Pasztet z wątróbki
Dawno nie było wątróbki. Trzeba to koniecznie nadrobić bo jest to bogactwo wartości odżywczych.
Przede wszystkim to porządna dawka wysokiej jakości białka oraz solidna porcja i żelaza, cynku i witamin z grupy B.
Moja propozycja na dziś:
Pasztet z wątróbki drobiowej.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Dodałam tymianek
i posiekaną cebulę. Dusiłam razem przez kilka minut (cebula musi się zeszklić i zmięknąć, ale nie powinna się zarumienić). Oczyściłam i osuszyłam wątróbki i dodałam do cebuli, podsmażałam do delikatnego zarumienienia. Dodałam wino i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszałam. Dusiłam przez 2 minuty. Całość przełożyłam do malaksera i zrobiłam gładką masę. Następnie małą foremkę posmarowałam tłuszczem i przełożyłam do niej masę. Delikatnie kilkukrotnie uderzałam foremką o stół, aby pasztet dobrze osiadł, po czym wstawiłam go do nagrzanego piekarnika. Piekłam w 180°C 20–25 minut. Po wyjęciu odstawiłam do ostygnięcia.
Komentarze 26 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Lekko przepis zmodyfikowałam (jak zawsze), dodałam 1 mała marchewkę, startą do cebuli i nalewkę jabłkową, własnej produkcji.
Wyszedł pychotka ?
Mniam , musi być dobre ??
Wypróbuję 🙂 Apetycznie wygląda.
W połączeniu z dynią, musi być ciekawie!
Ja z mięsem mielonym mam za sobą.
Nie- jednak w tamtym wcześniejszym przepisie było zamiast wina brendy i dodatkowo natka pietruszki. Nie zrobiłam go jeszcze, bo nie miałam brendy i nie opłacało mi się go kupować tylko do pasztetu. Ale tą wersję pewnie wypróbuję bo wina używam do różnych potraw więc w domu mam;)
Pasztet w piekarniku… 3maj kciuki;)
Właśnie robię pasztet z wątróbki drobiowe ciekawe czy wyjdzie 😉
Witam, ile kalorii ma pasztet? Wlasnie sie piecze. Pozdr.
Ale to smacznie wygląda 🙂 Chętnie wypróbujemy 🙂
Jakiś czas temu zrezygnowałam ze spożywania wątróbki, mimo że że względu na bogactwo witaminy B i żelaza, powinnam. Ciężko mi sie przekonać, ponieważ cały czas w głowie tkwi teza “wątróbka to centrum detoksykacji”. Niby wiem, że źle składniki są odprowadzane wraz z żółcią i moczem, ale cały czas zastanawiam się, czy taka wątróbka jest pozbawiona tych składników. Wg Paniborzrpisu wygląda bardzo apetycznie!
Pozdrawiam
A
Złe sie mówiło o wątróbce ale to nie magazyn. Wątroba filtruje i jak kazdy filtr sie czyści. Także śmiało!
Dziękuję!
Zadaniem filtru jest oczyszczanie, a nie magazynowanie. Z tym magazynowaniem toksyn w wątrobie to mit.
Cały syf magazynuje jelito grube.
bingo!
Próbowałam się przekonać do wątróbk i, przygotowałam pastę ostatnio, ale chyba zbyt długo dusiłam i wyszła zbyt sucha :/ Spróbuje jeszcze raz z pasztetem, może tym razem się uda 🙂
Widzę, że na tym blogu panuje cenzura i dopuszczalne są tylko “wygodne” komentarze…..Pozostaje mi tylko napisać- “smacznego”.
Pani Aniu, czy są jeszcze w sprzedaży bransoletki? Szukałam w Pani sklepie i nie widziałam ???? Może pominęłam?
Już są nie dostępne.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie diety czy jest skierowana również dla kobiet w ciązy?
Podroby w ciąży można spożywać do 150 g raz w tygodniu.
Najważniejsze, aby pochodziły ze sprawdzonego, ekologicznego źródła!
Chodziło mi czy w Twojej diecie są jadłospisy dla kobiet w ciązy ? np dla tych, które ćwiczą
Pyta Pani o mojej aplikacji?
Droga Aniu, czy to prawda że kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki?
Generalnie sugeruje się, aby na czas ciąży wyeliminować do minimum.
Bezpieczna dawka to max. 150 g na tydzień.
jeśli chodzi o wątrobke drobiowa, to ciezko dostać w sklepie taka, ktora nie bedzie napakowana sterydami, hormonami i antybiotykami
Za wątróbką nie przepadam, ale to Twoje danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pozdrowienia!
A czy żołądki są równie wartościowe? Warto po nie sięgać? Pozdrawiam☺