Pieczona ryba w aromatycznych przyprawach z warzywami

Umiejętne przyrządzanie potraw pozwala uniknąć błędów żywieniowych.  Dlatego zamiast smażenia dziś chciałabym Was zachęcić do częstszego pieczenia. Wybór pieczenia będzie z pewnością zdrowszym rozwiązaniem. Szczególnie polecam pieczenie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli pieczesz mięso czy rybę pamiętaj o wcześniejszym zamarynowaniu potrawy. Aby nasze danie nie wyschło podczas pieczenia, wstawiaj naczynie od razu do nagrzanego piekarnika. Potrawa będzie piekła się równomiernie, jeśli ustawisz w piekarniku funkcję termoobiegu. Na początku wybierz nieco wyższą temperaturę, tak aby białko na powierzchni potrawy szybko się ścięło. Pamiętaj, że zbyt wysoka temperatura może jednak spowodować, że nasza potrawa szybko wyschnie. Dlatego po ok. 10 minutach zmniejsz  nieco temperaturę. Jeśli pieczesz w otwartym naczyniu pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać potrawę wodą/sosem.

Poniżej znajdziesz przepis na wyśmienitą rybę pieczoną w aromatycznych przyprawach z warzywami. Rybę możesz podawać wraz z risotto ze szparagami – przepis TUTAJ.

 

Przygotowanie:

Do naczynia włóż przyprawy, oliwę z oliwek, pokrojony drobno czosnek i rybę. Trzymaj w marynacie ok. 30 minut. Szparagi obierz i odłam drewniane końcówki. Następnie dodaj do naczynia różyczki brokułu, pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i szparagi.

Do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika włóż naczynie żaroodporne i piecz około 25 min. z funkcją termoobiegu.

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Gdzie ja w Niemczech kupie ekologiczna rybe.. w Bio Comp. sa takie ceny ze matko jedyna..

Ryba w ten sposób jest wyśmienita! Proszę mi tylko powiedzieć gdzie kupuje Pani łososia? Bo słyszałam różne opinie na temat hodowlanych niestety.

kurcze mi zawsze wyschnie ryba i jest jak podeszwa 🙁
ale zastosuje Twoje rady i zobaczymy :))))
jakie ryby nalepiej nadaja sie do pieczenia? mrozone czy swieze? pzd

Jaką rybę najlepiej użyć? Ma być to ryba słodko-wodna czy morska?

Polecam ryby morskie 🙂 Ja użyłam łososia.

Dzień dobry 🙂 Czy w drugiej miseczce jest ryż?
Pozdrawiam.

Risotto ze szparagami. Link do przepisu znajdziesz we wpisie 😉