Micha lunchboxowa

Niezależnie od tego czy jesteście w szkole, w pracy czy w podróży nie powinniście zapominać o zdrowym i zbilansowanym posiłku. Dziś przygotowałam dla Was przepis na michę luchboxową z czarnym ryżem. To pyszne, zdrowe, ale i jednocześnie sycące danie, które stanowi idealne rozwiązanie dla zabieganych.

Ryż czarny, podobnie jak ryż brązowy jest niełuskany w związku z czym jest on dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych (np. cynk, magnez). Jednak odmiana ta, w porównaniu do ryżu brązowego, jest bogatsza w antocyjany, które korzystnie wpływają na wzrok, układ krążenia i pamięć. Dzięki zawartości antocyjanów barwa ryżu czarnego po ugotowaniu zmienia się na fioletową.

 

Sposób przygotowania:

Pierś dokładnie umyłam. Doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką. Ułożyłam w piekarniku, na papierze do pieczenia, dodając na wierzch masło ghee. Papier zawinęłam. Piekłam około 25 minut w 180°C.  Po wyjęciu pokroiłam pierś w cienkie plastry. Ugotowałam ryż według instrukcji na opakowaniu (czas gotowania ok. 30 minut). Jajko ugotowałam na półtwardo. Do miski włożyłam sałatę (można dodać też inne warzywa np. ugotowane brokuły) i ryż. Produkty na dressing wymieszałam. Dodałam jajko, pokrojoną pierś i dressing.

 

 

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dressing idealny do sałat z rzodkiewkami, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą itp. Rodzina pochwaliła. Surówka podana z kurczakiem z hodowli bez antybiotyków, upieczonym w całości. Pycha.

Pani to jest niezwykłym kucharzem. Ma pani te talenty. Praktycznie do wszystkiego. Pan Robert ma w domu skarb. Tym klejnotem jest pani. Pozdrawiam.?