Niedzielna dawka węglowodanów – owsianka z gruszką i przyprawami
Są takie poranki, że jedyne o czym marzę na śniadanie, to solidna porcja kolorowych węglowodanów wraz z kawą 🙂
TAK! Niedziela – to ten dzień!
Składniki:
- ok. 70 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee
- 1 gruszka
- owoce liczi (dostałam w prezencie:)), polecam inne słodko – kwaśne owoce, o tej porze roku np. mrożone maliny.
- 2 łyżki pestek prażonego słonecznika
- 1 łyżka midodu
Sposób przygotowania:
Gruszkę umyłam, pokroiłam drobno w kostkę.
Zalałam płatki ciepłą wodą i moczyłam ok 20 minut. Następnie ugotowałam je na mleku roślinnym, dodałam gruszkę i przyprawy. Gotowałam ok. 10 minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodałam olej kokosowy, miód i prażone pestki słonecznika. Przełożyłam do miseczki – tutaj sugeruję dodać dowolny, ulubiony owoc o smaku kwaśno/słodkim oraz ulubione dodatki do posypania 🙂
Dobrej niedzieli!
Ann
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobilam dzisiaj z gruszka i malinami. Bardzo smaczna!
U mnie jabłko zamiast gruszki i maliny zamiast liczi. Przepyszna !!
Przepyszna! Chyba najlepsza jaka jadłam. Połączenie gruszki liczi i prażonego słonecznika- rewelacyjne! Polecam!
Jak zwykle niesamowity przepis. Może to słowo zwykle wcale tu nie pasuje. Po prostu ma pani genialne przepisy. Pozdrowienia.
Pozytywnej niedzieli dla całej Waszej Trójki.☺☺☺??????