Niedzielna dawka węglowodanów – owsianka z gruszką i przyprawami

Są takie poranki, że jedyne o czym marzę na śniadanie, to solidna porcja kolorowych węglowodanów wraz z  kawą 🙂

TAK! Niedziela –  to ten dzień!

Składniki:

  • ok. 70 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee
  • 1 gruszka
  • owoce liczi (dostałam w prezencie:)), polecam inne słodko – kwaśne owoce, o tej porze roku np. mrożone maliny.
  • 2 łyżki pestek prażonego słonecznika
  • 1 łyżka midodu

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyłam, pokroiłam drobno w kostkę.
Zalałam płatki ciepłą wodą i moczyłam ok 20 minut. Następnie ugotowałam je na mleku roślinnym, dodałam gruszkę i przyprawy. Gotowałam ok. 10 minut na średnim ogniu.  Na sam koniec dodałam olej kokosowy, miód i prażone pestki słonecznika. Przełożyłam do miseczki – tutaj sugeruję dodać dowolny, ulubiony  owoc o smaku kwaśno/słodkim oraz ulubione dodatki do posypania 🙂

Dobrej niedzieli!

Ann

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

U mnie jabłko zamiast gruszki i maliny zamiast liczi. Przepyszna !!

Przepyszna! Chyba najlepsza jaka jadłam. Połączenie gruszki liczi i prażonego słonecznika- rewelacyjne! Polecam!

Jak zwykle niesamowity przepis. Może to słowo zwykle wcale tu nie pasuje. Po prostu ma pani genialne przepisy. Pozdrowienia.

Pozytywnej niedzieli dla całej Waszej Trójki.☺☺☺??????