Makaron z sosem pomidorowo-kokosowym

Jesienią i zimą częściej gotuję makarony z gęstymi smacznymi sosami. Dzisiejszy fajnie rozgrzewa, jest więc doskonały na listopadowe chłody.

Pestki podprażyłam na patelni i zmiksowałam. Na maśle kokosowym zeszkliłam drobno posiekaną cebulę, dodając starty czosnek i imbir. Dorzuciłam pomidory, seler naciowy i mleczko kokosowe – dusiłam ok 8 minut dodając przyprawy: chilli, pieprz miętowy, sól, kurkumę, kumin, tymianek, oregano. Wymieszałąm wszystko z przecierem. Ugotowałam makaron bez pszenicy i podałam z sosem.
Ciepło i pysznie!

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Brakuje mi informacji dokąd wędrują zmiksowane pestki dyni?

zjadasz, gdy gotujesz makaron 😉
podejrzewam, że w międzyczasie wrzucasz do sosu 🙂

Witam . Gdybym do makaronu nie dodała mleczka kokosowego to potrawa by straciła cały sens czy nadal była by zdrowa ? Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam 😉

Prosze próbować. Nie wszyscy kochają smak kokosa jak ja. Będzie zdrowo. Zachęcam do własnych eksperymentów 🙂

Aniu, muszę przyznać, że dopiero wczoraj odkryłam twoj kanał na YT. Ale jestem już nim zachwycona. te ćwiczenia sa meeegaa. Tylko mam pytanie ile razy w tygodniu mogę wykonywać te treningi? ( konkretnie te). A i jeszcze jedno: masz jakiś domowy sposób na wybielenie zębów? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam :>

Pani Aniu, mam pytanie odnośnie ćwiczeń, żeby uzyskać lepszą sylwetkę z widocznymi mięśniami co i jak ćwiczyć? Czy np przykładowy trening dnia obwodowy który Pani udostępniła na blogu wystarczy?

Zaciekawił mnie ten kokos. Jak tak sobie myślę to chyba nigdy nie jadłam go na obiad, zawsze lądował w deserach. Ciekawe połączenia! 🙂

Aniu czy to był makaron kukurydziany czy z jakiejś innej mąki? Z bezglutenowych spotkałam się tylko z takim, ryżowym i ew. z dodatkiem mąki grochowej. Są jeszcze jakieś inne?

To zależy od potrawy. Pozdrawiam!

Danie wygląda nie tylko obłędnie ale i jego skład jest rewelacyjny! Na pewno zrobię:)) Ja uwielbiam makaron muszelki faszerowany szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym, albo tagliatelle z mozzarellą light i szparagami, u mnie na blogu http://www.drinkeatlive.blogspot.com, zapraszam! Rewelacja :)) Pozdrawiam serdecznie – Monika

Aniu,

Uwielbiam tego typu oryginalne mixy smaków. Sos pomidorowy i mleczko kokosowe. Muszę to koniecznie wypróbować, ponieważ nie potrafię sobie wyobrazić w teorii tego smaku:).

Ja również jesienią chętnie przyrządzam makaron z różnymi pysznymi sosami, ale czasem mam ochotę na cos naprawdę lekkiego. Dzisiaj na przykład przygotowałam jedno z moich ulubionych dań, przepyszne i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo lekkie i niskokaloryczne.
http://www.lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/11/szybki-lunch-osos-na-parze-z-warzywami.html
Życzę udanego długiego weekendu!
Ania

Pani Aniu,
Jakie herbatki, bądź zupy są dobre na przeziębienia? Co jeść aby być bardziej odpornym na wirusy, szczególnie teraz w okresie jesiennym? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Samo zdrowie! i ten zapach orientalnych zbawiennych dla naszego organizmu (detox, anty) przypraw…mhmm.