muffiny_marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Marchewka to doskonały składnik nie tylko wytrawnych, ale też słodkich dań. Dziś proponuję Wam wykorzystać ją do przygotowania zdrowej, słodkiej przekąski 🙂 Takie muffinki możecie zabrać ze sobą również do lunchbox’a, sprawdzą się idealnie, np. jako przekąska w pracy.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Marchewkę umyłam, obrałam i starłam na tarce. Następnie wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. W drugim naczyniu połączyłam składniki mokre: wodę, olej, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz jajka. Następnie do suchych składników dodałam mokre i całość dokładnie wymieszałam (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodajcie odrobinę wody). Na koniec dodałam startą marchewkę i ponownie wymieszałam. Przygotowałam formę na muffiny, wyłożyłam ją papilotkami i przełożyłam masę do każdej papilotki (na wysokość 3⁄4 foremki). Muffinki piekłam w 180°C przez około 15 minut.

Krem: W kąpieli wodnej rozpuściłam olej kokosowy, po czym odstawiłam miseczkę z olejem z ognia. Następnie dodałam łyżkę miodu. W drugiej misce ubiłam dobrze schłodzone mleczko kokosowe, wolnym strumieniem wlewając do niego schłodzony olej kokosowy z miodem. Krem schłodziłam w lodówce (przez minimum 4 godziny).

Upieczone muffiny po wystudzeniu udekorowałam schłodzonym kremem kokosowym, przy pomocy rękawa cukierniczego 🙂

*Mąkę owsianą bezglutenową zrobiłam sama, wykorzystując bezglutenowe płatki owsiane Foods by Ann, które możecie kupić TUTAJ. Zmieliłam je w malakserze (możecie użyć młynka do kawy).

 

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany