnie te). A i jeszcze jedno: masz jakiś domowy sposób na wybielenie zębów? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam :>
Super przepis 🙂 Uwielbiam makaron http://zarobkinablogu.blogspot.com/
Pani Aniu, mam pytanie odnośnie ćwiczeń, żeby uzyskać lepszą sylwetkę z widocznymi mięśniami co i jak ćwiczyć? Czy np przykładowy trening dnia obwodowy który Pani udostępniła na blogu wystarczy?
to musi byc przepyszne!
u mnie test na typy sylwetek i zdrowe zamienniki dla pszenicy i nabiału:http://patosichaos.wordpress.com/
Zaciekawił mnie ten kokos. Jak tak sobie myślę to chyba nigdy nie jadłam go na obiad, zawsze lądował w deserach. Ciekawe połączenia! 🙂
O super mam wszystko żeby zrobić ten przepis … olej kokosowy ostatnio kupiłam tu http://www.cocoprojekt.pl/
Aniu czy to był makaron kukurydziany czy z jakiejś innej mąki? Z bezglutenowych spotkałam się tylko z takim, ryżowym i ew. z dodatkiem mąki grochowej. Są jeszcze jakieś inne?
Jaki pordukt jest najlepszym substytudem smietany? Dzieki!
To zależy od potrawy. Pozdrawiam!
Danie wygląda nie tylko obłędnie ale i jego skład jest rewelacyjny! Na pewno zrobię:)) Ja uwielbiam makaron muszelki faszerowany szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym, albo tagliatelle z mozzarellą light i szparagami, u mnie na blogu http://www.drinkeatlive.blogspot.com, zapraszam! Rewelacja :)) Pozdrawiam serdecznie – Monika
Proste, zdrowe i smaczne, tak trzymać!
——————————————
http://zielonekoktajle.blogspot.com/
Aniu,
Uwielbiam tego typu oryginalne mixy smaków. Sos pomidorowy i mleczko kokosowe. Muszę to koniecznie wypróbować, ponieważ nie potrafię sobie wyobrazić w teorii tego smaku:).
Ja również jesienią chętnie przyrządzam makaron z różnymi pysznymi sosami, ale czasem mam ochotę na cos naprawdę lekkiego. Dzisiaj na przykład przygotowałam jedno z moich ulubionych dań, przepyszne i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo lekkie i niskokaloryczne.
http://www.lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/11/szybki-lunch-osos-na-parze-z-warzywami.html
Życzę udanego długiego weekendu!
Ania
Ja również robię dziś spaghetti 🙂 Pierwszy raz z makaronem pełnoziarnistym i martwię się czy będzie smaczne… 🙂
http://www.kateupset.pl
Pani Aniu,
Jakie herbatki, bądź zupy są dobre na przeziębienia? Co jeść aby być bardziej odpornym na wirusy, szczególnie teraz w okresie jesiennym? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Samo zdrowie! i ten zapach orientalnych zbawiennych dla naszego organizmu (detox, anty) przypraw…mhmm.